Skip to main content
  • 26.02.2024.

Dion’s House Kitchen – priča o riječkom house moreplovcu

Donosimo priču o riječku DJ, moreplovcu, zaljubljeniku u house glazbu i dugogodišnjemu kolekcionaru ploča.

Piše: 

Rođen u Rijeci, Dion’s House Kitchen je svoju glazbenu karijeru na elektroničkoj sceni započeo u svojim adolescentskim godinama na prijelazu milenija. Prve gaže i rezidencije si je osigurao u starom Fun Academyju te La Nocheu, dok je sredinom tisućitih pokrenuo i projekt Chromidome s bratićem te organizirao partyje “Vibenite” te “maximize” kroz koje su ugostili Uto Karema, Valentina Kanzyanija, Miss Jools, Marka Nastica, Paula Hazendonka te još neke riječke i hrvatske izvođače.

Tih godina, Dion’s House Kitchen se često nalazio za pultom riječkih klubova, svirao je po Istri, Slavoniji te u Sloveniji. Njegovo ime se moglo način na lineupovima klubova poput K4, Fun Factory, Fort Bourguignon… Iako je imao učestale nastupe, živjeti od underground elektroničke glazbe je bilo izrazito teško, stoga se okrenuo poslu za koji je studirao.

Svoju karijeru je stavio na pauzu 2009. kada se ukrcao na brod te zaplovio oceanima i morima. Tijekom 2010-ih nije imao doticaja s DJ-ingom ili produkcijom, no cijelo to vrijeme je i dalje slušao house ritmove, skupljao ploče te pratio situaciju na elektroničkoj sceni. Kako nam je otkrio, svo to vrijeme, nešto mu je nedostajalo u životu, tražio je načine da ispuni tu prazninu raznim hobijima i projektima, no ništa ga nije ispunjavalo kao glazba.

Iako je neko vrijeme odmahivao rukom na pomisao povratka glazbi, Dion’s House Kitchenu je trebalo nešto više od deset godina, da se ponovno posveti svojoj strasti. Svoj povratak je napravio 2021. ponovnom kupnjom gramofona i mixera te hvatanjem u koštac s produkcijom.

Naučio je teoriju glazbe, analognu sintezu zvuka, akorde, stvaranje ritam selekcije, aranžmane, mixanje završne trake. Jednostavno, kroz svoje produkcije, počeo je stvarati house glazbu koju voli te na onaj način kako ju on vidi i doživljava.

Njegovo debitantsko izdanje “Set Me Free“, ugledalo je svjetlo dana u listopadu 2022. na Plastik People Recordingsu što mu je otvorilo vrata za etikete poput Late Night Jackin, Stereophonic, Good For You Records i Dobar House u 2023.

Svakodnevno radi na novoj glazbi, posljednje izdanje je “Come On Home” na Together Recordsu koje je već ostvarilo zapaženi rezultat na Traxsourceu gdje se nalazi na 34. mjestu Garagea, a za 2024. ima već potvrđeno nekoliko izdanja na DHF Recordsu i Stereophonic Recordsu Paola Barbata.

Kada ne producira glazbu, Dion’s House Kitchen se naravno nalazi za pultom. Često surađuje upravo s talijanskim house barbom te je redovni gost Club Stereophonic plesnjaka u Rijeci. Setovi Dion’s House Kitchena potiču na ples, a sama inspiracija i utjecaj na njegove odabire i glazbu proizlaze od rane New York, Chicago i francuske house glazbe. “Ne postoji ništa bolje nego kada osjetite onu funky bas liniju u klubu koja odmah izmami osmijeh na lice” zaključuje riječki glazbenik.

sea star desk
soul gravity mobile
“The Godfather of Disco – Mel Cheren – West-End Records” je očaravajući pregled uspona i pada plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju
sonus 1
“The Godfather of Disco – Mel Cheren – West-End Records” je očaravajući pregled uspona i pada plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju