Skip to main content
  • 12.11.2018.

Čak 12 albuma u 12 mjeseci – najplodnija godina hrvatskih autora elektroničke glazbe

Od kraja 2017. do danas bogatiji smo za ukupno 12 novih albuma elektroničke glazbe što svojevrsno spada u najplodniju producentsku godinu na našoj sceni.

Piše: 


Neki od razloga su zasigurno ta silna energija i inspiracija koja se iz umova sjatila na instrumente, zatim brojni festivali koji su pomogli da se oporavi scena i aktivira cijela kreativna industrija. Nove izdavačke kuće, mediji koji prate scenu više nego ikada, a jedan od onih projekata koji potiče autore na kontinuirani rad zasigurno je i nagrada Ambasador koja je ove godine došla do trećeg izdanja.

Albume su stvarala renomirana imena plesne i suvremene glazbe od ethna, jazza, disca, house glazbe, electra, techna, trancea: The Fogsellers, Ilija Rudman, Chui, Svemirko, Yakka, Unique, DJ Go Cut i Matija Dedić, Boris Harfman i Hrvoje Crnić Boxer za ansambl LADO Electro, Jan Kinčl i Regis Kattie, Mimika Orchestra, Omnivox i Unknownium. Uskoro se očekuje album dvojca PEZNT, najavljuje se i novi materijal benda The Fogsellers.

ILIJA RUDMAN – PARADIGMA (IMOGEN REC.)
Imogen Recordings je vinyl record label koji su 2015. godine osnovali Antonio Zuza i Ilija Rudman. Zvuk koji predstavljaju leži na Disco i House temeljima, a na etiketi su do sada izdavali Ilan Kabiljo, Dos Palos, The Brand New Heavies, Charles Webster, Robert Owens i mnoga druga relevantna imena. Kao vrhunac 2018. Imogen Recordings predstavlja treći studijski album Ilije Rudmana pod nazivom “Paradigma LP”. Etiketa njeguje najviše audio standarde što potvrđuje i sam vinylni medij izuzetne kvalitete rezan na 180 gram-skoj ploči.
{youtube}ASjQX20Fbfo{/youtube}

JAN KINČL & REGIS KATTIE – IN PLAIN SIGHT (PDV REC.)
Suradnja dvoje glazbenika, zagrebačkog producenta elektroničke glazbe Jana Kinčla i francuskog jazz klavijaturista Regisa Kattiea urodila je debitantskim izdanjem "In Plain Sight" nedavno izdanog za izdavačku kuću PDV. Radi se o deep house albumu sa snažnim temeljima u jazz glazbi koji uživo poprima oblik “live acta”.  Na albumu gostuju basist Luka Veselinović i bubnjar Mirsad Dalipi. Album sadrži 4 studijske i 2 izvedbe uživo među kojima je i kratki komad iz zagrebačkog Pločnika, a izdanje ima snažnu podršku domaćih i stranih imena elektroničke glazbe. Laurent Garnier, Volcov, Alex Barck (Jazzanova), Claude Young, Rainer Trueby, Tony Humphries, Marcel Vogel, Kai Alcé, Lefto.
{youtube}ZHpLGuH4M8I{/youtube}

YAKKA – AFTER BEACH (CRUISE MUSIC)

Topli classy zvuk, osjećaj ljeta i old school vibe. Rečenica koja možda najbolje ukratko opisuje „After Beach“, album inspiriran ljetom, Jadranskom obalom i pozitivnom vibrom. Ovo 70-minutno ljetno osvježenje potpisuje Yakka – jedan od domaćih predvodnika house scene u regiji koji iza sebe već ima brojna zapažena izdanja te suradnje sa svjetskim house imenima (Barbara Tucker, DJ PP, Adrian Hour, Demuir, Angelo Ferreri, Gary Caos i dr.) i izdavačima (Pacha, Deeperfect, King Street, Casa Rossa). Zanimljiva je i činjenica da je ovo prvi house album na našim prostorima nakon 19 godina, još od izdanja Eddy & Dus – High Life.


