Skip to main content
  • 14.05.2024.

Incident koji stavlja mrlju na scenu. Specijalci upali u ilegalni noćni klub u Zagrebu

Specijalna policija je napravila raciju nad ilegalnim klubom smještenim u zgradi Ministarstva zdravstva na zagrebačkom Medvešćaku te uhitila dvojicu organizatora.

Piše: 

Policijska uprava zagrebačka je izvjestila kako su u suradnji Državnim inspektoratom dovršili su kriminalističko istraživanje nad 52-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Omogućavanje trošenja droga“ te nad 58-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje istog kaznenog djela pomaganjem.

Policija navodi kako se sumnja se da je 52-godišnjak, protivno odredbama članka 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, kao osoba ovlaštena za zastupanje i predsjednik udruge građana sa sjedištem u Zagrebu, koju je osnovao u cilju zaštite djece, mladeži i obitelji te promoviranja kulture i zdravog načina življenja, suprotno ciljevima udruge od 2019. do sredine svibnja 2024. u prostoru udruge na Medveščaku vodio neregistriranu ugostiteljsku djelatnost – noćni klub te taj prostor stavljao na raspolaganje za trošenje droga većem broju osoba.

Sumnja se da su te osobe u prostor dolazile prema posebnim uputama koje su se dijelile ili osobnim kontaktom ili putem društvenih mreža, a s ciljem izbjegavanja nadzora inspekcijskih službi i policije, s obzirom na to da su se u prostoru većinom okupljale osobe sklone konzumiranju droga, dok je ulaz u prostor bio ograničen na način poznat samo određenom broju osoba, i to tako da je posjetitelje na ulazu dočekivao osumnjičeni 58-godišnjak.

Naime, prema prethodnim uputama 52-godišnjaka, on je obavljao poslove redara i putem sustava videonadzora pratio dolazak osoba, a tek nakon procjene da se ne radi o službenim osobama nadležnim za provođenjem nadzora, zasebno ih je puštao u objekt na način da ih je osobno uvodio kroz više vrata, čime je ulazak u prostor bio omogućen samo ograničenom broju posjetitelja koji su bili upoznati s takvim posebnim načinom ulaska i činjenicom da se u njemu može konzumirati droga, priopćila je policija.

Snimku racije koju je objavila PU zagrebačka možete pogledati ovdje.

Incident koji ostavlja mrlju na sceni

Elektronička glazba, kao i sama scena je nakon svih ovih godina djelovanja i dalje strani pojam za širu javnost te na margini. Usprkos brojnim pozitivnim stvarima, utjecajima i pričama koje elektronička glazba donosi, kod šire javnosti će se često naići na stereotipe o tome kako je scena usko povezana s drogom.

Sav rad koji mi kao medij te brojni akteri na sceni koji godinama se trude educirati, informirati i proširiti pozitivnu riječ o elektroničkoj glazbi nakon ovakvih incidenata i vijesti pada u vodu.

Vrijedi spomenuti i da su ilegalni partyji sastavni djelovi scene, ali kada ih se organizira pod okriljem udruge kojoj bi trebao biti cilj zaštita djece, mladeži i obitelji te promoviranje kulture i zdravog načina življenja koja se nalazi u istoj zgradi kao i Ministarstvo zdravstva je naprostro apsurdno.

REUTERS/Nadja Wohlleben

Moramo istaknuti i pohvaliti hvalevrijedne udruge Terra i Porat koje se sa svojim programima zalažu za uvođenje drug-checkinga u Hrvatsku te rade na informiranju, educiranju i senzibiliziranju, kao i stvaranju samog sigurnijeg okruženja u noćnim izlascima.

Zapadni svijet i dobar dio Europe su već krenuli u legalizaciju i dekriminalizaciju određenih supstanci te vjerujemo da će te ideje i zakoni jednog dana doći do nas. Ali do tog trenutka, svi trebamo poštivati zakon i djelovati unutar njega.

brejcha 2
brejcha 1
Tijekom devet noći od 21. do 30. svibnja u Walt Disney Concert Hallu (Los Angeles, SAD), legendarni njemački pioniri elektroničke glazbe Kraftwerk slave 50. godišnjicu svog albuma Autobahn
brejcha 1
Tijekom devet noći od 21. do 30. svibnja u Walt Disney Concert Hallu (Los Angeles, SAD), legendarni njemački pioniri elektroničke glazbe Kraftwerk slave 50. godišnjicu svog albuma Autobahn