Skip to main content

Pod povećalom – 10 trenutaka koji su obilježili karijeru Jeff Millsa

Jeff Mills definitvno spada u uži krug najvećih inovatora u svijetu techno glazbe. Uvijek je mislio korak unaprijed što dokazuje svojim radovima. Jeste li se ikada pitali koji su to trenutci koji su stvorili njegovu reputaciju? Mi jesmo, i otkrit ćemo njih 10.

Piše: 

The Wizard from Detroit – Jeff Mills u mnogočemu je pridonio razvoju elektroničke scene. Techno pionir 2007. je proglašen vitezom reda umjetnosti i književnosti, dok je sredinom ove godine dobio francuski orden za isto. Njegova traka The Bells smatra se jednom od najvećih techno traka ikada. Na ulicama Detroita zajedno sa Mike Banksom podizao je Underground Resistence. Rijetko tko može se pohvaliti stvarima koje je Jeff Mills tokom karijere odradio – kolabracija sa japanskim astronautom, bio je direktor vlastitog filma Life and Death and Back, rezidencije pariškom muzeju Louvre

Kojih 10 trenutaka su obilježili Millsovu karijeru? Pogledajmo zajedno:

THE WIZARD
{youtube}8HdvbXlk3lQ{/youtube}

UNDERGROUND RESISTANCE

Godine 1989. Jeff Mills i Mike Banks pokrenuli su Underground Resistance (UR), militantnu okupaciju modernog Detroit techna koji je poznat širom svijeta za briljantnu glazbu i strogi "underground" etosi. Veoma anti-mainstream, kolektiv je poznat po svojim političkim skolnostima i futurističkoj estetici. Popularnost UR-ove glazbe je takva da se i danas osjeti njezin utjecaj u cijelom svijetu. Bez UR-a možda se nikada ne bismo susreli sa Millsom, Banksom, Robert Hoodom te Drexciyom. A gdje bi techno bio bez njih?

AXIS RECORDS

Etiketa gdje je Mills izdao nekih od najboljih traka ikada. Osnovan u Chicagu početkom 90-ih od strane Jeff Millsa i Robert Hooda.
{youtube}THgeFErZI_4{/youtube}

MILLSART

Osim The Wizarda, Millsart je možda najpoznatiji alias Jeff Millsa. Medij za njegove tradicionalne "dublje" uratke koji su uvijek malo odstupaju od Millsovih uobičajenih techno fokusiranih produkcija. Pod ovim pseudonimom Jeff Mills, izdao je jedne od najistaknutijih djela. Alias koji su voljeli house i techno fanovi, jedno od omiljenih među najboljih izdanja je Humana EP i traka 'Gamma Player'.
{youtube}vK-sHunPd84{/youtube}

TRESOR

Često se kaže da gradovi Berlin i Detroit održavaju "techno savez", a veliki dio toga ide zaslugama Jeff Millsa i Blake Baxtera, obojica su vodili UR do Berlina. Vrijedno spomena su kraj 80-ih i rane 90-e kada je Berlin bio u velikoj mjeri pusto i mjesto i znatno drugačiji nege ga danas doživljavamo. Kada je vlasnik legendarnog tresora Dimitri Hegemann pozvao obojicu u prostor svoga kluba, time je pomogao da se ojača berlinska ljubav prema techno glazbi.
{youtube}QfxhxOHU3jM{/youtube}

'THE BELLS'
{youtube}VWlcVRmfUXo{/youtube}

'BLUE POTENTIAL'
{youtube}3wPbNf1jhzM{/youtube}

'MAN FROM TOMORROW'
{youtube}6VLNc3fz6bk{/youtube}

LE LOUVRE
{youtube}YeRDHvn6G7M{/youtube}

THE 909
{youtube}1xPrVSd7Eys{/youtube}

brejcha 1
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats web