Skip to main content
  • 4.12.2017.

Ni E od elektroničke glazbe na Adventu u Splitu

Nastavlja se institucionalna degradacija elektroničke glazbe u Hrvatskoj, a ovaj put Grad "slučaj" je ponovno Split.

Piše: 


Točka usijanja je program "Adventa u Splitu" koji ima manji broj kućica, ali je "raznovrsniji" i smješten na više gradskih lokacija. "Tko izabere Split za svoju adventsku destinaciju sigurno neće pogriješiti", navodi Alijana Vukšić iz TZ Splita, a program je kako doznajemo kreirala gradska tvrtka Spalatum D.M.C.

No, čini se da su zaboravili na elektroničku glazbu!

Nakon famoznih izjava i prekidanja karnevalskog partija prije nepune dvije godine kod Zlatnih vrata, splitski gradski moćnici još imaju energije za obračun sa elektroničkom glazbom koja je htjeli oni ili ne, ipak postala dio kulture RH. Nagrada "Ambasador" upravo je stvorena da bi elektronička glazba bila prepoznatljivija u državnim, kulturnim i glazbenim institucijama i to ne samo ljeti, već i zimi, a jedan od važnih čimbenika ove godine bio je i prilog o nagradi na HRT-u u emisiji "Vijesti iz kulture". (početak na 04.50). Snimku ćemo izgleda morati dostaviti Gradonačelniku Andri Krstuloviću-Opari, direktorici TZ Split Alijani Vukšić, kao i ekipi koja se brine za destinacijski menadžment Splita – agenciji Spalatum DMC.

S pravom se pitamo kako li su samo uspjeli kreirati kompleksan program splitskog Adventa, te po kojim kriterijima. Pokušava li se iz Splita poslati kriva poruka, to je zasigurno tako, jer ako netko misli da će ovakvim programom Split pretvoriti u zimsku destinaciju grdno se vara.

Elektronička glazba priznata je već odavno kao dio kulture Beča, Pariza, Amsterdama, Ibize, Londona, Chicaga i Berlina; a zbog kluba Berghain, Sud u Berlinu je techno glazbu u tom gradu proglasio dijelom visoke kulture. Ova glazba je važan dio turističke i kulturne ponude RH; jedan od pokretača ekonomije, turizma i potrošnje u našoj zemlji; dio kulturnih i kreativnih industrija koji podižu udio domaćeg BDP-a. Želite Split napraviti zimskom destinacijom, a ne nudite program koji je danas ušao u pop kulturu diljem svijeta. Splitski trojac koji vodi Grad bi trebao u nekom budućem vremenu otići na put kroz barem 5 spomenutih destinacija i upoznati se sa ponudom europskih prijestolnica kulture pa to sve u suradnji s mladim kreativcima pretočiti u idući Advent, a za iskusne vodiče po Europi bi trebali uzeti nekoga od nas, što bi s guštom odradili pro bono.

Split bi kao cvijet Mediterana trebao nuditi suvremeni futuristički program, a dio ponude bi svakako trebala nositi elektronička glazba u punom izričaju dovedena do te mjere da se u nekim kombinacijama fuzionira s klasičnom. Čini se da smo za sada ipak miljama daleko od toga, no ako netko iz Grada slučajno pročita ovaj članak, elektronička glazba su abecednim redom – Ambient, Breakbeat, Downtempo, Drum & Bass, House, Techno, Trance, UK Garage, pa iz toga proizađu podžanrovi poput acid ili jazz housea, deep, tribal ili tech-house, electro-pop, chill-out, nu-disco, dubstep, jungle, dub, liquid funk, trip hop, future house, EDM, acid, minimal, detroit techno, goa/psy ili uplifting trance itd.,a lijepo zvuči i fuzija klasične glazbe sa svim navedenim žanrovima.

Splitski DJ-i i oni iz okolice koji bi napravili dobar štimung su: Kid VA, Malesh, Pero-FH, Silvio Hrabar, Tome R., Milan Pivalica, Mariano Mateljan, Madezh, MJ Sudani, Jake, Lushi, Feta, Ivan Romac, Toni Juranović, Ante i Luka Jakir, Vice Vicious, Klox, Sola, Miro, Luka Labura, Cuisine Dub, AM:PM Live, VRH, El Commando i drugi.

