Skip to main content
  • 24.11.2023.

2023. je bila velika godina za Greenlight Collective, donosimo presjek

Početkom godine imali smo priliku upoznati se i razgovarati s kolektivom iz Gorskog kotara koji spaja prirodu i elektroničku glazbu

Piše: 


Greenlight se predvode rezidenti Grenco, Andreas, Ian Staraj (Phonophobes), Andrija Mlacović (Phonophobes) i Ivan Erjavac – koji se od samih početaka predstavio kao novi kolektiv sa vizijom drukčijeg koncepta eventa koji jednaku pažnju posvećuje atmosferi, uređenju i vizualnim osjetilima kao i glazbi.

Cilj je stvoriti cijelo iskustvo za plesače i na par sati ih odvesti u neki drugi svijet. U kratkom vremenu djelovanja na sceni, dobili su značajnu podršku lokalnih organizatora i aktera na sceni koji imaju bogato iskustvo. Tijekom 2023. Greenlight Collective je organizirao te sudjelovao u organizaciji 9 događaja, od kojih je njih pet organizirano samostalno.

Događaji su bili popraćeni njihovim sad već prepoznatljivim uređenjem događaja u zelenilo (zelena svjetla, kvalitetni posebno prilagođeni vizuali, prostor popunjen zelenim biljem) i stvaranjem jedinstvenog iskustva što je privuklo novu publiku koja podržava njihovu misiju.

 

Na dva događaja, kolektiv je udružio snage s riječkim brendom ulične mode Linijom s kojim su organizirali partyje u Crkvi. Zajedno su ugostili Kassiana i Keplera koji su privukli više stotina posjetitelja stvarajući zaraznu atmosferu koja je obilježila njihovu godinu i stvorila nova prijateljstva kako u Rijeci, tako i u Engleskoj.

Osim organizacije klupskih večeri, sudjelovali su u stvaranju dva open-air događaja poput Lakesidea na obali znamenitog Lokvarskog jezera koji je ove godine bio u posebnom ruhu – ispražnjen, bez vode, što se dogodi jednom u dvadeset godina. Lakeside je za kolektiv imao poseban značaj poštoiz tog kraja vuču svoje korjene, a svojim prostornim uređenjem događaja u zelenilo, odlično su se uklopili u “pustinju” praznog jezera gdje su svirali rezidenti Greenlighta te Bronski, Dekor i Qasim.

Drugi open-air događaj na kojem su sudjelovali u organizaciji je bio u Opatiji na Ljetnoj pozornici u suradnji s Liminal kolektivom, gdje je glavni gost bio Francesco Farfa. Njihov zadatak je bio zagrijavanje, prvo u Colosseum Beach Baru, a potom i na samoj Ljetnoj pozornici.

Tijekom godine su odradili još i tri događaja u sad već bivšem klubu Portun gdje su održavali večeri s rezidentima i lokalnim gostima poput Soulfreqa. Posljednji događaj koji su pripremili je bio u Crkvi gdje su ugostili prijatelje iz zagrebačkog kolektiva Hihotik i njihove rezidente, a sljedeće što spremaju je novi posebni događaj 360º w/ Per Hamma koji je na rasporedu 9. prosinca o kojem će više otkriti uskoro.

 

Osim što su radili događaje, snimali su i live setove u svom rodnom kraju, kroz koje su predstavili ljepote Gorskog kotara, ali i svoje rezidente. Početkom godine objavljen je posljednji live set, ali kako nam otkrivaju, u planu imaju već sljedeću lokaciju i set.

Dobar rad Greenlight Collectiva je prepoznat od strane nagrade Ambasador gdje su nominirani u kategorijama – Kolektiv godine, Art produkcija godine u regiji, Najbolje likovno oblikovanje u regiji (Andreas).

Za budućnost, ekipa iz Greenlighta otkriva da su puni ideja i planova za sljedeću godinu, a imaju želju da ne budu samo kolektiv koji radi partyje, već da se približe umjetničkoj produkciji. S vremenom kako im bude rastao budžet, planiraju povećati fokus na produkciji cjelokupnog art doživljaja.

Predstavnici Greenlight kolektiva Andreas i Grenco dolaze 1. prosinca u zagrebački Boogaloo na naš slavljenički Endorphin festival gdje će odraditi b2b set na Oksitocin flooru. Ulaznice su dostupne kroz sustav Entrio, a u prodaji su i grupne ulaznice (kupi 4, plati 3).

 

sea star desk
sea star mobile
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju
brejcha 1
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju