Skip to main content
  • 2.02.2023.

Trance himne koje su obilježile karijeru Paul Van Dyka

Jedan od najemotivnijih i melodičnijih podžanrova elektroničke glazbe je trance

Piše: 

Pionir, a ujedno i sinonim za trance zvuk je Paul Van Dyk. Legendarni DJ i producent odrastao je u Istočnoj Njemačkoj, a elektroničku glazbu otkrio je preko radija, slušajući tada zabranjene piratske radijske stanice.

Svoju karijeru je započeo u kultnom berlinskom Tresoru, a kroz trideset godina rada na sceni svoje ime zapisao je u anale elektroničke glazbe.

Njemačkog DJ-a i producenta se veže za trance zvuk, no on nam je u intervjuu prošle godine otkrio kako se on sam žanrovski ne veže, već stavlja fokus na zvuk kako bi se na prvih nekoliko taktova moglo znati da je to njegova pjesma.

Prošlu godinu Paul Van Dyk zaključio je s novim albumom “Off the Record” s kojim se njegov zvuk daljnje evoluirao, a mi radimo presjek njegovih trance himni koje su obilježile elektroničku scenu kroz desetljeća. Vrijedi napomenuti da za ponovni dolazak trance ikone u Hrvatsku ne treba čekati, Paul Van Dyk stiže u zagrebački Boogaloo 10. veljače, a ulaznice su dostupne kroz sustav Entrio.

 

FOR AN ANGEL

Debitantska traka i apsolutno najpoznatije djelo Paul Van Dyka je “For An Angel”. Kroz godine doživjela je nekoliko dorada i obrada. “For An Angel” 2013. je izglasana je kao osma “najveća” dance traka ikad prema čitateljima Mixmaga.

 

ANOTHER WAY

Traka iz zlatnog doba trance zvuka, koja je zaslužna za generacije i generacije ljubitelja tog podžanra je “Another Way”. Osim što je s “Another WayPaul Van Dyk ostvario uspjeh među partijanerima, traka se našla i u kultnom animiranom serijalu What's New, Scooby-Doo?

 

HOME

Traka koja je donijela nešto komercijalniji zvuk od naviknutog, ali zavrijedila mjesto u svakom setu Paul Van Dyka je “Home”. Iako na svakom nastupu “Home” bude rekreiran u drugačijem stilu, vokal Johnnyja McDaida je ono što ju čini posebnom.

 

MUSIC RESCUES ME

Iako je “Music Rescues Me” objavljen prije nekoliko godina, ova traka donosi nostalgični zvuk trancea u modernom ruhu sa snažnim vokalima Plumba. U našem razgovoru s Paul Van Dykom, otkrio nam je kako je upravo “Music Rescues Mejedna od najtraženijih stvari u njegovim setovima.

 

GUIDING LIGHT

Jedna od najnovijih Paul Van Dykovih traka je “Guiding Light” s kojom je potvrdio da će trance zvuk biti relevantan i u 2020-ima.

sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk