Skip to main content
  • 25.08.2023.

Jean-Michel Jarre je skladao revolucionarni album za virtualnu realnost

I u svome sedmom desetljeću života, francuski glazbenik pomiče granice

Piše: 

Pionir elektroničke glazbe Jean-Michel Jarre je objavio svoj novi studijski album s kojim je prezentirao svoj revolucionarni i do sad najambiciozniji projekt “OXYMORE”. 22. studijski album francuskog glazbenika je prvi komercijalno izdanje ove veličine koje je u potpunosti utiliziralo multikanalni i binauralni (3D) zvuk. Album je skladan na način da slušatelju omogući osjećaj kao da je u prostoriji sa samim glazbenikom i njegovim instrumentima dok ih svira.

Oxymore” je komponiran od 11 traka, inspiriran je francuskim “musique concrete” pokretom te odaje počast korijenima francuske elektroničke glazbe koji su ostavili duboki trag na glazbenu produkciju, žanr i samu scenu tijekom desetljeća. Veliki utjecaj na novi album je imao i pokojni francuski skladatelj Pierre Henry otkrio je Jean-Michel Jarre: “Pierrov rad me je jako inspirirao za “Oxymore”, neke od njegovih skladbi su me dovele do kreativnog puta kojem inače ne bih krenuo. Novi album je također posveta francuskom načinu pristupa modernoj glazbi, elektroakustičnoj glazbi i mojim ranim glazbenim studijima.”

Tijekom cijele svoje karijere Jean-Michel Jarre je bio futurist koji je pomicao granice, tako je svoje nedavno izdanje povezao i s virtualnom stvarnosti gdje je kreirao digitalnu pozornicu za izvođenje albuma “OXYVILLE”. Ipak, veći fokus je na samom audio iskustvu o kojem sami Jean-Michel Jarre kaže: “U stvarnom životu ne postoji stereo zvuk. Naše audio polje je 360 stupnjeva. Danas nam tehnologija omogućuje istraživanje kompozicije u prostornom zvuku i to otvara potpuno novo iskustvo za nas glazbenike u kreativnom procesu.”

Svih 11 traka s albuma očekuju obrade dobro poznatih, ali i nadolazećih umjetnika koji će prezentirati svoju viziju “Oxymorea”, a među njima su potvrđena imena poput Martina Gorea, Briana Ena i Deathpactoma.

brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2