Skip to main content
  • 13.03.2023.

Prva party sezona nakon pandemije stvorila čak 14 novih festivala

Nakon dvije turbulentne godine uzrokovane pandemijom korona virusa, prošlog proljeća ponovno je probuđena festivalska sezona koja je urodila plodom i na svijet donijela 14 novih festivala

Piše: 

O kojim je to hrvatskim festivalima riječ i kada se oni vraćaju ove godine pročitajte u nastavku.

LMF festival

Iako se prvo izdanje održalo za vrijeme aktivnih pandemijskih restrikcija, drugo izdanje LMF festivala je bilo u pravom obujmu. Prošlog lipnja, kroz tri festivalska dana zagrebački Jarun je postao mjesto slobode, plesa, osmijeha i elegancije. Na dvjema festivalskim pozornicama nastupilo je više od 40 izvođača u 36 sati festivalskog programa, među kojima je bio miks atraktivnih svjetskih imena te domaćih predstavnika. LMF je potvrdio da Zagreb ima festivalsku budućnost, a ove godine se vraća ponovno na Jarun od 15. do 17. lipnja. Kvaliteta festivala bila je prepoznata i od struke te je LMF bio nominiran za najbolji novi festival na prošloj dodjeli nagrade Ambasador.

Green Hills

Još jedan festival koji se prvobitno održao u pandemijskim okolnostima, a onda tek prošle godine doživio svoj puni sjaj je Green Hills. Festival smješten u šumi u srcu sjeverozapadnog dijela Hrvatske, kroz dva dana spojio je umjetnost te širok elektronički spektar. Tijekom dana se održavao umjetnički program, a kako su sati odmicali krenulo se plesati uz brojna domaća imena. Jedan sitan detalj kojeg je festival istaknuo je da su pet friendly.

Final Destination

Final destination je dvodnevni festival elektroničke glazbe koji se održao početkom rujna prošle godine u srcu Gorskog kotara na Lokvarskom jezeru. Okupio je 14 DJ-eva iz Hrvatske koji su svoj zvuk bazirali na technu, tech-houseu i houseu. Za 2023. organizatori najavljuju festival u nešto ranijem terminu.

Future Scope festival

Najdugovječniji i višestruko nagrađivani hrvatski klupski program Future Scope svoju 20. godišnjicu postojanja je proslavio trodnevnim festivalom. Premijerno izdanje festivala pružilo je široku glazbenu lepezu i nešto drugačije iskustvo od onog na što smo se navikli od Future Scope ekipe. Kroz tri dana, brojni partijaneri su mogli na tri pozornice plesati uz fuziju elektronike, hip hopa, popa i rocka s više od 30 izvođača od kojih su brojni bili svjetskog renomea. Najbolji novi festival prema nagradi Ambasador u prošloj godini, Future Scope festival vraća se i ove godine na Jarun 12. i 13. svibnja.

Elektrochat Festival

Prošlog ljeta, urednici radijske emisije o elektroničkoj glazbi Elektrochat na Radiju Korčuli pokrenuli su Elektrochat Festival na domaćem terenu u klubu The Jungle. Festival je imao po jednu techno i house večer te dnevni party na bespućima magične Lumbarde. Korčulanskoj publici predstavilo se više od 14 različitih izvođača.
 

Zagreb Calling

Zagreb Calling već 12 godina nagovještava kraj ljetne festivalske sezone i povratak partijanera u Zagreb, a za 2022. su pokrenuli novi festivalski vikend koncept. Dobro poznata lokacija Jankomirske Šumice donijela je četiri stilski različita plesna podija – house, trance, progressive/melodic techno i techno. Uz glazbu, naglasak je stavljen i na atraktivan light i laser show.

Bear Stone Festival

Bear Stone Festival je spoj psihodelije, distorzije i vizualne umjetnosti koji pruža potpuni audio-vizualni doživljaj u Donjem Primišlju pored Slunja. Festival nastaje na logističkim temeljima Mo:Dem festivala. Spojit će se vizualne projekcije u maniri psy trance festivala sa fuzz riffovima, psihodeličnim rockom, stonerom i ostalim hibridima i sestrinskim žanrovima Palm Desert scene, uz prstohvat eksperimentalne elektronike. Bear Stone Festival se vraća ovog ljeta 7. i 8. srpnja.

Pula Music Week

Pula je prošlog ljeta dobila novi sedmodnevni elektronički festival iza kojeg stoje ALDA i Insomniac. Riječ je o festivalskog seriji događaja Secret Project koji je odabrao pulski amfiteatar kao svoj plesni podij za svjetski renomirane house i techno DJ-eve. Pula Music Week je dobio nominaciju za najbolji novi festival na nagradi Ambasador.

Radial Festival

Radial Festival je u Pulu donio novi koncept –mobilni festival. DJ-evi su se nalazili na triciklima gdje se nalazio soundsystem i odakle su miksali, a partijaneri su ih pratili na biciklima dok su uživali u krajoliku Pule. Glazbena podloga s tricikla je bila od housea preko electra do drum ‘n’ bassa i techna.

Linear Festival

Linear je festival hipnotičke elektronske glazbe i umjetnosti smješten u Zelenoj dolini u okolici Petrinje. Osmislila ga je grupa mladih zaljubljenika u alternativnu kulturu sa željom da podijele svoju strast za glazbom, plesom, druženjem i povezivanjem sa prirodom. Festival pokreće ljubav prema hipnotičkoj glazbi i njenim stapanjem sa čarobnim prirodnim ambijentom.
 

Sonic festival

Vjerojatno druga najprepoznatljivija znamenitost Dubrovnika nakon zidina je tvrđava Lovrjenac koja je prošlog rujna ugostila Sonic festival za svoj dnevni program, dok za noćni program je bila zadužena druga poznata dubrovačka tvrđava Revelin. Zalazak sunca uz atraktivna svjetska i renomirana lokalna imena zagrijavalo je partijanere za cjelonoćni plesnjak u najboljem velikom klubu u Hrvatskoj prema nagradi AmbasadorCulture Club Revelinu.

Zion Boška

Zion Boška je uređena šuma koja se nalazi nedaleko od sela Sutivanac u središnjoj Istri, a u proteklih par godina postala je važno poprište glazbenih događaja. Najveći događaj u šumi je bio Zion Boška festival koji je zamišljen kao sound system festival svjetske klase. Prošlog ljeta reggae, dub i sound system kultura preuzeli su središnju Istru i na jedno mjesto okupili više od 20 izvođača od kojih su brojni bili sa svjetskim pedigreom. Potvrda dobrog rada došla je i od nagrade Ambasador gdje je festival dobio nominaciju u kategoriji najbolji novi festival. Zion Boška festival se vraća i ovog ljeta od 29. lipnja do 2. srpnja.

Selected Croatia

Iza Selected Croatia stoji mlada skupina ljubitelja i promotora elektroničke glazbe koji organiziraju događaje na zadarskom području. S Zadar Sunset Festivalom su vratili Zadar na festivalsku mapu, a prošlog ljeta su organizirali Selected Festival na plaži Zrće u Euphoria Clubu uz after partyje na Burra Beach Houseu.

3000 Grad am Meer

3000 Grad je umjetnički kolektiv iz Njemačke koji je kroz godine postao sinonim za žustre underground raveove. Svoj zvuk iz Njemačke, prošlog ljeta su doveli na Jadran u jednom ne tradicionalnom festivalu koji je bio slavlje mediteranskog načina života uz house, techno i downbeat ritmove. 3000 Grad am Meer se vraća u Hrvatsku 2024.

sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sea star mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2