Skip to main content
  • 16.01.2018.

Jeff Mills s projektom ‘The Outer Limits’ i suradnji s NASA-om želi redefinirati radio

Novim projektom Jeff Millsa ćemo doživjeti kroz križanje znanosti i suvremene eksperimentalne glazbe.

Piše: 

Jeff Mills i NTS Radio predstavljaju 'The Outer Limits', konceptualno iskustvo slušanja, stvoreno u suradnji s NASA-om i Axis Recordsom koji će redefinirati radio. "The Outer Limits" se sastoji od šest-satnih epizoda koje istražuju astrofiziku i znanstvenu fantastiku kroz apstraktne zvukove, uz potpuno originalnu novu i neobjavljenu glazbu Jeffa Millsa i gostujućih glazbenika. Producirane diljem svijeta s umjetnicima iz područja klasične, jazz i elektroničke glazbe uz znanstvene smjernice i prikaze NASA-e, The Outer Limits je doista multidisciplinarna radio-serija koja postoji na križanju znanosti i suvremene eksperimentalne glazbe.

Jeff Mills, poznatiji po tome što radi na čelu elektroničke glazbe već više od 30 godina i dalje je inovator. S 'The Outer Limits', gura granice tradicionalnog radijskog iskustva s projektom koji posuđuje iz umjerenog radio kazališta, znanstvenog dokumentarca , konceptualnog albuma i underground glazbenog radija. Serije ćemo vidjeti kroz priče kazališne znanstvene fantastike koje se neprimjetno isprepliću s izvornom glazbom zabilježenom diljem svijeta, istražujući teme koje se protežu od međuzvjezdanih putovanja, teorije vremena, otajstva dubokog prostora i neizrećene izvanzemaljske dubine Zemljinih oceana.

Prva epiza biti će 'The Outer Limits: Black Hole (Crna Rupa)'. Premijerna epizoda u srijedu, 17. siječnja, istražit će bizarne osobine crnih rupa. Prvi pozvani su pijanistica Kathleen Supové i violinistica Thomas Gould, koji su snimali epizodu prošlog ljeta u New Yorku i Londonu. Dijelovi ove epizode pripovijedao i napisao je dr. Jameson Graef Rollins, koji radi na LIGO (Laser Interferometar Gravitational-Wave Observatory).

Evo što i Mills kaže o projektu – "Radio sam na radiju gotovo desetljeće tijekom osamdesetih godina, čime sam doživio drugačiju perspektivu o tome kako audio i glazba mogu biti učinkoviti uređaji. Sloboda koja mi je tada bila dopuštena, da programim ono što sam izabrao, navela me na dulje razmišljanje o tome kako programe učiniti zanimljivim i informativnim za slušatelje. To me nadahnulo za 'The Outer Limits', stvoriti radio sličan TV-znanstvenoj fantastici, koji se bavi subjektima koji mogu biti ponizni i psihološki introspektivni, bez potrebe za predvidivim sretnim završetkom."

'The Outer Limits', naslovljena je po uzoru na znanstveno-fantastične američke TV serije iz šezdesetih, još je jedna prilika za mene da istražim nepoznato kroz glazbu i fantastična pripovijedanja. Cilj ovog radijskog programa je ponuditi divlje iskustvo, prvo i najvažnije. To je nešto što vjerujem da svaki od nas treba više. Ove epizode će biti ispričane na beskompromisni način, konstruirane na načine koje konvencionalni radio se ne usudi istražiti.".

Kada smo se već dotaknuli Millsa, bacimo podsjetnik da je u kalendaru već debelo zaokružen datum 24. veljače. Jeff Mills stiže u Zagreb, točnije klub Boogaloo, a svirat će posebno za ovu priliku 3 sata. Jedna od najvećih techno ikona svih vremena, virtuozni umjetnik koji je redefinirao suvremenu glazbu i umjetnost i dao oblik ranoj formi Detroit techna u Underground Resistancu. Prije svega gospodin koji glazbu gleda kao cjeloviti živi entitet i ruši granice između koncertnog i party iskustva u svojim orkestralnim suradnjama. Pripremite se za put u svemir!

[Event]

sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2