Skip to main content
  • 3.09.2023.

70 tisuća ljudi Burning Mana zapelo u blatu. Po prvi put odgođen ritual paljenja čovjeka?

Umjesto posljednjih priprema za tradicionalno paljenje skulpture Burning Mana i hrama, organizatori i posjetitelji kultnog festivala prelaze u modus preživljavanja vremenskih nepogoda

Piše: 

Nakon tropske oluje Hilary koja je poplavila cijeli Black Rock City prije samog početka Burning Mana, festival je doživio još jednu veliku vremensku nepogodu. Ususret same kulminacije festivala za vikend, velika kiša i nevrijeme natopili su Black Rock City kojeg su iz pustinjskog grada, pretvorili u blatnjavi kavez.

Više od 70 tisuća posjetitelja do daljnjeg je zapelo u blatu, a program planiran za finiš festivala je stavljen na čekanje – uključujući i tradicionalno paljenje skulpture Burning Mana i hrama.

Nepovoljni vremenski uvjeti i prognoze prisilili su organizatore za zatvore festivalska vrata za sva vozila te je trenutno jedini način za izaći iz Black Rock Cityja pješke kroz blato, rutom dužom od osam kilometara.

Organizatori su noćas objavili važno priopćenje u kojem obavještavaju sve posjetitelje da štede hranu i vodu, da pronađu zaklon od nevremena i da ne napuštaju svoje kampove.

Također, organizatori su aktivirali privremene telekomunikacijske repetitore, kako bi internetski signal bio prisutan na području Black Rock Cityja. Festivalski zahodi također nisu u upotrebi, jer sanitarna vozila ne mogu voziti po blatu da ih isprazne

Usprkos tome što je Black Rock pustinja pretvorena u blato, dio posjetitelja je nastavilo s partijanjem jer kako kažu “Postoje gori uvjeti od ovog, svi si međusobno pomažemo, to je ono što čini Burning Man posebnim.”

Policija iz Rena, koja usko surađuje s organizatorima, javlja kako je na festivalu potvrđen jedan smrtni slučaj koji se dogodio u kaosu uzrokovanom vremenskim neprilikama i da trenutno rade na planovima evakuacije svih posjetitelja Black Rock Cityja.

Spektakl u Black Rock Cityju je trebao završiti u ponedjeljak, ali zbog nepovoljnih vremenskih prognoza pitanje je kada će uopće biti prilike za izlazak iz blatnjave pustinje, kao i hoće li se uopće održati tradicionalni rituali paljenja.

 

sonus 2
sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 2