Skip to main content
  • alt

Legalizacija marihuane pomogla bi gospodarstvu

Nakon što je u američkim saveznim državama Washingtonu i Coloradu legalizirano uživanje marihuane u vlastitom domu, dok je njena medicinska upotreba dopuštena u brojnim država SAD-a i EU-a, ponovna afirmacija “marice” u rekreativne i medicinske upotrebe kanabisa širi se svijetom, a nije zaobišla ni Hrvatsku u kojoj se odnedavno za njenu legalizaciju zalaže Mirela Holy, predsjednica stranke ORaH.

 
“Pripravci kanabisa, poput ulja, poznato je, mogu ne samo pomoći oboljelima od multiple skleroze i karcinoma već i u nizu drugih bolesti. Istraživanja pokazuju jasnu povezanost između pozitivnih učinaka kanabisa i pojedinih oboljenja. Također, dokazano je da uživanje marihuane nije povezano s drugim ovisnostima, kao i to da alkohol, duhan i tablete za smirenje uzrokuju milijune smrti, ali kanabis ne”, rekla je Holy te dodala  kako vjeruje da je marihuana kriminalizirana od strane farmaceutske industrije, a i mafiji odgovora da je ta biljka stavljena izvan zakona “jer napucavaju cijene i imaju golemu zaradu”.
{youtube}5ZI50UzY6hk{/youtube}
 
“Osim toga, ako bi Hrvatska legalizirala konoplju, to bi moglo jako pomoći gospodarstvu, jer je ta biljka, i druge srodne biljke, korisna u industriji, radi se o milijunima kuna prihoda za poduzetnike koji bi se time bavili, kao i državu koja bi ubirala poreze, kaže predsjednica ORAH-a, navodeći da se njihov Forum za gospodarstvo aktivno bavi istraživanjem korisnosti marihuane, te će, otkriva Holy, tema liberalizacije marihuane biti jedna od okosnica njene kampanje za parlamentarne izbore. Ako je suditi po broju zagovaratelja legalizacije marihuane na forumima, Facebooku i drugim mrežama, potpora za taj potez bit će velika.
 
Udruga Zeleni svijet prije nekoliko godina poslala je na Ustavni sud Prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom, u kojem se navodilo da je kanabis izjednačen praktički s heroinom, koji je iznimno teška, a ponekad i smrtonosna droga, iako od predoziranja kanabisom nitko nije umro. Naveli su i brojne studije i dokaze o korisnosti kanabisa. “Svjetska zdravstvena organizacija smatra upotrebu duhana pojedinačnim najznačajnijim faktorom rizika koje ugrožava zdravlje u Europi, te bilježi da u Europi između 40% I 60% svih smrti koje nastupaju kao posljedica namjernih ili nenamjernih povreda mogu biti pripisane konzumaciji alkohola”, stoji u pismu Ustavnom sudu, a naveli su i psihijatre i stručnjake za bolesti ovisnosti koji tvrde da ‘’sa stajališta struke postoje pretpostavke za legalizaciju marihuane. Ona nije ništa štetnija od legalnih droga poput alkohola i duhana. Štoviše, nema čvrstih znanstvenih dokaza o štetnosti marihuane, a većina mladih koji puše marihuanu ipak neće postati ovisna o teškim drogama”.
{youtube}EpDKfj7X8A0{/youtube}
 
Danas je posjedovanje marihuane prekršajno djelo, a sve donedavno zbog jednog ‘dima’ završavalo bi se u zatvoru na nekoliko godina. Ako bi se kanabis uklonio s popisa nedopuštenih droga, onda bi se ispraznili i hrvatski zatvori. Prema podacima iz 2008.godine, u RH kanabis je tada sudjelovao u većini kaznenih djela (83%) koja su vezana uz zloporabu droga te i dalje ostaje najzastupljenija droga u toj vrsti otkrivenih kaznenih djela.
 
10 argumenata zagovaratelja
1. Ne izaziva ovisnost
2. Ne možete se predozirati
3. Pomaže kod PTSP-a, glaukoma, Alzheimera, kemoterapije…
4. Ne vodi u druge ovisnosti
5. Manje je opasna od alkohola, duhana i lijekova za smirenje
6. Uspavljuje, smiruje
7. Ako se legalizira, Hrvatska bi mogla godišnje uprihoditi 70 milijuna dolara od poreza, baš kao i Colorado, američka savezna država koja ima stanovnika kao i Hrvatska
8. Konoplja se koristi u tekstilnoj i drugim industrijama
9. Hrvatska je idealno podneblje za kanabis
10. Biljka je otporna i ne treba puno pesticida, kao druge kulture
 
 
Izvor: Slobodna Dalmacija
 
brejcha 1
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats web