Skip to main content
  • 27.01.2020.

30 godina od masovnog prosvjeda u Londonu za spas acid house partya

27. siječnja 1990., prije točno trideset godina dogodilo se jedno od najvećih okupljanja u povijesti acid house scene kada je 8 tisuća posjetitelja podržalo "Freedom To Party" prosvjed na londonskom trgu Trafalgar.

Piše: 


Protesti su se odnosili na povećanje kazni za nepoštivanje brutalnog Zakona o zabavi koji je trebao stupiti na snagu u ožujku 1990.

Prijedlog zakona povećao bi kazne onima koji organiziraju ilegalne zabave, u ovom slučaju to su bili acid house partiji čija najezda je samo bila najava poplave interesa za rave kulturom. Ovo je inače doba vladavine Margaret Thatcher i njenog obračuna sa acid house zabavama.

Na ovom prosvjedu pojavili su se neki od najjačih organizatora acid zabava u Velikoj Britaniji – Back To The Future, NRG, Biology i Sunrise, kao i predstavnici izdavačkih kuća, piratskih radio stanica i novinari.

Flyer koji je promovirao ovaj prosvjed nosio je ključne poruke publici i mladima:

“Remember Biology? Remember NRG? Remember Sunrise?"

"Ovi partiji više se neće moći održavati ako Vlada usvoji novi zakon 9. ožujka koji će zabraniti sve partye. Samo vi možete zaustaviti vladu."

"Napravili smo sve što možemo, jedino što tražimo od vas je da podržite Freedom To Party prosvjed dolaskom Trafalgar. Hoćete li im dopustiti da vam oduzmu pravo na zabavu? NE!"

Događaj je čak imao i svoju 'temu' – House Crew's All We Wanna Do Is Dance (The People’s Mix) – dobit od toga išla je za financiranje kampanje Freedom To Party.

“Don’t believe the lies
Don’t take in all the headlines
‘Bout drugs, trouble, noise, fuss
That ain’t the way for the most of us…”

O utjecajima ovog prosvjeda napravljen je i dokumentarni film "They Call it Acid " u kojem govore Carl Cox, Paul Oakenfold, Graeme Park i brojni promotori iz toga doba.

Navečer kada se održao miting, isti promotori, s korporacijom Weekend World na čelu, bili su domaćini cijelonoćnog partya u Radlettu, sjeverno od Londona, koji je, organiziran u samo nekoliko sati.

sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2