Skip to main content
  • 30.03.2018.

Techno gitara sa valovima mantričnih elemenata

Prvi su ti koji ti se najviše urežu u sjećanje jer u tim momentima izbacuješ iz sebe najveću slobodu, na snagu stupa kreativnost, svoju viziju i ideju konačno pretvaraš u djelo. No ujedno, u tim prvima nekada pokazuješ koliko brz i vješt možeš biti u kratkom vremenu, kada ti se otvori šansa da nešto "sklepaš" u minuti. Tako nastaje techno gitara.

Piše: 

Od glave do pete sav u glazbi okupan biva Valent Samardžija. Danas aktivan je u MIMO manifestaciji, VIBRAbox medijskoj inovaciji, Beat Busters peroformerima i radionici ritma, Gu Digi Gu te techno gitari. Interesantan gospodin koji na svojim leđima ima podosta glazbenog iskustva djelovanjem u bendovima Tobogan, Dž81, Beat Busters te LessThanAMinute, sa svim iskustvima koja je prikupio nastupajući pod krovom upravo navedenih, glavom i bradom glavni odgovoran je za unikatnost i originalnost nesvakidašnje techno gitare poznate kao NT Wave.

No želimo li saznati nešto o intuitivnosti, slobodi i kreativnosti ovog lika potrebno nam je prvo unazaditi se 5 godina. Palimo vremeplov kako bi se dotaknuli spontanosti te zahvalili Krešimiru Znika koji su imali veliki utjecaj da danas u Hrvatskoj imamo ovaj posebiti projekt. Igrom slučaja na jednom od gigova Tobogana, Valent dobiva priliku pospajati sve živo od arsenala opreme koju je tada imao. Tokom večeri publika dobiva priliku po prvi puta upoznati techno gitaru i ponesen nevjerojatnom pozitivnom reakcijom odlučuje NT Wave graditi i stvarati i dalje.
{youtube}QVRjF3uoNIk{/youtube}

Samo ime NT Wave zapravo dolazi od imena glavnog lika priče. Valovi, valovi i samo valovi. Oni su ti koji su svakodnevni dio njegova života, pa tako s mislima da ime bude kratko i internacionalno iz VALeNTa, nastaje NT Wave. U cijelu priču uvukao se i Nikola Tesla Wave, radi se o posebnoj vrsti kružnog vala, koji se udaljavanjem ne slabi nego jača. Odmah vam je jasnija slika što to znači za NT Wave te njegove nastupe.
{youtube}BI0eNVrbdWE{/youtube}

Pridužite li mu se na jednom od nastupa, gdje da odmah razjasnimo, mislimo na manje klubove, jer u njima vlada intima i osjećaj je plemenski, ispred sebe gledate čovjeka kojemu društvo prave gitara, nekoliko pedala i senzor u tenisici za kick. Koristeći produženi delay DD-6 dobiva briznu sa usnimavanje i brisanje zvukova u pozadini. Ova postava daje vam doživljaj kako je na pozornici DJ ili producent, ali u malo drugačijoj varijanti, koji na sebi svojstven način diže prašinu gdje god zasvira.

NT Wave je projekt naslovljen kao 'techno gitara', a techno je povučen iz etno tradicije. Razna kola kao linđo su zapravo techno ritam i melodija koja potiče na ples, oslobađanje i djeluje kao spajanje sa svojim istinskim bićem. Ta uloga plesa kao ljudske potrebe je u zapadnim civilizacijama izgubljen pojam zbog aranžirane radijske forme hita koja se danas naziva glazbom. Ali doživljaj prave muzike je sve rijeđi i dobiva se na žličicu.

Svakako bitno reći za NT Wave su njegovi motivi, živi od zvuka i glazbe, s time da nije značajno iznevjerio svoje kriterije, što je za našu zemlju i malo čudno. Stvaralaštvo u maniri Valenta od nedavno dobiva i dodatno pojačanje u okviru zanimljivih vokalistica vodeći tako publike na još dublju avantaru kojoj nisu potrebni ni vizuali, jer oni su ti koji nastaju u nama kada se zatvore oči.

Sa svim informacijama koje smo stavili pred vas, imajte na umu da nema ništa bolje nego da glazbu doživite i sami iz prve ruke. Tako znajte da večeras u zagrebački klub Pločnik stiže NT Wave, a njemu se priključuje i Aklea Neon. Njena želja za istraživanjem novih izražaja u glazbi, te muzikalnost i energičnost čini se kao idealan spoj za susret sa techno gitarom. Igre analognih zvukova te vokalne afro-soul harmonije spustit će se desetak stepenica u Pločniku te u improviziranom izdanju obogatiti vaša glazbena iskustva. Nastup traje od 22 sata do 2 iza ponoći, a upad je FREE.
 

https://www.facebook.com/ntwavemusic
https://beat-busters.com/artists/nt-wave

 

defected zagreb mobile
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 desktop