Skip to main content
  • 5.05.2024.

Krajem travnja zauvijek je zatvoren dubrovački klub Dubina

Crne vijesti za clubbing scenu Dubrovnika, ali i regije je vijest koju smo sinoć s tugom primili k srcu jer klub Dubina prestao je s radom.

Piše: 

Ovo mjesto se od 2022. prometnulo na sceni s programom urbane i elektroničke glazbe od DJ nastupa, live svirki do edukativno-kulturnog sadržaja i naposljetku osvajanja nagrade “Ambasador za najbolji mali klub u Hrvatskoj.

Nažalost klupska scena Dubrovnika ostaje siromašnija budući da je Dubina ispala iz gradskih planova unatoč brojnim sastancima vlasnika i Gradonačelnika te nove uprave TUP-a. U nastavku je tekst objavljen sinoć na društvenim mrežama kluba koji prenosimo u cijelosti:

Nažalost, nakon više od četiri godine, uloženih gotovo 400.000,00 EUR te puno energije, ljubavi i truda, došli smo do zida gdje naša priča za sada prestaje.

A priča započinje 2019., kada smo iznajmili prostor u tada derutnom stanju te započeli sa gradnjom kluba i kulturnog centra. Pred samo otvaranje zatiče nas korona te umjesto planiranog otvaranja u 2020., klub otvara svoja vrata u travnju 2022..

S naglaskom na kvalitetan program i vraćanje alternativne kulture u Grad, u protekle dvije godine organizirali smo preko 200 događanja sa lokalnim, regionalnim i stranim umjetnicima. Ponosni smo i na osvojenu nagradu ”Ambasador” za najbolji mali klub u regiji.

Od samog početka htjeli smo da se prostorom koriste lokalni kreativci i da funkcionira i preko tjedna, pa smo osim glazbenih događanja, u sklopu kulturnog centra, organizirali i humanitarne izložbe lokalnih umjetnika, sajmove rukotvorina i gramofonskih ploča, dječje radionice, večeri stand-up komedije, filmske projekcije, razna predavanja te književne večeri.

Bili smo među najmoprimcima koji su u vrijeme prodaje TUPa isticali važnost posljednjeg slobodnog gradskog prostora koji nije u službi turizma. Na sastancima s gradonačelnikom zalagali smo se da kompleks, umjesto stranog kupca, kupi Grad te naveli primjere sličnih industrijskih postrojenja u Europi koji su se uspješno transformirali u središta kulturno-kreativnih industrija. Bili smo sretni kada je Grad odlučio kupiti kompleks i vidjeli smo svoju budućnost ovdje.

Nažalost, dolaskom nove uprave, umjesto očekivane podrške i suradnje, nailazimo na izostavljanje kluba u projektu ”Novi Europski Bauhaus”, najavu rušenja kluba, nerazumijevanje i gotovo nikakvu komunikaciju koja je kulminirala blokadom računa i guranjem u stečaj od strane uprave TUPa.

Hvala svim umjetnicima i kreativcima koji su u Dubini nastupali i onima koji su nas svojim dolaskom podržavali!”

sonus 2
sonus 1
Vektor je najnovija audiovizualna instalacija renomiranog umjetnika svjetla Christophera Baudera u Kraftwerk Berlin
sonus 1
Vektor je najnovija audiovizualna instalacija renomiranog umjetnika svjetla Christophera Baudera u Kraftwerk Berlin