Baner

'Wonder Women' techna na banjalučkom Fresh Wave festivalu

Srijeda, 27 Lipanj 2018

Svježina i valovi sasvim su sjajni kao koncepti sami za sebe, no ujedinjeni i spojeni kao nomenklatura banjalučkog festivala i kao oznaka glasnoće zvučnika na Kastel tvrđi postaju još slasniji za jezik.

Svježina lije zvučnicima u sedmom izdanju Fresh Wave Festivala na kojem će od 9. do 11. kolovoza soundtrack žiže ljeta držati umjetnici kao što su Boris Brejcha, Deborah De Luca, Julian Jeweil, Oxia, Sander Van Doorn i regionalna muzička imena: Mladen Tomić, Nebs Jack, Siniša Tamamović, Edy C, Kristijan Molnar, Life4Funk, Zlatnichi, a s tobom je i današnja centralna protagonistica Monika Kruse.Ova Njemica svojim otrovom i lijekom zove techno, a uz DJ-ing jednako dobro se snalazi i u produkciji i kao vlasnica 2000. rođenog Terminal M labela i dizajnerica vlastitog branda odjeće. Da Moniku pitaš gdje je bila '91. rekla bi ti da je taman započinjala prve korake karijere koja sada traje preko četvrt stoljeća i uključuje sve od najvećih bina do organizacije musavih oštrih partija po minhenskim skloništima iz 2. svj.r., a odzvanjalo je Awakeningsom, Time Warpom, Sonusom...

Terminal M odigrao je centralnu ulogu ustoličenja ove matrijarhalne karijere, postajući kulturni pokret sam za sebe izdavanjem glazbe svih, od legendi poput DJ Rusha, preko novaka Stimminga, a danas na njemu žive i ANNA, Pig&Dan, Noir, Victor Ruiz i mlada postava koju čine Skober, Metodi Hristov, Kydus, Drunken Kong, Ilija Djokovic...
Klasično obrazovana pijanistica ima i mekano mjesto unutra za vinila i stvara svoju kolekciju funka, soula, hip-hopa i housea. Svaki ovaj aspekt  mladu ženu pripremao je za legendarne rezidenciju u Ultraschallu i belgijskom Fuseu, a nalazio si je za pultom i uz DJ Hella, gospodina Coxa, Tobija Neumanna, DJ Pierrea, Svena Vatha... Debitantski nastup na instituciji Time Warpa bio je '99 i nevjerojatno je da je gotovo dvadeset godina kasnije njen set još uvijek jedan od najočekivanijih, a od prvog stupanja na Ibizu 2001. pretvorila se u onu osobu koja je pomogla Carlu da posljednju sezonu rezidencije u Cocoonu učini nezaboravnom.No s istaknutom crtom onih koje nepravda neprekidno žulja, Monika je ujedno čitav život i aktivni zagovornik borbe protiv rasizma, homofobije, antisemitizma, nepravednih imigrantskih politika i tako nastaje i njena dobrotvorna udruga No Historical Backspin, koja kroz glazbu sakuplja novac za druge udruge u zajedničkoj borbi protiv nasilja i diskriminacije. Sve je ovo Monika, sve je ovo utkano u priču i iskustvo za pultom. pa idi pa vidi, dođi i pleši!

Andrew Meller – Beograđanin na svježim banjalučkim glazbenim valovima!

Po festivalsku ulaznicu za sva tri dana navrati na kupikartu.ba.i nek nove svježe valne funkcije rashlade i izliječe sve užeglo i slomljeno unutra. Dobro došli u Banja Luku! 

'Wonder Women' techna na banjalučkom Fresh Wave festivalu