 
GO CUT I MATIJA DEDIĆ – KOMPOZIT (DISCO CROATIA REC)
Keys je pjesma kojom je započela suradnja Gorana Vlajića i Matije Dedića i upravo je ona otvorila granice glazbenih žanrova jazza i suvremene elektroničke glazbe, te time najavila album „Kompozit“ u izdanju Disco Records Croatia.  Uz idejnog kreatora albuma „Kompozit“ Gorana Vlajića i maestra Matiju Dedića na albumu je sudjelovao čitav niz vrhunskih glazbenika: Ante Gelo: glavna gitara; Hrvoje Prskalo: prateća gitara; Ante Prgin Surka: vokal, perkusije, truba; Jakša Kriletić Jordes: saksofon; Saša Wozdecky: saksofon; Lana Škrgatić: flauta; Neno Grahovac: trombo; Emanuel Jerčić: violina

LADO ELECTRO 2.0 MEMORABILUM
Prvi album LADO Electro objavljen je 2003. godine kada kad je i započela suradnja Ladovog plesača pjevača Borisa Harfmana s već etabliranim glazbenikom Hrvojem Crnićem Boxerom. Za razliku od prvijenca na kojem je naglasak bio na instrumentalima, novi album LADO Electro 2.0. Memorabilum sadržava više vokalnih elemenata. „Gotovo je nevjerojatno da hrvatski tradicijski instrumenti, koji su zvali na ples ili tugovali zbog života unazad više stotina godina, mogu i danas na isti način funkcionirati u elektroničkom okružju suvremene klupske glazbe ne gubeći pri tom na uvjerljivosti i emociji“, napisao je glazbeni kritičar Dubravko Jagatić u predgovoru knjižice CD-a.
{youtube}MqwT1MWuQpY{/youtube}

MIMIKA ORCHESTRA – DIVINITIES OF THE EARTH AND THE WATERS (PDV REC)

Zvuk Mimika Orchestra može se opisati kao mješavina progresivnog rocka, jazza i tradicionalne glazbe, ali tu su i teški grooveovi, sintesajzeri, live elektronika i free jazz improvizacije. Album sadrži 7 dugih kompozicija koje je napisao i aranžirao Mak Murtić, a pod njegovom palicom izvelo ih je preko 30 glazbenika. Miks je radio Hrvoje Nikšić, mastering Petar Dundov, a za likovno oblikovanje i dizajn bila je zadužena Jiao Guo .


 
CHUI – CHUI OVU GLAZBU (DANCING BEAR)
Grupa Chui i Jazz orkestar HRT-a napravili su album koji nudi potpuno vrhunsko izdanje, koje osim fenomenalnog jazz zvuka nudi i suradnju sa glazbenom divom Josipom Lisac kao i ilustraciju strip majstora koji radi za svjetski poznati Marvel studio. Album Chui Ovu Glazbu hvalevrijedan je plod suradnje grupe Chui te Jazz orkestra HRT-a. Radi se o izdanju koje sadrži 8 pjesama koje nadopunjuje i bonus pjesma, "Tebi Putujem" gdje se Chuievcima pridružila i jedna od najcjenjenijih glazbenih umjetnica, Josipa Lisac koja je nedavno proslavila 50 godina karijere. Chui grupa je ujedno pridonijela na popularizaciji jazza općenito u čijim nastupima se može doživjeti fuzija jazza, rocka, elektronike i klupske plesne glazbe.

THE FOGSELLERS – SMOOTH SIMPLICITY (STREET PULSE)
U studenom prošle godine izdali su svoj debitantski album "Smooth Simplicity" za splitsku diskografsku kuću Street Pulse, a od početka 2016. godine su konstantno na turneji. Instrumentalni sadržaj osim elektroničke baze sadrži primjese ostalih glazbenih žanrova, pametno ukomponiranih u cjelinu. Album su snimali Mirko Rak, Ivan Ković, Luka Mrša i Saša Đurica. Rak potpisuje produkciju, a album je masteriran u berlinskom studiju Zeitgeist.

Prvog lipnja bend Svemirko objavio je novi album "Tunguzija", a sredinom ljeta pulski producent Unique izdao je album "Endless Emotion". Album izdanja goa trance glazbe imena „Surrender“ potpisuje producent Omnivox. Tako ga slušamo i osjećamo u ponekad melodičnim, acid, tribal izletima koje upotpunjuju istraživanja tamnih i uvijenih dimenzija. U GOA ozračju nastaje i album još jednog projekta trance scene „Unknownium“ istoimenog hrvatskog dvojca.

brejcha 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 2