Skip to main content
  • 29.11.2023.

Teslina zavojnica postala instrument – Zagrebačka filharmonija svirala na Teslinom izumu

Zagrebačka filharmonija prva u svijetu svirala na Teslinoj zavojnici

Piše: 


Povodom 80. godišnjice smrti Nikole Tesle, Zagrebačka filharmonija je održala koncert “Tesla valovi” u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski na kojem je muzicirala uz veliku Teslinu zavojnicu koja je bila izložena na pozornici.

Kako bi kroz glazbu obilježili život i stvaralaštvo Nikole Tesle, Zagrebačka filharmonija je odabrala multimedijalni koncert, podijeljen u tri dijela, svaki po tri skladbe. Osim skladbi Schuberta, Ivesa i Bacha, izvedene su i skladbe hrvatskih autora. Kroz koncert, Zagrebačka filharmonija je stvorila svojevrsnu fuziju klasike i elektronike.

Teslina zavojnica kao instrument funkcionira na način da se iz klavijature šalju muzičke informacije izravno u zavojnicu, koja baca munje u melodiji koju svira.

Zavojnicu je za Tehnički muzej u Zagrebu kreirao Ivan Kožar, dok uz orkestar je nastupalo i gospićko Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Degenija koje je izvelo ličko nijemo kolo te Hrvatski vokalni ansambl Sveti Blaž iz Zagreba, pod vodstvom dirigenta Filharmonije, poljskog maestra Dawida Runtza.

Kako je sami koncert detaljnije izgledao, provjerite u prilogu HRT-ovih Vijesti iz kulture.

 

sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
soul gravity desktop