Skip to main content
  • 22.02.2024.

Dora 2024. donosi cro dance, elektro-pop i electrocore zvuk

Večeras kreće hrvatski izbor za pjesmu eurovizije.

Piše: 

Naslovna foto

Slavko Midzor / PIXSELL

U prvoj te u drugoj polufinalnoj večeri koja je na rasporedu u petak gledatelji će moći čuti po dvanaest pjesama, a osam najboljih iz svake večeri ući će u završnicu u nedjelju, dok će samo jedna osigurati put na Eurosong koji će se održati ovog svibnja u švedskom Malmöu.

Početkom godine objavljene su 24 pjesme koje će se natjecati na ovogodišnjem hrvatskom izboru za pjesmu eurovizije. Prateći trend proteklih nekoliko godina, natjecatelji su se odlučili za modernu produkciju s elektroničkim elementima i nesvakidašnjim žanrovskim mješavinama.

foto: Renato Branđolica / HRT

Pjesma koja je originalno bila rezerva, a trenutno je apsolutni favorit za osvajanje Dore te visoku poziciju na Eurosongu prema kladionicama je Baby Lasagna – “Rim Tim Tagi Dim“. Riječ je o pjesmi koja spaja prizvuka metala, trapa i elektronike koja se žanrovski najbolje opisuje kroz electrocore.

Jedno od novih lica na ovogodišnjoj Dori je eugen koji nastupa s elektro-pop pjesmom “tišine“. Pjesmu je producirao Lockroom koji je zaslužan za brojne hitove trenutno vodećih hrvatskih trap, rap i hip-hop izvođača.

S TikToka na Doru stiže James Night s modernom radijskom pjesmom “Nebo plače” čiju produkciju potpisuje talentirani Pete Spruce, koji u svojoj diskografiji ima milijunske preglede za vlastite elektro trake.

Poznata hrvatska pop-rock grupa Vatra na hrvatskom izboru za pjesmu eurovizije dolaze u novom ruhu. Njihova “Slate suze, gorka ljubav“, strahovito podsjeća na Aviicijev album “True” iz 2013. u kojem je spojio EDM i country.

Povratak u početak 2010-ih je napravio i Misha s pjesmom “One Day” koja zrači zvukom EDM-a i komercijalnog housea s početka prošlog desetljeća. Da pjesma ima klubskog potencijala, potvrđuje i remix kojeg je složio hrvatsko-slovenski duo Vanillaz.

Još jedan zanimljiv žanrovski spoj donosi Alen Đuras sa svojom “A Tamburitza Lullaby” u kojesmu spaja lagani radijski EDM ritam s istačnanom melodijom tamburice.

Novo lice na Dori je i Lara Demarin koja s “Ne vjerujem ti” inspirirana početkom milenija kada je bilo popularno spajati r’n’b i hip-hop.

Među brojnim novim licima koji donose svježinu na ovogodišnju Doru, nalazi se i hrvatska dance grupa ET koja nastupa s novom pjevačicom te s pjesmom “Pametnom dosta” vraća kultnu cro dance melodiju.

O najboljima u polufinalima odlučuju isključivo gledatelji televotingom (sms i pozivi), a u finalu će o najboljoj pjesmi odlučiti podjednako glasovi ocjenjivačkih sudova (žirija) i glasovi gledatelja. Ove godine osim četiri hrvatska žirija iz HRT-ovih centara Zagreb, Split, Rijeka i Osijek, glasovi će doći iz četiri međunarodna žirija iz zemalja sudionica Eurosonga 2024. – Italije, Njemačke, Ukrajine i Islanda.

sonus 1
Poznata radijska voditeljica i utjecajna figura scene Annie Mac u kraćem dokumentarcu priča s Fatboy Slimom koji otkriva najsočnije detalje iz svoje karijere
sonus 1
Poznata radijska voditeljica i utjecajna figura scene Annie Mac u kraćem dokumentarcu priča s Fatboy Slimom koji otkriva najsočnije detalje iz svoje karijere
sea star desk