U mailu kojim smo se obratili TZ Split i agenciji Spalatum DMC predložili smo da se ubuduće program sastavlja po natječaju u kojem će se uključiti više kreativaca, studenata, umjetnika, udruga, agencija i mladih.

Uz dužno poštovanje prema svim glazbenicima i bendovima koji su uvršteni u ovogodišnji program za dobro naše zajednice program nećemo objavljivati, jer ne namjeravamo promovirati kvartovski program kreiran na način koji je uglavnom poznat HDZ-ovoj vladavini – podobni su na prvom mjestu, pa seljaci, čobani i likovi s pršutom na čelu, DJ-i koji uveseljavaju svatove, onda slijedi malograđanština i oni koji plate proviziju ispod stola – pa se po rodbinskoj vezi lova dijeli rvatima, a onaj manji dio oko 1% izabranih su ipak se tu našli jer zaista vrijede. Kobasice, rakija i program lakrdija za još jednu surovu zimu u Splitu, gradu koji bi trebao biti primjer, a ne "slučaj".

Ako ste znatiželjni što to nudi Advent u Splitu svakako skoknite na stranicu Visit Split. Još nam nije jasno da se na 10 ili više lokacija nije našao elektronički zvuk. U Gradu valjda još nisu čuli da to netko svira u Hrvatskoj. Tko zna možda u međuvremenu osvane i koji DJ za pultom, a da nije DJ koji svira na svadbama (čitaj: pirevima). Pojam DJ-a u Hrvatskoj bi zaista konačno netko trebao definirati, hoće li to Ministarstvo kulture RH na našu inicijativu ili HGU DJ sekcija vidjet ćemo, ali po definiranju svakako poslati informacije i na HR Wikipediju.

A evo i našeg upita prema TZ Split i agenciji Spalatum DMC:

"Klubskascena.hr je najcijenjeniji portal elektroničke glazbe u Hrvatskoj sa 16 godina iskustva, projekt koji promovira klubove, festivale, destinacije i potiče razvoj, mladih i renomiranih glazbenika kroz brojne edukativne platforme među kojima je i nagrada „Ambasador“ priznata od strane Ministarstva kulture RH, HDS-ZAMP-a, Grada i TZ Zagreba, a nedavno smo dobili i medijski prostor na HRT-u u emisiji „Vijesti iz kulture“.

Pišemo članak u kojem ćemo se osvrnuti na činjenicu da u Adventski program u Splitu nemate ni jednog DJ-a koji isključivo svira elektroničku glazbu pa nas zanima imate li komentar na to s obzirom da je elektronička glazba priznata kao dio kulture Beča, Pariza, Londona, Chicaga i Berlina; da je važan dio turističke i kulturne ponude RH; jedan od pokretača ekonomije, turizma i potrošnje u našoj zemlji; dio kulturnih i kreativnih industrija koji podižu udio domaćeg BDP-a. Želite Split napraviti zimskom destinacijom, a ne nudite program koji je danas ušao u pop kulturu diljem svijeta!?

Kako je uopće moguće da Advent u Splitu, gradu koji je domaćin Ultri, prođe na način koji ste prezentirali i objavili. Da li u agenciji Spalatum DMC zaista imate dovoljnno kvalitetan kadar koji bira po principu raznovrsnosti i kvalitete ili glazbu birate po nekim drugim kriterijima? Zašto ne biste u budućnosti razmislili o natječaju u koji ćete uključiti više kreativaca, studenata, umjetnika, udruga, agencija i mladih koji će Vam program osuvremeniti".

Dragi čitatelji, u nadi da će odgovor stići, a nadležne institucije u 2018.g. nešto ipak promjeniti, ne gubite nadu i neka ovaj slučaj ne utječe na Vaš Advent. Split tijekom prosinca nudi dobar klupski program – klubovi Kocka, Judino drvo, Zenta i Adriatic Social Club će se pobrinuti da ostanemo svoji. Elektronička glazba je uvijek djelovala kao pokret otpora i kao takva snažno utjecala na pojedince i institucije. Tako će biti i ovaj put.
{youtube}-cTPHVCEmaE{/youtube}

sea star mobile
Vezani članci
Sonus je kompilirao najbolje trenutke prošlogodišnjeg izdanja i spojio ih u jedan video.
brejcha 1
Sonus je kompilirao najbolje trenutke prošlogodišnjeg izdanja i spojio ih u jedan video.
brejcha 2