Skip to main content
  • 29.01.2023.

Perspektivni hrvatski DJ-evi i producenti vrijedni pažnje

Nedavno smo pisali o mladim kolektivima na kojima “svijet ostaje”, ali ne smijemo zaboraviti ni na druge DJ-eve i producente čiji rad donosi osvježenje na sceni

Piše: 

Započinjemo seriju tekstova kroz koje ćemo istaknuti talentirane, perspektivne, vrijedne DJ-eve i producente koji korak po korak zauzimaju svoje mjesto na sceni.

Talentirani Dubrovčanin sa zagrebačkom adresom koji se krije iza umjetničkog imena El Maar je dvadesetčetverogodišnji Elmar Žerić. Svoj glazbeni put započeo je još u tinejdžerskim godinama, kada se igrao Abeltonom i prvim produkcijama koje su ga dovele do Deepnd Recordsa projekta producenta Klassana. Na toj mladoj etiketi, objavio je svoje prve trake kroz koje je usavršavao produkciju. Osim produkcije, kroz Deepnd Records, El Maar je imao priliku organizirati nekoliko label partyja u kultnim dubrovačkim Lazaretima. Životni put ga je odveo u Zagreb na fakultet, gdje je svoju produkciju podigao na razinu više i proširio okvire.
 

Uz elektroničku glazbu, uhvatio se produkcije hip-hop glazbe i postao dio producentske ekipe Blockstar Digital izdavačke kuće te DJ koji prati popularnog repera Gršu, na čijim je albumima radio i doprinjeo kao producent. Što se tiče elektroničke produkcije, može se pohvaliti izdanjima na blanc etiketi, poznatoj po house i tech-house zvuku, upravo zbog svog zvuka koji je srodan tim podžanrovima elektorničke glazbe. Svoje mjesto našao je i u tim Culture Club Revelina, gdje je postao rezident DJ. U posljednje dvije godine, nominiran je i za nagradu Ambasador, a posebno vrijedi istaknuti nominaciju za najperspektivnijeg izvođača u regiji.

Iza nagrađivanog producentskog i DJ dua Groove Masters stoje Zadrani Šime Perković i Lovre Nenadić. Mladi Zadrani umijećem DJ-inga bave se gotovo deset godina, produkcijom nešto manje, a zajedno nastupaju pod imenom Groove Masters već sedam godina. 2019. je bila važna godina za zadarski duo, jer su tada krenuli u proboj kroz scenu. Odradili su ljetnu sezonu s više od 50 nastupa, od kojih vrijedi istaknuti rezidenciju na plaži Zrće te nastup na Fortica festivalu. Svoju premijeru u produkciji doživjeli su početkom 2020. kada se njihovo izdanje “Afrikaans EP” našao na Dobar House etiketi pod Gruv selekcijom.

Kroz svoj izdavački debi otkrili su produkciju baziranu na brzom ritmu, minimalističkim zvukovima i “catchy” vokalima. Dok se u njihovim setovima još mogu čuti ritmovi tech housea i housea s dozom minimala. Njihove setove posljednje vrijeme moglo se uhvatit na kvalitetnim novim domaćim festivalima iza kojeg stoje hrvatski organizatori poput BSH Island i Selected Festivala, a ljetos su nastupili i na otvaranju Diamond Cluba na Krku. Krajem prošle godine nagrađeni su s nagradom Ambasador u kategoriji Najperspektivniji izvođači u regiji.

einfakinn je rezident DJ IME Association evenata u Zagrebu. Svoje početke imao je pod imenom Crothentic, a od nedavno nastupa kao einfakinn. Objašnjenje svog novog umjetničkog imena otkriva kroz Instagram bio, gdje pojasnjuje značenje riječi fakin – to je onaj koji je nestašan na simpatičan ili zabavan način. Uz zagrebačku adresu, posjeduje i švicarsku gdje također djeluje kao DJ, a upravo tamo se zarazio s afro i progressive houseom. Zagovaratelj je Innervision i Keinemusik etiketa, a njegovi setovi su obično kombinacija električnih dubokih zvukova s puno groovy pozadine, bez žanrovskih ograničenja.

Za svoje setove tvrdi da govore priču, a to se može primjetiti kroz serijal live setova objavljenih na njegovom YouTubeu gdje bi sa nekolicinom prijatelja otišao na atraktivne i zanimljive lokacije lokacije poput Spomenika ustanku naroda Banije i Korduna odakle bi odvrtio jednosatni set. Posljednje vrijeme einfakinnove setove najčešće se može uhvatiti u Zagrebu na događajima “DŽABE STE DOŠLI” održavanim na mjesečnoj razini, a osmišljeni su kao subotnja mingle & warm-up druženja.

sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2