Skip to main content
  • 21.08.2023.

Priča o house himni iz 1994. koja se rugala veličini muškog penisa

Od kontroverzi, preko vrhova top ljestvica, sve do trendinga na TikToku

Piše: 

Krajem kolovoza 1994. američka hip-house grupa 20 Fingers je debitirala na sceni s trakom “Short Dick Man” koju su složili s repericom Gillette. Traka kontroverznog naziva, a još kontroveznijeg teksta ostvarila je svjetski uspjeh, a posebice u Južnoj Americi i Europi gdje je poharala vrhove top ljestvica iako su je brojne radijske stanice odbivale emitirati zbog svog “upitnog” sadržaja.

Priča pjesme se vrti oko cure koja se zafrkava veličinom muškog penisa. Sami autor teksta Manfred Mohr je u jednom intervjuu otkrio kako je cijela poanta pjesme bila privući pažnju: “Zaključili smo kako postoje brojne trake gdje muškarci se izruguju s ženama i tretiraju ih kao seksualne objekte, da je vrijeme da se uloge zamjene i da muškarci osjete kako je biti na drugoj strani priče.” Sama reperica Gillette koja je odradila vokalne dionice hip-house himne tvrdi da je poanta “uzvratiti udarac svim pjesmama koje se izruguju sa ženama u pop, ali i rap svijetu.”

90-ih godina, traka je našla svoje mjesto i u klubovima diljem svijeta zbog svog zaraznog house-ritma i pamtljivog refrena “Don’t want no short dick man”. Tekst same trake nije kompliciran, ponavlja se nekoliko fraza u kojoj se reperica Gillette veličini muškog penisa izruguje na šaljive načine poput “Do you need some fucking tweezers to put that little thing away”. Kako bi izbjegli dio kontroverzi, 20 Fingers i Gillette su objavili i cenzuriranu verziju “Short Short Man”.

Iako je u početku traka izazvala kontroverzu, kako je vrijeme prolazilo zauzela je posebno mjesto u srcu kod brojnih partijanera, a čak i sami kritičari su bili blagi prema njoj. Važni glazbeni magazini kada su ostavljali recenzije na traku su odmah istaknuli kako je traka šaljivog karaktera, plesnog ritma i da ju ne treba shvatiti ozbiljno. Da je “Short Dick Man” ostavila traga u povijesti plesne glazbe, potvrđuje i sama činjenica da ju je BuzzFeed uvrstio među “The 101 Greatest Dance Songs Of the 90’s”.

Tijekom proteklih nekoliko godina, traka je ponovno postala aktualna zbog toga što ju je mlađa generacija internetskih korisnika otkrila na TikToku i instantno zavoljela. Osim što ju mlađi naraštaji koriste za snimanje šaljivih kratkih video uradaka, postala je i važan faktor u diskusiji o veličini muškog penisa i na pitanje treba li se sramiti veličine.

sonic desktop
sonus 1
Vezani članci
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.
sonus 1
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.