Skip to main content
  • 7.03.2024.

A State of Trance održao maestralno izdanje na novoj „destinaciji“ u Rotterdamu

A State Of Trance (ASOT) festival je svoje izdanje pod nazivom “Destination” održao dana 23. i 24. veljače ove godine na novoj lokaciji, u Rotterdamu, u Ahoyu, kako je Armin van Buuren najavio u ASOT emisiji 1126 još u lipnju prošle godine, kada je otkrio da se ASOT seli iz dugogodišnje lokacije u Utrechtu, Jaarbeursa, koji je nekad bio lokacija legendarnog festivala Trance Energy.

Naslovna foto

@tijmen_berens

Arminu je Ahoy posebno drag jer je tamo nekoliko puta održao svoj Armin Only show pa mu je to bio svojevrstan povratak “kući”.

Tematska boja “Destination” izdanja bila je zelena, boja Rotterdama, a himnu pod istim imenom producirali su, uz Armina, Ferry Corsten, Ruben de Ronde i Rank 1, koji su inače iz Rotterdama i njegove bliže okolice. To je ista “ekipa” koja se svojevremeno kasnih 90-ih i ranih 00-ih sastajala u glazbenom shopu izdavačke kuće Basic Beat u Rotterdamu u kojem je radio Tiësto, a Ferry je u potkrovlju napravio i svoj studio. Ruben je otkrio kako je i on svojevremeno radio u Basic Beat te je 2007. godine, kada je izdavačka kuća zatvorila svoja vrata, prešao u Armada Music.

foto: @tijmen_berens

ASOT je ove godine nudio i dvije vrste hotel paketa, prvi je bio premium tier, tzv. ASOT hotel, smješten u Room Mate Bruno, a koji je uključivao karte (regular ili VIP), goodie bag s Arminovim potpisom, pristup ekskluzivnom pre-partiju u samom hotelu te warm-upu u Ahoyu u petak, kao i prvenstvo pri kupnji dnevnih aktivnosti. Nismo točno znali o čemu se radi što se tiče dnevnih aktivnosti, no na kraju se ispostavilo kako je to bila čitava konferencija, sastavljena od raznih radionica, panela, tema i predavača, uglavnom iz ALDA Events, Armada Music (zaposlenika kao što su A&R-ovi, product manageri, ali i DJ-a i producenata) te TWOFIFTYK u ASOT hotelu u subotu, a cijene su bile formirane prema tome tko ih drži pa su tako “Armin’s mental health best practices” i “Q & A ASOT radio team by Nina, Ruben and Ferry” bile najskuplje, 25 eura, dok su se ostale radionice i paneli, kao što su “Evolution of the brand: Twenty years of ASOT“, “Designing ASOT by TWOFIFTYK“, “How to produce a track (masterclass with AVAO)“, “Sofa sesions with Armada” i sl. kretali od 10 pa do 20 eura. Drugi tier bili su hotel paketi u raznim hotelima u Rotterdamu, a koji su davali pristup dnevnim aktivnostima nakon gostiju ASOT hotela, warm-up setu u Ahoyu u petak te su gosti isto tako dobili goodie bag, no ti paketi nisu uključivali ulaznice.

foto: @asotlive
foto: @asotlive

Najviše je interesa bilo za “Armin’s mental health best practices” i “Q&A ASOT radio team” pa su aktivnosti već prodane dok su gosti iz oba hotela kupovali, a mi koji smo imali karte, dobili smo pristupni kod treći dan. Arminov workshop se opet pojavio u shopu te sam ga brže bolje kupila, a kako je “Q & A ASOT radio team” bio i dalje rasprodan, omogućila ga je ALDA zahvaljujući Klubskoj Sceni.

foto: @asotlive

Q & A ASOT radio team” je uključivao ponajprije predstavljanje voditelja Rubena, Nine de Koning i Ferrya, no u trenutku kad ovo pišem, Nina više nije dio ASOT-a. Naime, krajem prošlog tjedna objavila je post na instagramu kako odlazi u druge vode, kao producent i DJ, a već je i bila dio acid techno grupe Disk Space. Za Rubena se već zna da je u ASOT došao 2007. godine, te je zapravo počeo vrlo polako, s objavama na webu, društvenim mrežama, intervjuima; od emisije 800 kad se počela emitirati i kao video emisija, postao je Arminov suvoditelj, a već tri godine samostalno vodi drugi dio emisije (tzv. “drugi sat”). Najzanimljivije je bilo kako to da je Ferry uključen u ASOT te nam je otkrio da je došao 2020. godine na poziv Maykela Pirona koji vodi Armada Music i to kao zamjena za Armina, a s obzirom na to da je Armin imao profesionalnu krizu zbog pandemije i lockdowna, razmišljajući o tome da ostavi DJ karijeru i ASOT. Kad se Armin vratio nakon nekoliko emisija, Ferry je ostao kao “monthly resident“, tj. jednom u mjesecu u drugom satu ASOT-a pušta svoj set i vodi emisiju zajedno s Rubenom.

Armin je o krizi govorio i u svom panelu “Armin’s mental health best practices“, ali i o tome kako se nositi s pritiskom i stresom, kako reći ne i odvojiti se od društvenih mreža i ovisnosti o smart phoneu, o važnosti edukacije, o meditaciji i koliko mu je pomogla, kao i o drugim osobnim krizama i kako ih je savladao.

ASOT je po prvi puta otvorio i vlastitu ticket resale platformu, slično kao AMF i Luminosity festivali, te su se VIP vikend karte mogle kupiti po nižoj cijeni, a koje su bile rasprodane već u roku od pola sata kad su puštene u prodaju.Tako sam se i ja “riješila” svoje regular vikend karte koju sam tada kupila te našla VIP kartu sniženu u pola cijene. Također su organizirani i shuttleovi za goste hotela i posjetitelje koji nisu imali hotel paket jer metro noću nije vozio – prvi shuttle je vozio do hotela u kojima su gosti odsjeli, a drugi od Ahoya do Central Station (glavnog kolodvora u Rotterdamu) i to svakih sat vremena.

foto: @asotlive

Naravno da su se svi pitali kako će to izgledati u Ahoyu, a došavši tamo, iznenadila sam se kako je koncept ASOT-a u Jaarbeursu iskopiran do sitnih detalja te se bilo vrlo lako snalaziti i bez pogledavanja u “floor” plan, no nije bilo ogromnih zamarajućih hodnika kao u Jaarbeursu. Sve je izgledalo tako poznato, a opet drukčije.

Area 1 – mainstage imao je iza same pozornice treću, gornju etažu za VIP, što je zapravo bio nastavak VIP deckova sa svake strane na koje se dolazilo stepenicama isto kao i u Jaarbeursu, a koja je pružala nevjerojatan pogled na čitavu dvoranu. Dvije donje etaže, od kojih jedna najniža s obje strane DJ pulta, bile su za regular ulaznice. Atmosfera je stoga bila prilično intimna, kao što je sada slučaj s techno eventima, a koji trend je započeo famozni Boiler Room. Lightshow, vizuali i laseri bili su nevjerojatni i to, kao i uvijek dosad, u rukama kreativnog Sandera Renemana i njegovog TWOFIFTYK, zaduženog za dizajn pozornice i vizuale. Koristili su se i dronovi, a najveća atrakcija bio je Area 3 s rotirajućim ogromnim vizualom na LED ekranu u obliku svojevrsnog 3D nebodera te laserima.

foto: @asotlive

Line up je bio odličan, sastojeći se od etabliranih imena kao što su sami domaćini Armin, Ruben i Ferry, zatim Paavo Siljamaki iz Above & Beyonda kao novi projekt P.O.S., Cosmic Gate, HI-LO, Joris Voorn, Morten, Solarstone, John O’Callaghan, David Forbes, Hel:sløwed, Kyau & Albert, Bryan Kearney, Ben Gold, NWYR, Vini Vici, AVAO i mnogi drugi.

Bile su tu i nove zvijezde kao što su Laura Van Dam, Eva Vrijdag i trance senzacija SUPERSTRINGS, sastavljena od pet DJ-a iz Nijmegena. SUPERSTRINGS su inspirirani konceptom starog Sensation Whitea po čijoj prvoj himni su i dobili ime (Cygnus X “Superstring” u Rank 1 remixu), oblače se u bijelo, kao i njihova publika, puštaju isključivo klasični trance, uz zelene lasere kako se to radilo u ranim 00-ima, i privlače ogromne mase mladih koji su na taj način “otkrili” trance te imaju ogromnu podršku Armina i Armade. Rank 1 su i koproducenti njihovog prvog hita, remixa Prototype “Soundpiercing“, trance projekta Maykela Pirona i Michiela Van Der Kuya iz 1999. godine.

Zvuk koji je dominirao ASOT-om bio je hard i acid trance zvuk ranih 00-ih, kao na prvim izdanjima Trance Energya (pogrešno smatran “technom”) te melodic techno, ali se mogao čuti i progresivni, kao i uplifting /138 zvuk, te oldschool trance zvuk sredine 90-ih i to ponajviše uz nove zvijezde Evu Vrijdag, Ninu de Koning i Benwala, a koji je sada pravi hit u underground klubovima diljem Nizozemske.

Najviše pažnje privukli su “Destination” set Armina b2b2b s Ferryem, Rubenom i Ninom u petak te Arminovi b2b setovi s Joris Voornom u petak, kao i s HI-LO u subotu koji je taj dan prouzročio zatvaranje Area 3 (tako ni ja nisam uspjela ući) te nemogućnost prolaska do VIP lockera koji su bili u toj zoni pa smo, nakon što su vatrogasci zatvorili prolaz, konačno nakon pola sata pušteni s vanjske strane do naših lockera.

foto: @tijmen_berens

Važno je i napomenuti kako će ASOT ostati u Ahoyu i to u ovom konceptu od dvije noći i dnevne konferencije ponovno u ASOT hotelu, a što je potvrdio Armin, ali i Allan Hardenberg iz ALDA Events.

Sveukupno iskustvo je čista petica te se svakako vidimo iduće godine!

A kako je bilo tamo, najbolje će vam prikazati sami setovi te snimke s panela koje smo odabrali u nastavku.

Autorica: Suzana Curavić

brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk