Skip to main content
  • 7.11.2023.

Crkva s omota albuma Chemical Brothersa iz 1998. postala kulturna baština Engleske

Fotografija britanske crkve je zauvijek ostala zapisana u analima elektroničke glazbe

Piše: 


The Chemical Brothersi su se 1998. odlučili za zanimljivo grafičko rješenje za naslovnicu albuma, Brothers Gonna Work It Out. Fotografija crkve Gospe Fatimske u Harlowu nedaleko od Londona krasila je naslovnicu albuma koji se prodao u više stotina tisuća kopija i našao na Billboard Top 200 ljestvici. .

Dvadeset godina kasnije, upravo ta modernistička crkva, izgrađena od cigle i armiranog betona s visokim igličastim tornjem koji prodire u nebo, dobila je “Grade II*zaštitu kao kulturno dobro od strane britanske vlasti kako bi zaštitili njeno povijesno i arhitektonsko značenje.


Foto: Sarah J Lever


Foto: Sarah J Lever

Crkvu je dizajnirao britanski arhitekt Gerard Goalen, a zadatak mu je bio da napravi građevinu koja može primiti 500 ljudi. Rimokatolička crkva je dovršena 1960., a posebnost koju je izgradnjom nje donio britanski arhitekt je inovativnim dizajnom “u krug”, sa samostojećim oltarom u sredini, uz staklene prostore živih boja koji su okupali crkvu veličanstvenim svjetlom.

Iako je naslovnica albuma sa fotografijom crkve ostala u pamćenju brojim ljubitelja elektroničke glazbe, njeno pojavljivanje na omotu "Brothers Gonna Work It Out" nije bio faktor za dodjeljivanje statusa zaštite kao kulturnog dobra.

The Chemical Brothers slave velikih trideset godina karijere, a a prije 2 mjeseca su objavili deseti studijski album "For That Beautiful Feeling".

sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk