Skip to main content
  • 5.12.2023.

Edukativnim programom zaključeno je VII. izdanje nagrade Ambasador

Drugu godinu zaredom program nagrade Ambasador traje dva dana

Piše: 

Prošlog četvrtka, u kultnom zagrebačkom klubu Boogaloo otkriveni su ovogodišnji laureati nagrade Ambasador u 42 kategorije Hrvatske i regije. Dvodnevni program Ambasadora, nastavio se dan poslije u novootvorenom zagrebačkom co-working hubu “Radionica 32” s edukativno-diskurzivnim temama.

Ususret samog početka diskurzivnog programa, Stephanie Prekali je pratila brojne posjetitelje svojim DJ setom koji su iskoristili još jednu priliku za druženje, umrežavanje i razmjenu kontakta prije nego što je krenula prva tema “Plasiranje hitova na radio – od izdanja do radijske postaje” koju je moderirala Tea Hendija, a gost je bio Bruno Pietri.

Kroz sat vremena teme, Tea Hendija je predstavila formatirani radio i ušla u srž uloge glazbenog urednika na njemu. Otkrila je kako izgleda proces biranja pjesama za radio, kako izgledaju istraživanja za pjesme koje “prolaze” kod slušatelja, objasnila je zašto se neke pjesme vrte više od ostalih te predstavila primjere trenutno aktualnih elektroničkih radijskih traka.

Gost prve teme, Bruno Pietri je kroz razgovor predstavio svoj dosadašnji rad, put do radijske postaje, rad s izdavačkom kućom, kao i odgovarao na neka od pitanja iz publike vezano uz trenutne glazbene trendove s kojima se može dospjeti do radija. Pred sam kraj teme, razvila se važna diskusija o tome – treba li radio imati edukativnu ulogu u kontekstu glazbe.

U drugoj temi “Generator zvuka Ableton Live”, moderator Emil Herceg (Sonarscope) predstavio je Ableton, kao i novi Push 3 uređaj, dok je Stipe Škokić (DJ Jock) odradio masterclass od gotovo dva sata kroz kojeg je otkrio kako se može riješiti kreativna blokada uz pomoć Max for Life uređaja u Abletonu.

Posljednja tema diskurzivnog programa “Što treba znati i kako uspjeti u glazbenoj industriji?” najviše je zaintrigirala te privukla najveći broj posjetitelja u Radionicu 32. Temu je moderirao Emir Bešić (E-Base), a gosti su bili Matic Rogan (vlasnik i CEO 2NIGHT MGMT), Anđelko Preradović (Aquarius Records) i Darko Stojaković (Joe2Shine) koji su kroz 90-ak minuta ulazili u samu srž glazbene industrije i puta do uspjeha.

Matic Rogan je predstavio case-study njegovog klijenta, nagrađivanog zagrebačkog DJ-a Matrode, Joe2Shine je pričao o realnim očekivanjima, pronalasku segmenta u kojem si uspješan, kao i podijelio nekoliko savjeta mlađim naraštajima, dok je Anđelko Preradović pričao iz perspektive jedne od najvećih hrvatskih izdavačkih kuća.

Osim, što su sami panelisti međusobno pokrenuli zanimljivu diskusiju, publika je cijelo vrijeme bila uključena u raspravu te su se otvorila razna pitanja poput ghost producinga, kreativnosti, umjetne inteligencije u glazbi i drugih povezanih tema koje su potrebne za uspjeh u glazbenoj industriji.

Diskurzivni dio nagrade Ambasador je zaključen bonus programom na kojem je Matic Rogan odradio 1 na 1 razgovore s desetak mladih i perspektivnih DJ-eva. Iskusni glazbeni menadžer sudionicima je podijelio konkretne savjete za svakog ponaosob te im podijelio kontakte za koji su im potrebni u daljnjoj karijeri. Bonus program je naposljetku iz 1 na 1 razgovora prerastao u intimnu panel raspravu mladih, talentiranih i perspektivnih glazbenika iz Hrvatske i regije.

Video snimke ovogodišnjih tema diskurzivnog programa Ambasador će biti objavljene ovog tjedna na službenom YouTube kanalu nagrade Ambasador.

soul gravity mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
soul gravity mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 2