Skip to main content
  • 17.04.2019.

Dub Pistolsi predvode drugi val izvođača na 17. Seasplashu u Šibeniku

Sami sebe nazivaju „neortodoksnim kolektivom u kojem svatko ima osobne interese i solo projekte“, no ovaj bend nagrađen od DJ Maga za najbolje live izvedbe i dalje većinu vremena skupa stvara izvanredni spoj ska ritmova, duba, hip-hopa, drum and bassa, pa čak i punka.

Piše: 


U 23 godine karijere izdali su osam albuma, od kojih je posljednji izašao prije dvije godine.  Bend je tijekom vremena slijedio prilično fluidnu politiku kada je riječ o svojim članovima – trenutno ih je pet, no više su se puta mijenjali. „Članovi benda dolaze i odlaze, ali napredak jezgre benda je konstantan. Srećom, nikada ljudi ne odlaze odjednom. Ljudima se mijenjaju prioriteti: vjenčaju se ili dobiju djecu pa ovaj lifestyle više nije za njih. Onda netko drugi iznenada dođe, pa imamo osjećaj da imamo novi bend,“ opisao je Barry Ashworth, frontmen i najprepoznatljivije lice Dub Pistolsa.

Ashsworth je poznat kao eklektičan, ekscentričan i vrlo slikovit tip, koji solo karijeru njeguje pod imenom General Narco. “General je nastao na drogom potpomognutom partyju na kojem su bili Jackie Onassis, Marilyn Monroe, Hunter S. Thompson i James Brown,“ opisao je svoje utjecaje ovaj energični frontmen, kojem nije strano da na festivalima diljem svijeta i sam završi u publici tijekom showa Pistolsa.

Iako je kao mlad želio biti nogometaš, ovaj Britanac zaljubio se u glazbu nakon što je otišao na Ibizu. Na otok nije išao za zabavom, nego na rehabilitaciju nakon što je u igri slomio oba gležnja. Na rekuperaciji je čuo Paula Oakenfolda i ostalo je povijest.Nikad mi više nije palo na pamet vratiti se nogometu. Produžio sam ostanak i počeo se stalno vraćati tamo, voditi klubove, i iskreno sam vjerovao da mogu promijeniti svijet,rekao je u intervjuu DJ Magu.

Počeo je kao DJ, no ubrzo je oko sebe okupio i ostatak ekipe pa su počeli funkcionirati kao Dub Pistolsi. Kao svoje prve utjecaje često navode najraniji rad Chemical Brothersa, a Ashworth se uvijek sjeća svojih punk korijena. „Imao sam punk pozadinu u kojoj sve prolazi. Zato sam i zvao ljude s instrumentima da sviraju dok ja DJ-am,“ rekao je.
 
Još jedna slučajna zanimljivost o Pistolsima je i da su brojne njihove pjesme bile soundtrackovi videoigara – pojavljuju se u „Tony Hawk's Pro Skateru 2“, „FIFA 99“-i, „FreQuencyju“…

Inače, ovogodišnji Seasplash održava se od 18. do 21. srpnja u uvali Martinska u Šibeniku. Festival je iz Pule preselio južnije, u bivši socijalistički kamp koji je trenutno u preuređenju, a u kojem će dom tijekom cijeloga ljeta pronaći i drugi festivali različitih žanrova – Regius, Kanal Fest, NOX, Membrain i Blast. U kompleksu, koji će ovoga ljeto premijerno biti otvoren za uživanje u dobroj glazbi i ples pod zvijezdama, bit će uređen i kamp za sve posjetitelje. Karte za Seasplash dostupne su u sustavu Entrio, a za ekipu s ex-Yu područja trenutno se mogu nabaviti po 299 kuna.

sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 2