Skip to main content
  • 29.10.2023.

Stara tiskara u Prištini -Rilindja-, poprište noćnog života postala je kulturno dobro

Stara prištinska tiskara bila je druga najveća na našim prostorima te je u svom vrhuncu rada proizvodila više od 230 tisuća dnevnih tiskanih novina

Piše: 


Prištinska tiskara “Rilindja” stavljena je na popis privremeno zaštićenih kulturnih spomenika. Kolektiv Hapësira godinama je nastojao da se tiskara “Rilindja” proglasi javnim prostorom koji bi poslužio cjelokupnoj zajednici te se vratio svojoj izvornoj svrsi da informira i prosvijetli publiku.


Foto Anyla Ademaj

Od 2015. prištinski kolektiv se ujedinio zajedno sa brojnim partijanerima kako bi u tom prostoru unaprijedili i promovirali kulturu, umjetnost i obrazovanje kroz glazbene, likovne i vizualne umjetnosti. Kroz sve ove godine, stvorile su se nove priče koje su oblikovale društveni i kulturni život Prištine te vratile vrijednosti underground scene. Događaji održani u tiskari “Rilindja” dodatno su podigli svijet i interes u kulturnoj zajednici za važnost javnih prostora.


Foto @besfortsylaa

Važan dio kulturnog očuvanja tiskare su bili tiskarski strojevi, koji su nekoć davno bili okosnica njenog postojanja. Nakon nekoliko godina borbe za spas nekih od strojeva, uz potporu njemačkog veleposlanstva i samog grada, sačuvano je pet strojeva koji su ostali jedini dio “Rilindjine” tiskarske povijesti. Sačuvani tiskarski strojevi su premješteni u prostor u kojem će se otvoriti multimedijalni centar gdje će oni postati stalna postava, koja predstavlja relikt prošlosti.


Foto Anyla Ademaj

Zaštita prištinske tiskare budi vjeru među kolektivima i akterima iz kulturnog svijeta da će očuvana “Rilindjapostati kulturna institucija koju vode neovisne organizacije kako bi okupljali ljude da slave život, glazbu i sreću!

Članovi Hapësira kolektivaUran B. i Trim uskoro stižu u Zagreb, gdje će odraditi svoj premijerni nastup u Hrvatskoj u b2b izdanju u sklopu naše velike proslave na Endorphin festivalu koji će se održati 1. prosinca u “hramu sreće”. Limitiran broj early bird ulaznica dostupan je kroz sustav Entrio.

sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk