Skip to main content
  • 26.07.2021.

Miljenko Rajaković obilježava 30 godina projekta TeHOM brojnim izdanjima

Ove godine slavi se 30. godišnjica imena projekta TeHÔM nastalog još krajem 80ih, ali pod drugim prethodnim imenom Ivor The Lord.

Piše: 


Projekt je izdao 3 studijska CD-a i jedan live Vinil+CD za kultne kuće Twilight Command, Cyclic Law, La Esencia. Iza imena se krije Miljenko Rajaković poznatiji kao Dj Mary, jedini preostali član grupe koju je nastavio i reaktivirao nakon smrti prijatelja i osnivača projekta Siniše Očuršćaka 1997.  

Za ovu godinu u ime 30-godišnjeg postojanja zamišljena je velika trilogija od 2 live CD-a i novog studijskog albuma nakon sedam godina od zadnjeg.


 
Izdanje posebnog CD albuma 'The World You Live In' snimljenog tijekom noći Mist Crossing Division eventa zajedno sa kultnim ruskim projektom Phurpa u Kulturnom Centru “Bum Fabrika” u Moskvi. Neke se pjesme prvi put izvode uživo poput ritual droninga "Jaldabaoth" i "Tardema" s kultnog  drugog TeHÔM-ovog albuma 'Theriomorohic Spirits' iz 2000 godine. CD je izašao u Grčkoj za poznati label Zazen Sounds i uključuje ekskluzivnu novu studijsku pjesmu 'Ars Magna'. Kazeta i vinilno izdanje bi trebali izaći na jednoj poznatoj ruskoj diskografskoj kući.

TeHÔM je bio prvi hrvatski audio-vizualni glazbeni projekt mračnog ambijenta svog vremena i jedan od glavnih oslonaca i protagonista u sofisticiranom eksperimentalnom žanru ambijenta početkom 90'ih godina u Europi i svijetu. Povratkom na scenu 2014. sa novim studijskim albumom 'Lacrimae Mundi' nakon 14 godina pauze od zadnjeg drugog spomenutog studijskog albuma projekt je obrisao prašinu sa sebe i nastavio dalje gdje je bio prije Sinišine smrti. Album je imao odlične kritike na konto čega je projekt po prvi puta zaživio i u live obliku.

Nastupao je i bio prisutan na brojnim velikim vrlo važnim festivalima od kojih treba izdvojiti masivne 'Wave Gotik Treffen Festival' u Njemačkoj, 'Wroclav Industrial Festival' u Poljskoj, 'Brutal Assault' i 'Hradby Samoty' u Češkoj te evente 'Phobos' u Njemačkoj, 'Mist Crossing Division' u Rusiji, 'Blåsvart Aften' u Norveškoj, 'Zasavje Noise Festival' u Sloveniji, itd. Sa tim brojnim nastupima projekt je dobio na dodatnom kredibilitetu i ozbiljnosti cijele priče.

Iz te trilogije 2021. upravo objavljeni drugi live album 'Phobos' je dokaz tome i dokument koncerta uživo održanog u Sophienkirche (crkva) u Wuppertalu-Njemačka i istoimenom respektabilnom Phobos festivalu, jednim od najboljih tog žanra u svijetu. Izvanredno mjesto za koncert ove vrste, crkva je puna akustike i bogatog zvuka koji se čuje na samoj snimci. Snimljeno je izravno u mikser i preko mikrofona postavljenih u crkvi. Glazba je u mračnom atmosferskom ritualnom ambijentalnom tonu u kojem se TeHÔM usput očituje i različitim glasovnim izražavanjem i udaraljkama tijekom cijele izvedbe. Mantrični i ezoterični ambijentalni mračni zvuk ispunio je crkvu u svojoj punoj snazi.

CD je zapakiran u prekrasnom minimalističkom dizajnu od strane genijalnog Nieuw NDG (Ivana Antunovića). Album je izdan u CD verziji za najbolju poljsku diskografsku kuću post-industrial i ambient žanra Zoharum Records iz Gdanska. Do kraja godine bi tamo trebao izaći i vinilni nosač zvuka istoimenog albuma. Kazeta je izašla za label Autarkeia Records u Litvi u limited edition verziji.

I za kraj trilogije do kraja 2021. bi trebao izaći i dugoočekivani studijski CD i LP vinil 'Legacy' za matičnu diskografsku kuću Cyclic Law iz Kanade na trenutnom boravku u Francuskoj. A najavljen je i mogući prvi nastup 2021. u San Franciscu na 'Alchemy Labor Unit' Festivalu gdje je TeHÔM pozvan sa još nekim važnim protagonistima i artistima iz ambient-industrial-noise svjetske scene.

defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2