Skip to main content
  • 19.06.2018.

Nenadmašna Helena Hauff u etno-hipnotičkom izletu

Grmljavine grube i oštre nastaniti će se na tvrđavu Punta Christo. Tamo spava i živi pozornica The Moat, unikatna lokacija uz visoke kamene blokove pomoću umjetnice sa vlastitom vizijom i ljubavi prema analognom formatu energično i temeljito protutnjati će svačijim tijelom. Hauff every weekend.

Piše: 

Vrijeme konstantno leti pa čak i sada kada pogledaš na kalendar i uočiš kako te deset tjedana čeka do novog Dimensions festivala, u trenu će se pojaviti pred tobom i otvoriti vrata za prolaz kroz njegovo sedmo izdanje. Nemožeš ga prerezati da ga skratiš, oduzeti mu dio vrijednosti i približiti mu se na milimetar, jedino moraš biti strpljiv jer znaš da se kaže "'ko čeka, taj dočeka". Čekanje te umara, pogotovo ako ispred tebe smješten je jedan festival, glazbeni, koji zapravo predstavlja tematiku dalju od samog zvuka i melodije. No vrijeme možeš ispuniti, unijeti u njega dodatnu vrijednost, izabrati put koji će ti odmaknuti misli sa čekanja, a Dimensions je pronašao recept da se ta aktivnost na koju zapravo nemaš nikakvog utjecaja isplati, da ona ima smisao i da ti samo rastu zazubice što si kupio jednosmjernu kartu za neku novu dimenziju, ovoga puta sedmu. Tu je festival bio odlučan da pokrene mix emisiju kroz koju dolazi sat vremena palete zvukova iz svih krajeva svijeta, od svih onih koji spadaju u obitelj Dimensions – Dimensions mix.

Brojka se već popela na 127, novo ime dobilo je zadatak predstaviti sebe, poslati kontakt slušatelju da se sprijatelje u ovoj virtualnoj prilici. Na snagu sada stupa ona, gospodarica underground scene, beskompromisna umjetnica, njemačkog je podrijetla pa je pretpostavka da joj techno drugi dom. Helena Hauff, vladarica suvremene alternativne elektroničke scene kao i strastvena ljubiteljica opskurnih vinyl ploča. Setovi začinjeni u visini oko 130 BPM-a spadaju u posebnu kategoriju. Oštri kao britva, zvuk koji Helena ganja kao DJ kreće se od techna i acida, do electra i EBM-a, stil kojemu se nadjenuo nadimak "retro sonic digital noir".

I sada evo je u prilici da se pokaže publici i preko Dimensions mixa 127.. Iskoristila je ovih 60 minuta kao izazov, da putovanje bude neuobičajeno za njezin profil. Nema standardnih grubih nota, ekspresivnih basseva i industrijskog ambijenta, za ovaj mix pripremila je etno-hipnotičku vožnju, pokazuje svoju dublju stranu artiljerije. Odmaknula se od klasničnog club-friendly zvuka, ali i dalje se radi o prepoznatljivim nijansama na koje smo navikli kod nje. Apstraktan zvuk '80-ih je taj koji prevlada u ovoj šihti. Zainteresiranost u uhu onih koji su dobro upoznati sa likom i djelom Helene Hauff je na vrhuncu i cijela provjera o čemu se radi ide preko tipke play na prlioženom mixu, Enjoy!

Nadolazećih pet dana i pet noći Dimensions festivala na jedinstvenim lokacijama na snagu stupa od 29. kolovoza pa do 2. rujna. Srijeda 29. je dana kada se prvo sprema koncert otvorenja u pulskoj areni uz glazbene revolucionare Kraftwerk, a potom se sve seli na dobro poznatu Fort Punta Christo. Tamo započinje bogati program koji sa glavnim imenima Nina Kraviz, Anastasia Kristensen, James Holden & The Animal Spirits, Jon Hopkinsa i Skee Mask preuzima čak deset pozornica. A da priča sjedne na svoje sprema se i preko 20 party brodova.

Šećer na kraju sedmih Dimenzija su zakazani termini u povijesnoj lokaciji pulskih podzemnih tunela Zerostrasse koji se spremaju u suradnji sa Resident Advisorom, na kojima nastupaju Bjarki, Volvox i Saoirse. Karte za sve regionalce dostupne su OVDJE.

brejcha 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 2