Skip to main content
  • 4.11.2022.

Italija priprema novi anti-rave zakon nakon ilegalnog rejva u Modeni

Jedna od prvih odluka nove talijanske Vlade je borba protiv ilegalnih partyja

Piše: 

Nova talijanska Vlada na čelu s premijerkom Giorgiom Meloni pripremila je nove zakone koji su odmah stupili na snagu, s ciljem borbe protiv ilegalnih partyja, raveova i okupljanja. Ilegalni rave u Modeni, o kojem smo već pisali, bio je okidač za donošenje novih zakona i amandmana.


Foto ELISABETTA BARACCHI

Na press konferenciji talijanska premijerka izjavila je kako su se u državi previše opustili i da se zakoni više ne poštuju te dodala “za vikend smo pokazali da više nećemo okrećati glavu, nego ćemo reagirat kada se zakoni i propisi ne poštuju.” Naglasila je i kako treba talijanske zakone “postrožiti” kako bi bili u skladu s ostatkom Europe.

Novi zakoni će direktno utjecat na sva neautorizirana okupljanja s više od 50 ljudi. Organizatorima ilegalnih raveova će prijetiti i zatvorska kazna od 3 do 6 godina, a oduzimanje opreme i tehnike se podrazumijeva. Zakon omogućava policiji i da “prisluškuje” pozive i poruke osumnjičenih kako bi spriječili ilegalna okupljanja na vrijeme.

Iako dosad ilegalni partyji po Italiji nisu bili dopušteni zbog njih se nije moglo završiti u zatvoru, no novim zakonima to se mijenja i zatvorska kazna postaje jedna od opcija.

Odluka za ulazak u borbu s ilegalnim raveovima izazvala je veliku buru na društvenim mrežama, a članovi i ministri vladajuće koalicije umjesto da primire javnost, dolijevaju ulje na vatru. Najaktivniji je Ministar infrastrukture i prijevoza Matteo Salvini koji već danima tweeta o “velikoj pobjedi” nad ilegalnim okupljanjima i partyjima.


Talijanska oporba je pak zabrinuta. Ističu kako su ilegalni raveovi samo izgovor koji dovodi u pitanje javnih sloboda i budućih demonstracija ili prosvjeda.

 

defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk