Skip to main content
  • 3.04.2024.

DIØN – Od senzacije na društvenim mrežama do tražene figure za pultom

Već neko vrijeme se postavlja pitanje kako “TikTok techno” okreće svijet elektroničke glazbe naopačke…

Piše: 

Odakle uopće dolazi nova popularnost hard techna?

Sama srž je povezana s pandemijom i manjkom partyja kroz te dvije godine. Svaka generacija donosi svoj zvuk, a tkz. “TikTok generacija” donosi tvrdi, brzi zvuk za sve one koji se žele ispuhati. Tijekom pandemijskih mjera, u Europi se održalo svega nekoliko festivala, a upravo dobar dio njih je bio u hard techno ritmovima, što se pokazao kao odličan recept za prve festivale poslje pandemije jer se nastavilo u istom ritmu. Manjak prilika za zabavu i izlaske, rezultirao je traženjem ispušnog ventila kojeg su mnogi pronašli upravo u tim visokim BPM-ovima koje hard techno donosi.

Novi val DJ-eva

Tvrđi zvukovi su iznjedrili brojna nova lica na sceni kojima nije trebalo dugo vremena da postanu headlineri na festivalima. Oni su svoju priliku iskoristili zahvaljujući eksploziji kratkometražnih klipova na društvenim mrežama koji su generirali milijunsku gledanost.

Jedan od njih je i DIØN koji je svoju popularnost stekao nakon svog nastupa na Verkniptu 2021. u Amsterdamu. Njegov set je bio sniman, a osim njega pratio ga je fotograf/videograf koji je brojne kratke klipiće lansirao na društvene mreže te su naposljetku postale viralne. Videa do 60 sekunda su donosila djeličak atmosfere, kao i kadrove mladih, sretnih ljudi koji skaču na DIØN-ove ritmove koji su u pravilu hard techno.

DIØN nije jedini DJ kojemu je ova strategija uspjela, već brojne njegove mlade kolege su na isti ili sličan način uhvatili svoje mjesto pod suncem. No, jedno je sigurno, DIØN u svojim setovima donosi puno više od kratkotrajne ekstaze koja se može vidjeti na društvenim mrežama, on donosi eksplozivne setove koji su ispunjeni old school zvukom 90-ih i aktualnim raw stilom koji nedaje prilike za predah, već tjera na konstatan ples.

Upravo sa svim čarima nove generacije hard techno umjetnika se možemo ovog petka u Ljubljani na HardBeats Festivalu upoznati jer je DIØN jedan od deset teškaša koji stižu u Media Center i Cvetličarnu na devet sati beskompromisne zabave. Ulaznice možete osigurati kroz sustav Olaii.

sonus 2
sonus 1
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.
promo clubs
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.