Skip to main content
  • 19.10.2020.

Roland pokrenuo novu besplatnu digitalnu platformu za stvaranje glazbe

Japanski proizvođač instrumenata Roland stvorio je digitalni studio koji posjetiteljima omogućuje testiranje dvaju najpoznatijih instrumenata u elektroničkoj glazbi, poput ritam mašine TR-808 i bass sintesajzera TB-303.

Piše: 


Pod nazivom 808303 studio, web stranica dolazi u suradnji s Jurijem Suzukijem, a inspirirana je izložbom u Muzeju dizajna u Londonu koja traje do 14. veljače 2021. godine – "Electronic: From Kraftwerk to the Chemical Brothers", a u kojoj se nalaze oba modela zbog njihove važnosti u povijesti elektronike.

Rolandov bubanj TR-808 i bass sintesajzer TB-303 nedvojbeno su dva najinovativnija izuma u povijesti elektroničke glazbe. To nije samo zbog njihovih jedinstvenih zvukova, već zbog njihovih sučelja i jedinstvenih perspektiva koje korisnicima omogućuju neočekivani i inovativni pristupi stvaranju glazbe ', kaže Suzuki.

'Sekvenciranje koraka jedan je od najčešćih načina programiranja glazbe na elektroničkim instrumentima. Njegova jednostavnost i dobro dizajnirano korisničko sučelje omogućuju svakome stvaranje elektroničke glazbe. Redovi i stupci mogu diktirati ritmičke vrijednosti, nazive nota, oktave i još mnogo toga. Brzina kojom se kreće diktira tempo i vremenski potpis ’.

Specifičan zvuk Rolanda TR-808 s vrlo niskom bas frekvencijom, umjetnim sintetičkim zvukom udaraljki, neobičnim zvukom pljeskanja i kravljim zvonom s vremenom se našao u toliko hit traka da je zaslužio status ikone u glazbenoj produkciji i do kraja 80-ih redefinirao hip-hop i elektroniku. Upravo o ovoj spravici snimljen je i zanimljiv film "808 The Movie".

A Guy Called Gerald uči vas kako stvarati glazbu u 808303 studiu

Majstor je originalnih 808 i 303, daje temeljitu demonstraciju 8083030 studija u akciji. Pokazuje svestranost dvaju instrumenata i kako oni utječu jedan na drugi. U ovom zabavnom i neformalnom objašnjenju i vi ćete naučiti kako napraviti zarazni groove, acid bass linije itd.

sonus 2
brejcha 1
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju
sea star mobile
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju