Skip to main content
  • 29.10.2018.

Amsterdam Dance Event 2018 jednom Hrvatu ostat će u posebnom sjećanju, a evo i zašto!

23. izdanje Amsterdam Dance Eventa koje je završilo u jutarnjim satima prije točno sedam dana okupivši 400 tisuća posjetitelja iz 100 zemalja.

Piše: 


Uz fantastičan dnevni i noćni program sa preko 1000 događaja na kojima su govorili i nastupali svjetski poznati izvođači od 17. do 21. listopada, zabilježeno je 450 partija i 600 dnevnih događaja na 200 lokacija gdje je nastupalo preko 2500 umjetnika te 600 predavača na audio vizualnim instalacijama, filmskim projekcijama, humanitarnim događajima, izložbama, različitim performansima, radionicama, master classovima, predavanjima sa različitim temama, a evo nekih od artista koji su sudjelovali Albert van Abbe, Bonobo, Bruce Carbone, David Guetta, Headhunterz, Imogen Heap, Jayda G, Jean Michel Jarre, Jillionaire, Kerry Trainor, Lena Willikens, Nile Rodgers, Orbital, Paula Temple, Ralph Echemendia a.k.a. The Ethical Hacker i drugi.
{youtube}JGXwdCcr-hY{/youtube}

Sav ovaj rapidan rast ADE-a se događa nakon što se ugasila vodeća svjetska konferencija i Miami Winter Music Conference-om. Direktor ADE-a, Richard Zijlma kaže da je ovo bilo fantastično izdanje i posljednje pod njegovim vodstvom budući da ga od iduće godine na ovoj poziciji nasljeđuje Mariana Sanchotene. Glavni fokus ovogodišnjeg ADE-a stavljen je na 30 godina nizozemske elektroničke scene. Slavlje je uključivalo premijeru VPRO dokumentarca "30 Year of Dutch Dance" u tri nastavka zajedno sa knjigom najsvjetlijih trenutaka ove scene.

Zemlja partner bila je Južna Koreja koja se posljednje vrijeme dosta diže u ovoj industriji, no ADE nije zaobišao predstaviti ni ostale kvalitetne zemlje poput Australije, Belgije, Brazila, Kine, Kolumbije, Meksika čiji su predstavnici popunili dnevni i noćni program. Predstavio se čak i EXIT festival nastupima Marka Nastića, Kristijana Molnara i drugih.
{youtube}dbleeKO8nm0{/youtube}

Nadamo se da će u jednom od idućih poziva stići i onaj  Hrvatskoj koja bi se nakon Pariza trebala predstaviti na ovom izuzetnom mjestu i osigurati sebi nove ulagače u festivalsku i klupsku ponudu. Nećemo zaboraviti ni nastupe naših PEZNT-a, Koste Radmana, Jocka, E-Basea i Shipe. Ova posljednja trojica su svirali na par evenata koje je organizirala ekipa Futurescopea.

Jednom mladom 17. godišnjem Hrvatu sa trenutnom adresom u Amsterdamu, umjetničkog imena MYLOW uručena je prva nagrada na producentskom natječaju imena "Vinylized" pobjedivši sa trakom "Untroubled". Ovaj natječaj po 14. put organizira GRAP fondacija nudeći priliku producentima da se predstave glazbenoj industriji i javnosti. GRAP inače potiče pop glazbu i kulturu i sudjeluje u stvaranju novih talenata. Mylowu će ovo zasigurno ostati duboko u memoarima jer uz nagradu je osvojio i izdanje trake na vinylu, prezentaciju tijekom ADE-a, mogućnost rada u studiju sa inženjerima Sonic City Studia, besplatno fotografiranje, paket PRO17 ACS slušanica, te mogućnost ulaska u GRAP gdje će dobiti dobre savjete i treninge u vezi nastavka karijere.
{youtube}8WeKYHr_xSA{/youtube}

Nizozemski novinar, glazbenik i organizator događaja Gert van Veen primio je Nagradu za životno djelo od ADE akademije za svoje izuzetno djelovanje na elektroničkoj sceni. Ovo je druga osoba u povijesti Grada i ADE-a da je uopće primila ovakvo priznanje.
{youtube}j91M7DZDkfo{/youtube}

sea star mobile
Poznata radijska voditeljica i utjecajna figura scene Annie Mac u kraćem dokumentarcu priča s Fatboy Slimom koji otkriva najsočnije detalje iz svoje karijere
sea star mobile
Poznata radijska voditeljica i utjecajna figura scene Annie Mac u kraćem dokumentarcu priča s Fatboy Slimom koji otkriva najsočnije detalje iz svoje karijere
brejcha 2