Skip to main content
  • alt
  • 6.01.2015.

Enzo Siragusa: Divim se svakome tko je predan svojoj glazbi ili sceni

Playa del Carmen za tri dana očekuje monstruozno veliku festivalsku priču, BPM festival. 9 dana, od 9. – 18. siječnja, beskonačni lineup glazbene ekstaze rasplesat će ovu meksičku plažu.

 
Jedan od stanovnika ovog papirusa je londonska institucija noćnog života Enzo Siragusa. Od klinca koji se šuljao na ravove, preko rezidenta čija sjajna nova fuzija zvuka je odzvanjala zidovima kultnog londonskog kluba 93 Feet East, do vlasnika labela koji izdaje ovaj neobičan dub-house hibrid, Enzo je trudom i radom stvorio čitavu jednu novu kulturnu nišu i potpuno novi pojam u konsenzusu party riječnika "Fusic".
 
Uoči nastupa na BPM-u uzeo si je nešto vremena i podijelio s nama par riječi o počecima, željama, idolima, ljubavi i poukama. Stoga prepuštamo floor Enzu.

alt

 
Pozdrav gospodine Siragusa od čitavog osoblja Scene i naših čitatelja. Hvala ti što si uzeo vremena iz zatrpanog rasporeda kako bi odgovorio na nekoliko kratkih pitanja i moramo napomenuti da se iznimno veselimo tvom povratku na BPM.
 
1. Možeš li se sjetiti prvog trena kada si odlučio da će glazba biti tvoj život i što te je pogurnulo u ovom smjeru?
 
To je zasiguro bio moj prvi rave ranih 90-ih. Upao sam pomoću lažne osobne iskaznice, imao sam gotovo 16 godina. Ovo iskustvo mi je promijenilo život i od toga trena sam zaljubljen u elektroničku glazbu i klupsku kulturu.
 
2. Jesi li imao ideju kakav će biti tvoj specifični zvuk od početka ili je to bilo nešto što je evoluiralo kroz vrijeme? Tko je utjecao na tvoj stil i glazbene odabire?
 
Sve se svodi na evoluciju. Tvoja iskustva i kultura u kojoj se nalaziš ostavljaju traga i to stvara tvoj zvuk. Uvijek se mijenja. Na mene su jako utjecali drum & bass umjetnici poput LTJ Bukema i Adama F u 90-ima. Tada bi jedan tjedan otišao na d&b rave, slijedeći bi slušao MAW u Ministryju ili Sashu i Digweeda u Renaissance, raving je bio raving. ibiza je također ostavila veliki trag na meni i mom zvuku u poslijednjih 15 godina.

alt

 
3. Kome se danas diviš na sceni i zašto i postoji li itko s kime bi žarko želio surađivati?
 
Ima ih previše da bih ih mogao nabrojati. Divim se svakome tko je predan svojoj glazbi ili sceni. U posljednje vrijeme sam ostvario suradnje s Liviom & Robyem, Guti, Julianom Perezom, tINI & Alexkidom koje su bile fantastične. Rad sa svakim od njih me je na neki način inspirirao, ali puno sam naučio od Alexkida koji je genije u studiu. Veselim se što ću imati prilike više raditi sa svojim Fuse izvođačima: Antony Difrancesco, Dan Farserelli, Seb Zito i Rich NxT su stvarni talenti sa kojima želim više surađivati. Ovi momci zaista utječu na moj zvuk u zadnje vrijeme.
 
4. Lansirao si Fuse 2008. i on je s vremenom prerastao u golemi event i brand iz kojeg su izrasla dva labela ( Fuse i Infuse). Jesi li imao ikakvu ideju da će ovaj projekt evoluirati u tako veliku i značajnu priču?
 
Nismo nikada znali što će točno biti, nismo imali pojma. U početku to je bio samo after. Svi smo samo stvarali glazbu za party i iz toga se rodio specifičan zvuk i zatim i labeli. S vremenom je jednostavno prirodno evoluiralo.
{youtube}-AECkgv71Jo{/youtube}
 
5. Što je toliko posebno u dub-house zvuku koji Fuse stvara? Zbog čega se istaknuo i uhvatio slušatelje na ovaj specifičan način?
 
Ogoljeni dub zvuk bio je načinjen isključivo za nedjeljne partije na dnevnom svjetlu. Kada smo ga tek stvorili nije postojao još nitko tko je radio nešto slično tako da moguće da je to razlog zbog kojega se istakao. Mislim da naša glazba ima određeni karakter koji možete dobiti samo u Londonu, živeći i posječujući partije ovdje. Ima mnogo basa unutra i to obično ljudima privuče pažnju.
 
6. što očekuješ od BPM-a? Preferiraš li intimnu atmosferu malog kluba ili velike lokacije?
 
Očekujem PUNO zabave! Zaista sam uživao u BPM-u prošli puta. Puštam s tiNI i The Gang na plaži i mislim da to jest manji lokalitet. No sretan sam puštajući na eventu bilo koje veličine, kao DJ prilagodiš se klubu, prostoru i tipu partija. To je dio zabave!
 
7. Wild Card pitanje: koja je najvažnija stvar koju si do sada naučio u životu?
 
Uživajte. Život je ponekad kao uspon na planinu, ponekad trebaš jednostavno zastati i uživati u pogledu.
 
defected zagreb mobile
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk