Skip to main content
  • 27.11.2023.

Udruga Porat iz Zadra predstavit će na Ambasadoru program “Siguran izlazak”

Udruga Porat iz Zadra za temeljni cilj ima osnaživanje emocionalnog stanja i ulaganje napora u razvijanje znanja i vještina liječenih ovisnika radi lakše prilagodbe u društvu u svrhu održavanja trajne drug-free apstinencije

Piše: 


Na Ambasadoru će se predstaviti programom „Siguran izlazak“, odnosno programom smanjenja štete putem informiranja i senzibiliziranja korisnika psihoaktivnih tvari o zdravstvenim rizicima, efektima, posljedicama konzumiranja i rekreativnog korištenja klupskih droga kod mladih.

Korisnička skupina programa ,,Siguran izlazak'' su mladi s rizičnim oblicima ponašanja, konzumenti „rekreativnih“ droga, njihove obitelji i sve osobe koje pokazuju interes za navedeno. Rekreativni konzumenti klupskih droga su skupina konzumenta koja je službenim institucijama teško dostupna u smislu preventivnih pristupa ili smanjenja šteta radi rijetkih kontaktiranja sa zdravstvenim službama.

Rekreacijski konzumenti droga čine raznoliku skupinu čiji članovi dolaze iz svih dobnih skupina i socijalnih klasa sa različitim stupnjevima rizičnog ponašanja. Unutar spomenute skupine, skupina mladih ispod 30 godina je najveća i najosjetljivija na štete povezane sa drogama radi svog neiskustva, niže tolerancije, sklonosti rizičnom ponašanju i nižeg indeksa tjelesne mase stoga njima treba posvetiti posebnu pažnju.

Do informacija najčešće dolaze preko interneta gdje su količine podataka velike, ali razina njihove kvalitete informacija je niska. Kroz razgovor s djelatnicima mladi ljudi dobivaju korisne informacije o zdravstvenim rizicima rekreativnih droga, efektima i posljedicama konzumiranja te se dijeli informativni i promotivni materijal, „safe pack“ i besplatna voda.

Njihovi principi temelje se na ne osuđivanju, pravu na anonimnost, povjerljivosti podataka i ne prisiljavanja na apstinenciju.

paul 1 desktop
promo clubs
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.
promo clubs
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.