Skip to main content
  • alt
  • 12.02.2014.

Postajemo narkomanska destinacija

Ovisnici o drogama u Hrvatskoj uglavnom žive s roditeljima ili sami, imaju najmanje srednju stručnu spremu, a droga im se po narudžbi dostavlja i u kuću, slika je prosječnog ovisnika koju je u Hrvatskom saboru iznijela HDZ-ova zastupnica Sunčana Glavak.

 
“Najveći udio osoba liječen je zbog zlouporabe opijata, a slijede osobe liječene zbog zlouporabe kanabinoida”, rekao je Cesarik podnoseći Hrvatskom saboru Izvješće o provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga za 2012. godinu. Po broju ovisnika prednjače Istarska županija, Zadarska, Grad Zagreb i Šibensko-kninska županija. Po preliminarnim podacima o uzroku smrti u 2012. godini, 39 je osoba umrlo od predoziranja i to ponajprije metadonom, a slijede heroin i kokain. Po podacima MUP-a za 2012., prijavljeno je ukupno 7.295 kaznenih djela povezanih sa zlouporabom i trgovinom droge, a ostvarena je 6.381 zapljena svih vrsta droga. “Time je nastavljen trend rasta zapljene započet 2009.”, zaključio je Cesarik.
 
“Poražavajuće je što se droga sve više može dostaviti u kuću, jednako kao špeceraj možete naručiti i heroin i marihuanu”, rekla je Glavak raspravljajući o provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga za 2012. I drugi zastupnici, poput nezavisnog Damira Kajina, upiru prstom u isti problem, a kao i kod niza drugih tema i zloupraba droga ‘skrenula’ je u političke vode.
 
Kajin je upozorio da je droga u Istri previše dostupna, te prozvao lokalne vlasti da se oglušuju na taj problem. “Postajemo doslovce narkomanska destinacija”, rekao je, apostrofirajući ulogu raznih festivala elektronske glazbe na kojima je situacija “doista dramatična”. “Protjerali su ih Grci, Talijani, a mi smo ih ugostili”, rekao je Kajin.
 
Zastupnici upozoravaju da borba protiv droge itekako košta, u 2012. država je na to ime potrošila preko 620 milijuna kuna, 120 milijuna manje nego godinu prije. Do kraja 2012. u registru liječenih bilo je preko 32 tisuće osoba, od kojih je 2735 osoba umrlo, upozorava Tamara Šimac Bonačić (SDP). U 2012. porasla je potrošnja marihuane, u Zagrebu kontinuirano raste stopa potrošnje metadona, sve je više konzumenata tzv. sintetičkih droga.
 
Većina zastupnika dijeli mišljenje da se treba okrenuti prevenciji i edukaciji, djelovati prema obitelji, pomoći joj da prepozna simptome ovisnosti, a djeci i mladima dati više prostora za aktivno provođenje slobodnog vremena, učiti ih pozitivnim životnim vještinama. “Borbu protiv droge kao globalnog problema nećemo dobiti, ali prevencijom i edukacijom možemo utjecati”, zaključila je Glavak.
 
 
Izvori: Index.hr
 
defected zagreb mobile
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2