Skip to main content
  • 21.08.2023.

Hip-Hop proslavio 50 godina!

Žanr koji je ostavio dubok trag u suvremenoj pop kulturi proslavio je svojih pet desetljeća postojanja

Piše: 

Za razliku od brojnih drugih glazbenih žanrova, trenutak nastanka hip-hopa ima egzaktan trenutak, lokaciju pa čak i adresu. Prema veteranima hip-hopa, ovaj žanr se rodio 11. kolovoza 1973. u njujorškom Bronxu na adresi 1520 Sedgwick Avenue gdje je DJ Kool Herc postavio temelje hip-hopa s “Back To School Jam” partyjem.

Dok same zasluge za naziv hip-hop se često prepisuju reperu Keithu Cowboyju koji je za vrijeme služenja vojske pjevao hip-hop/hip-hop dok je marširao. Sama hip-hop kultura je proizašla iz rapa, a sastojala se od četiri glavna elementa – breakdancea, DJ-inga – cuttinga/scratchinga, rapa i grafita. U samim počecima hip-hop je bio ulična subkultura koja se razvijala u Bronxu među mladim Afroamerikancima i Hispanoamerikancima koji su kroz svoju glazbu izražavali socijalno i politčki usmjere poruke.

Prijelomni trenutak za hip-hop je bio kada je tzv. stara škola dobila priliku nastupati po klubovima diljem New Yorka te na taj način opčinila mlade naraštaje. 1979. Sugarhill Gang je objavio pjesmu “Rapper’s Delight” koja je poharala vrhove glazbenih ljestvica s čime je hip-hop dospio u fokus javnosti te pokrenuo cijele generacije novih glazbenika i ljubitelja ove vrste glazbe.

Osamdesetih godina prošlog stoljeća, hip-hop je dobio globalnu ekspanziju, Run-D.M.C., Beastie Boys,Public Enemy su samo neki od glazbenika koji su ostavili trag tih godina. Krajem 80-ih i početkom 90-ih na scenu stupaju N.W.A.,Tupac Shakur, Notorious B.I.G…Devedesete su donijele i rivalstvo između istočne i zapadne američke obale, a važni akteri su bili Wu-Tang Clan, Fugeese i Diddy. Do kraja stoljeća, hip-hop je postao najprodavaniji glazbeni žanr u Sjedinjenim Američkim Državama.

U 21. stoljeću hip-hop je i dalje popularan, zadržava svoju važnost i puni stadione. Upravo na 50. obljetnicu nastanka hip-hopa, u svojoj koljevci na stadionu Yankeeja u Bronxu održao se veliki party za 50 tisuća posjetitelja koji su slavili korijene i evoluciju žanra kao i samu kulturu koja postoji pet desetljeća.

Osmosatno slavlje okupilo je ikone hip-hopa poput A Boogie Wit da Hoodie, Nasa, Lil Waynea,Ice Cubea, Wiz Khalife, Ghostface Killaha, Commona, Lupe Fiasco, Cam’Rona, Fat Joea, Slick Ricka, Snoop Doga i mnogih drugih. Uz slavne repere, nastupili su i DJ-evi poput Marleyja Marla i Mannieja Fresha koji su dobili svojih “pet minuta” na koncertu.

Ipak čast zatvaranja showa je pripala Run-D.M.C.-u kojima je ovo bio posljednji nastup u karijeri, a među svojim brojnim hitovima izveli su i jednu od najprodavanijih klupskih traka “It’s Like That” koja je nedavno proslavila 40 godina od izdavanja.

dobar house desktiop
sea star mobile
Vezani članci
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju
sonus 1
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju