Skip to main content
  • alt
  • 2.06.2014.

Novi album TeHÔM-a, kultnog hrvatskog dark ambient projekta

TeHÔM,  kultno ime dark ambient i ritualni opskurni hrvatski projekt te  jedan od ponajbolje znanih i cijenjenih hrvatskih glazbenih izvoznih proizvoda u žanru eksperimentalne dark ambient glazbe u svijetu, ovih je dana izdao novi CD album “Lacrimae Mundi”.

 
Jednog sivog jesenskog dana davne 1988. cjeloživotni učenik i autor djela iz područja filozofije i religije, Siniša ”Charlie” Očurščak, dao je ime TeHÔM svom glazbenom projektu koji će mu pomoći da dodatno izrazi svoje vlastito istraživanje u filozofiji religije kroz medij glazbe. Njegova jedinstvena umjetnička vizija izgrađena s dubokim poštovanjem, znanjem i iskustvom u različitim kulturama, religijama i tradicijama postala je kamen temeljac drugim umjetnicima koji dolaze, u desetljećima koja slijede. Siniša Očurščak bio je profesor filozofije na prestižnom Isusovačkom kolegiju filozofije i urednik knjige “Problem duha i tijela u suvremenoj filozofiji”. Uvijek na njegovoj strani, od ranih početaka, kao sastavni dio TeHÔM-a stajao je Miljenko Rajaković. Rajaković je i sam bio jedini mogući izbor za kreativne genijalnosti Očurščaka s kojim je radio na još jednom projektu koji nosi naziv Principia Audiomatica; rezultat je bio CD album s naslovom ‘Systematic Sonority” za poznati talijanski label Minus Habens Records.
{youtube}RtIwQf0nKV4{/youtube}
 
Od svojih ranih godina na i naknadno izdanom TeHÔM prvom albumu,  ”Despiritualization Of Nature” 1996., pokrovitelj cijelog projekta je postao nitko drugi nego Douglas Pearce, član i osnivač poznate grupe Death in June. TeHÔM je objavio svoj prvi album na Pearceovoj  etiketi Twilight Command, podlabelu velike New European Recordings na velikoj World Serpent distribuciji, a kasnije i vrlo poznatoj njemačko-američkoj Tesco distribuciji. Bilo je to uparivanje i jedinstvo kroz koje je Rajaković pomagao Očurščaku na legendarnom  drugom albumu, ”Theriomorphic Spirits” , koji je objavljen tri godine nakon tužne smrti Siniše Očurščaka u 1997. godini.  Album je postigao svjetsko priznanje i od  glazbenih kritičara i slušatelja  te postao kultni priznati album u svom žanru do dana današnjeg. Projekt je bio prisiljen na prijevremenu mirovinu, nakon već spomenute tragične smrti njegova osnivača Siniše Očurščaka koji je umro od  raka 1997. u 28. godini života.
{youtube}pd2K1YTgSPs{/youtube}
 
Miljenko Rajaković je  2010. podigao ponovo na noge projekt, složio službenu stranicu  te kasnije i Facebook stranicu s ciljem da vrati projekt u pogon te u sjećanje na Sinišu i prijateljevanje s njim. Počele su se raditi nove stvari i polovinom 2012.  izlazi prva stvar na Various Artists kompilaciji britanskog labela Kalpamantra Records imena “Krtrima Sprha” s važnim imenima scene, nakon gotovo 11 godina od zadnjeg izdanja  2000. Ostatak 2012. i cijelu 2013. proveo je u izradi novih stvari i velikog povratničkog albuma.
{youtube}T4Biamj-yEk{/youtube}
 
Novi TeHÔM CD album “Lacrimae Mundi”  donosi  9 posve novih stvari  te je izdan ekskluzivno 20. svibnja  za jedan od najboljih labelova ovog žanra u svijetu, renomirani i respektabilni Cyclic Law Recods iz Kanade, san svakog izvođača ove glazbe, creme de la creme dark ambienta i rituala. Isječke albuma možete preslušati ovdje.
{youtube}kLGSUHYQ_kU{/youtube}
 
Label je to koji je odmah prepoznao kvalitetu i novi razvoj priče za TeHÔM te mu dao zeleno svijetlo za ulazak u njihovu obitelj. “Nadrealan, opskuran i kinematografski opus zvukova koje je stvorio Miljenko, koji pak slijede nit prijašnjih radova s time da je projekt dignut na višu razinu i sa Sinišom uvijek u mislima i u duhu“, riječi su kojima je label popratio izdanje.
{youtube}54Q6YswqoO0{/youtube}
 
Uz izdanje bit će uključeni audio-video live koncertni nastupi i prezentacije na raznim alternativnim dark eventima i festivalima, a jedan od takviih je i veliki Wroclaw Industrial Festival u Poljskoj gdje se svake godine okupi prava plejada alternativnih elektronskih i experimentalno-industrijskih bendova i projekata, a za ovu godinu tu je pregršt kultnih artista kao Lustmord, Troum, Legendary Pink Dots, Borghesia, još mnogi drugi.  Dogodine pak je već  potvrđen nastup u Frankfurtu na priznatom Moritori Te Salutant festivalu. Ostale informacije potražite na službenoj stranici projekta.
 
alt
sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star desk