Skip to main content
  • 3.01.2022.

Znanstvenici rade na sučelju koje stvara glazbu prema vašem raspoloženju

Tehnologija pretvara emocije u "glazbeni prikaz koji se neprimjetno i kontinuirano prilagođava trenutnom emocionalnom stanju slušatelja"

Piše: 


Sučelje mozak-računalo koje interpretira raspoloženje onih koji ga nose kao glazbu razvija se s namjerom da se korisnicima pomogne u posredovanju emocija.

Znanstvenici Stefan Ehrlich s Technische Universität München i Kat Agres s Nacionalnog sveučilišta u Singapuru opisali su uređaj u intervjuu za blog EveryONE , koji je objavio znanstveni časopis otvorenog pristupa PLOS ONE.

Kako uređaj generira glazbu koja odražava korisnikovo emocionalno stanje, korisnik tada može aktivno komunicirati sa svojim emocijama kroz glazbu. Kako Ehrlich opisuje, uređaj "prevodi moždanu aktivnost slušatelja, koja odgovara specifičnom emocionalnom stanju, u glazbeni prikaz koji se neprimjetno i kontinuirano prilagođava trenutnom emocionalnom stanju slušatelja."

Slušatelj postaje svjestan svog emocionalnog stanja kroz neprestano razvijajuću glazbu koju generira uređaj i na taj način može posredovati u svojim emocijama.
Znanstvenici su već testirali svoj uređaj sa skupinom mladih ljudi koji pate od depresije “koji zapravo razmišljaju o svom identitetu dijelom u smislu svoje glazbe”, kako opisuje Agres.

Dok je grupa bila podijeljena po pitanju jednostavnosti korištenja uređaja, Agres je izvijestio da „bez govorenja slušateljima kako da steknu kontrolu nad povratnim informacijama […] svi su izjavili da su sami izazvali emocije razmišljajući o sretnim/tužnim trenucima u njihov život”, kako bi svoje emocionalno stanje doveli pod kontrolu.

Nastavio je: „Želim naglasiti da je sustav potaknuo ljude da se uključe u svoja sjećanja i svoje emocije kako bi promijenili povratne informacije o glazbi. Iznenadilo me što su svi subjekti odabrali ovu strategiju.”

Duo je opisao različite izazove za svoj projekt, uključujući izazov izrade uređaja koji kontinuirano generira glazbu na temelju emocionalnog stanja, a ne samo zvukove koji ukazuju na raspoloženje. Agres je istaknuo potrebu za fleksibilnošću kako bi reagirao na promjene stanja mozga u stvarnom vremenu, navodeći da se uređaj morao prilagoditi "njihovim moždanim signalima i zvučati kontinuirano i glazbeno kohezivno".

Agres i Ehrlich trenutno se spremaju pokrenuti drugu seriju testova za svoj sustav automatskog generiranja glazbe na zdravim odraslim osobama, kao i pacijentima koji pate od depresije. Ako se njihovi testovi pokažu uspješnima, planiraju koristiti uređaj za pomoć pacijentima s moždanim udarom koji se bore s depresijom.

Potencijal tehnologije koja poslovično može čitati misli i stvarati glazbu s njom definitivno je uzbudljiv, a mi smo svakako znatiželjni hoće li glazbenicima jednog dana biti dopušten pristup ovoj tehnologiji kako bi čuli kakva je glazba u njihovim umovima. Tko zna, ako tehnologija bude dovoljno napredovala, možda ćemo uspjeti prepisati glazbu u našim glavama bez potrebe da uzmemo instrument u ruke.

defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk