Skip to main content
  • 25.11.2018.

The Chemical Brothers i AI fantazmagorija za novi single i album

Duo kemijski induciranog fraterniteta, glazbenog entuzijazma i metronomskog sinkroniciteta u beatu ima novi pomaknuti video spot za traku Free Yourself.

Piše: 


Tom Rowlands i Ed Simons dva su tipa iz Manchestera, starosjedioci britanskog carstva koji stoje kao pioniri proboja big beata u mainstream tadašnje pop kulture pažljivim lizanjem granice ovoga hibridnog oblika. Sa 6 albuma na prvom mjestu i 13 traka u top 20, The Chemical Brothers vjeruju da iako krv nije voda beat na struju je još gušći, a CV vještine postavljaju ih jednako učinkovitima i za žanrove electronica, techno, trip hop i house.

Nakon beskonačno mnogo nominacija i nagrada od službenog starta prije gotovo tri desetljeća 1989., sasvim je logično da će oni zainteresirani za sve digitalno i nove ivice mogućnosti i razumijevanja prirodno svrnuti oko na novu AI (artificial inteligence) domenu koja sve više pupa u kolektivnom tehnološki nesvjesnom.

Možda ove čipove i strujne krugove koji daleko premašuju naše kapacitet stavljamo u lik ljudskog, u kiborga, kako bi nam bilo lakše prihvatiti nešto što u potpunosti ne razumijemo jer svijest još nije sustigla brzinu napretka. Koliko do singularnosti – točke bez povratka gdje život koji poznajemo sada na vrhu hranidbeno lanca prestaje?

No, Chemical Brothers su zamislili jedan drugi distopijski scenarij sućutan s osviještenom novom rasom kiborga koja se javlja kao niži obespravljeni sloj u društvu mesa. Dobar dio godine otišao je na suradnju s producentom Johnom Madsenom i redateljima Dom&Nic te produkcijskom tvrtkom Outsider i studijom za kreiranje sadržaja The MIll kako bi nastao novi video s libertarijanskom maksimom nove digitalne rase – "Free Yourself", a momci iz režije objasnili su svoj pogled na AI debatu riječima:

"To je crna komedija, promatranje i opservacija ili razgovor o mogućnosti budućeg odnosa između robota, umjetne inteligencije i ljudi. Možda se nemamo čega bojati, zašto mislimo najgore o AI i čovječanstvu?… Tom i Ed su najbolji ljudi za stvarati im video materijale, njihova glazba uvijek inspirira sjajne vizualne ideje i priče i kao umjetnici nevjerojatno su puni podrške za kreativnu viziju."
{youtube}7wzR_BVFsUU{/youtube}

Pa kako izgleda nova globalna epoha za Chemical Brothers u društvu u kojem meso nije jedino koje ima svijest pogledaj niže. Sasvim logično da oslobođenje stroja kreće ekspresijom na duboko ljudski način bez ikakve pragmatične vrijednosti izvan samoekspresije – plesom. Enjoy i Free Yourself, Free Me, Free Yourself, Free Them, Free Yourself, Help To Free Me, Free Us, Dance!

Svjetska turneja povodom izlaska novog albuma počinje sredinom svibnja 2019. u Americi, a potom se sve seli u Veliku Britaniju.

brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk