Skip to main content
  • 13.02.2024.

Priča o Belleville trojki – Juanu Atkinsu, Derricku Mayju i Kevinu Saundersonu

Vožnja niz I-94 autoput od Bellevillea do centra Detroita traje otprilike 30 minuta. No, za ljubitelje techno glazbe, to je putovanje duboko u glazbenu povijest.

Piše: 

Vjerojatno vam je već poznata priča o Juanu Atkinsu, Derricku Mayu i Kevinu Saundersonu – grupi prijatelja koji su odrasli u Bellevilleu, zapadno od Detroita, fascinirani glazbom grupe Kraftwerk i funkom Georgea Clintona koji su stvorili i popularizirali techno glazbu u 1980-ima. Postali su poznati u Europi, Aziji i Južnoj Americi, dok su uglavnom bili ignorirani u domovini…

Kroz desetljeća njihovi životi i glazba su i dalje ostali usko povezani, čak i dok su kročili različitim putovima te putovali svijetom kao solo zvijezde. No, u svojim kasnim 50-ima su započeli novi veliki projekt, kada su službeno udružili snage kako bi zajedno nastupili na pozornici kao Belleville Three.

arhivska foto: Patricia Beck, 2017. foto: Elaine Cromie – Detroit Free Press

“Uvijek smo radili svoje, kretali se u sličnim smjerovima” otkrio je Kevin Saunderson 2017. ususret jednog od prvih službenih nastupa belevilške trojke te dodao “Nismo ni razmišljali da bi mogli završiti zajedno na ovaj način“.

Godinama su odolijevali ideji povezivanja na ovaj način, ponajviše zato što im se nije svidjala etiketaBelleville Three” koju su im britanski mediji dodijeli krajem 1980-ih. Prvenstveno iz razloga što su tada gradili vlastite karijere, stvorili vlastite bazu u Detroitu, vodili studije i izdavačke kuće duž dijela Gratiota koji je postao poznat kao Techno Bulevar.

U jednom intervjuu, trio se prisjetio svog vremena na Tehno Bulevaru kao ere natjecanja, ali i suradnje. Dijelili su opremu, lekcije su se razmjenjivale, a povratne informacije su davane, često i vrlo iskreno. “Uvijek sam govorio Kevinu da ne podnosim njegovu glazbu” kaže May te dodaje “A kada bih rekao da mi se ne sviđa njegova traka, pogodite što bi se dogodilo… postala bi hit“.

Prije nego što su službeno započeli suradnju kao Belleville Three na Coachelli 2017. godine, kultni detroitski trojac se za pultom našao zajedno samo jednom i to 2010. na Awakeningsu.

Iako su brojni glazbeni kritičari, ali i ljubitelji elektroničke glazbe pozitivno ocijenili njihove setove, detroitski trio je bio nezadovoljan svojim prvim zajedničkim nastupima. No, nakon što više probi i nastupa, našli su ritam i način s kojim mogu biti zadovoljni.

Kevin Saunderson je bio taj koji je gurao ideju o udruživanju snaga te se uhvatio nagovarati Atkinsa i Mayja. “Želio sam raditi nešto više od običnog DJ-inga” istaknuo je Saunderson koji objašnjava kako svatko od njih troje kada su zajedno na pozornici ima svoj setup, ali funkcioniraju kao jedna cjelina.

Najviše nastupa kao Belleville Three su odradili 2017. – kada su nastupili na festivalima poput Coachelle, Detroit Movementa i Tomorrowlanda, no iako su u sljedećim godinama odradili svega nekoliko nastupa – oni su i dalje tu, što zajedno, što solo kako bi riječima Derricka Mayjaspasili svijet od loše glazbe“.

Upravo s tom misijom, Kevin Saunderson stiže ovog petka u Zagreb na Future Scope tanzanje u Boogaloo gdje će ga za pultom dočekati Mr. DJ Dario i Felver. Ulaznice su dostupne kroz sustav Entrio.

sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 2