Skip to main content
  • 22.07.2019.

11 zanimljivih činjenica iz bogate biografije Davida Moralesa

Jedva čekamo povratak kralja housea Davida Moralesa u Hrvatsku.

Piše: 


Jedno od najvećih imena elektronike staje za DJ pult u Aurori 4. kolovoza (karte su na Adriaticketu) i po svojem će dobrom običaju do ludila rasplesati sve koji se nađu u legendarnom primoštenskom klubu. Dok čekamo, odlučili smo napraviti presjek najzanimljivijh činjenica iz njegove malo je reći bogate biografije.

01. Morales je jedan od prvih superstar DJ-a i jedan od prvih zaslužnih za penetraciju elektronike u svjetske glazbene top liste.

02. Rođen je u New Yorku, gdje je svoju ljubav prema glazbi počeo njegovati većinom u Loftu i Paradise Garageu, unikatnim i živopisnim klubovima koji su i u rasistički nastrojenim 70-im i 80-im godinama privlačili šaroliku publiku – bijelce, crnce, ljude hispanskog porijekla, gay populaciju…

03. Njegova je karijera značajnije krenula uzlaznom putanjom nakon što je upoznao house legendu Frankieja Knucklesa i Judy Weinstein, krucijalnu figuru za njujorški noćni život. U sinergiji njih troje nastao je poznati label def Mix Productions.

04. Morales je u životu napravio preko 500 remixa, među kojima su suradnje s glazbenicima kao što su Mariah Carey, Britney Spears, Michael Jackson, Janet Jackson, Eric Clapton, Pet Shop Boys, U2, Whitney Houston i Jamiroquai.

05. Za prvog je Grammyja bio nominiran 1996. kao producent albuma „Daydream“ Mariah Carey, odnosno za pjesmu „Fantasy“. Iduću je nominaciju dobio već godinu nakon toga, a 1998. je i dobio svoj prvi Grammy u kategoriji za remixera godine.
{youtube}oufDPBdfG3I{/youtube}

06. Debitirao je kao producent 1993. s albumom „David Morales & The Bad Yard Club“ na Mercury Recordingsu.

07. 1998. je izdao svevremenski hit „Needin' U“ pod aliasom The Face. Traka je bila britanska broj jedan dance pjesma.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Klubskascena.hr (@klubskascena)


08. Drugi mu je album, naslovljen „Two Worlds Collide“, 2005. izdala kuća Ultra Records. Prvi singl „How Would You Feel“ se pokazao kao dancefloor uspješnica, a dvije su trake završile i u filmovima – „Here I Am“ u „Vrag nosi Pradu“, a „Feels Good“ u „Zohan je zakon“.

09. S Ultra Recordsom nastavlja suradnju i na „Changesu“ 2011., gdje surađuje s divom Roisin Murphy, ali i drugim cijenjenim glazbenicima, među kojima su Leroy Burgess, Melonie Daniels, CC Rogers, Janice Robinson, Kenny Bobien, Nicki Richards, Toshi te Luciano, s kojim radi također kultnu „Esperanzu“.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Klubskascena.hr (@klubskascena)

.
10. Morales je bio i sudac u emisiji „Top Dj“, koja se emitirala na kanalu Italia 1. birali su najboljeg od 10 DJ-a.

11. Nedavno je pokrenuo i DIRIDIM projekt, za koji kaže da je namijenjen „slušateljima, a ne followersima“. Cilj mu je, kaže, vratiti se jezgri glazbe i svetinji ritma. „Volim biti dio stvaranja trenda, u suprotnosti sa slijeđenjem trenda. Moj je identitet moja glazbena kultura. U četvrtom sam desetljeću i svi se utjecaji osjećaju u mojem radu. Uzmem svoje iskustvo i stvorim svoju stvar. Izlaganjem ljudi različitim podražajima se šire njihovi umovi,“ kaže kralj housea.

defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2