Skip to main content
  • 30.10.2018.

Najslušanije trake ljeta 2018. na Ibizi i prognoze za iduću sezonu

Na križištu španjolske uzavrele krvi, jednako vrijućeg sveobuhvatnog sunca, insolacije mekog pijeska, glazbe, masovnog turizma, noćnog života, super zvjezdanih statusa i mega struktura stoji španjolska plesna meka – Ibiza.

Piše: 


Velike strukture su uvijek žive, hidre koje reagiraju na globalne tokove, uvijaju se i prilagođavaju, slušaju ili stvaraju novi trend. Pa tako Ibiza diše i živi, udiše i izdiše sa svjetskim plesnim ritmom i piše svoju povijest. U retrospektivi ljeto 2018. u balearskom plesnom raju komercijalno bi se moglo nazvati razočaravajućim. Kako konačna podvučena linija profita nije jedina mjerna jedinica, paradoks je da će se glazbeno pamtiti kao jedna od najinspirativnijih sezona do sada. Dođe ti da vagneš pojam komercijalnog sada je li tako? –  Komercijalno je najniži zajednički nazivnik i kolateral PR-a, a ne umijeća ili kvalitete.

Prema utiscima Johnny Lee-ja, freelance novinara s Ibize – pred tobom stoji nova sezona, pa kako će se okretati kotačići Ibize kada osvane novo ljeto?

(Elektronički) imperij uzvraća udarac!
Posljednjih nekoliko godina legislativa i upravna tijela Ibize uvela su nove restriktivne zakone i regulacije buke kako bi pomogla lokalnom stanovništvu da žive normalne obiteljske živote u turističkom križištu. No, suprotno cilju podizanja kvalitete života za tisuće obitelji, nove regulacije rezultirale su s manje turista i prijetnjom najveće ekonomske krize koju je Ibiza iskusila u dugo vremena. S turistima kao primarnim izvorom prihoda, ne samo vlasnicima klubova i DJ-ma, već i lokalnim biznisima, čini se da će u 2019. doći do povratne sprege u kojoj će se neki od zakona koji ubijaju lokalnu ekonomiju revidirati.

1. Oluhle, Colle – Owami (Original Mix)
{youtube}TItrikqrtP4{/youtube}

Iz mraka na svjetlo!
Do sada tradicionalni noćni život, nadovezujući se na prethodni tijek događaja premjestit će se dijelom na dnevnu ekonomiju kakva je bila poznata prije pojave Ushuaie, Destina i Ocean Beacha. Danas mjesta poput Ibiza Rocks Hotela i Cova Santa preuzimaju dnevnu šihtu i čini noćni život sve manje značajnim sa svakom sezonom, pa će se ovaj trend nastaviti i za 2019.

2. Size 9, Eats Everything – I'm Ready (2018 REEBEEF)
{youtube}Ypfb8fSaGLs{/youtube}

Migracije prema mega brendovima!
Od početaka a posebno u 90-ima, kada bi Ibiza imala težu godinu mase bi se spontano slile prema većim brendovima poput Manumission, Cream i Clockwork Orange, dok bi manji podiji zjapili prazni. Kako se i ove godine očekuje pomalo neblagonaklona godina za postponoćnu ekonomiju možemo očekivati masovnu posjećenost Resistance, elrow i Black Coffee partyja, dok će manji brendovi pasti u sjenu.

3. Dj Koze – Pick Up
{youtube}JE63vMzb3UE{/youtube}

Tematski hoteli!
Sve je bolje kada im temu, lajtmotiv i smisao i upravo tematski hoteli poput plamenac rozog Paradiso Ibiza Art Hotela u San Antonio zaljevu, mojitom natopljenih Cubanito Ibiza apartmana blizu Cala Gracio plaže, Wi-Ki-Woo na rubu Sunset Stripa u San Antoniu kao i Tropicana Hotela na Playa d'en Bossa, koji nalikuje psihodeličnim tripovima Hunter S. Thompsonova Straha i prijezira u Las Vegasu, rastuća su industrijska niša za Instagram spremne #bezfiltera lokacije.

4. SRVD – Nasty
{youtube}pGs3p54-2n0{/youtube}

EDM rebranding!
EDM polako tone posljednje 4 godine očekivanim širenjem i skupljanjem onoga što je popularno, gdje novo razdoblje gotovo neminovno kao moderno u sljedećem nosi svoju potpunu suprotnost. Generacije koje je EDM uveo u elektroniku sazrele su do novih žanrovskih istraživanja, pa se EDM-čani polako uparuju s više underground umjetnicima ne bi li se nešto sjaja pretrljalo u novom predstavljanu žanra.

5. Pitto – Feelin (District One's Feelin' Techno Remix) [REJ009]
{youtube}jkuGpJPQiLw{/youtube}

Sankeys enigma
Nitno nije siguran što će se za Sankeys odviti kroz 2019. Na listi mogućeg je sve od otvaranja pod istim vodstvom do gladne ruke buldožera kako bi se sagradilo stambeno naselje. No, uvijek postoji mogućnost da netko s dovoljno novca i autoriteta u elektronici preuzme prostor za sebe. Živi bili pa vidjeli.

6. Peggy Gou – 'It Makes You Forget (Itgehane)'
{youtube}SlbVgjFvE3I{/youtube}

Super klubovi neće raditi svake noći
Nastavljajući trend pada postponoćnog turizma nastavljajući ono što se počelo događati u Amnesiji koja je po prvi puta u desetljeću bila zatvorena subotom, dok su Privilege i Ibiza Underground slijedili primjer s 3-4 eventa tjedno, jer je otvarati vrata svake noći za nedovoljan broj posjetitelja financijski preriskantno.

7. Nic Fanciulli – After Time (Adana Twins Remix)
{youtube}TultF3z-mnA{/youtube}

VIP eksplozija
Pad cijene za VIP i prikladna ponuda za mlade partijanere s ponešto keša za potrošiti rezultirali su eksplozijom VIP poželjnosti. U nedragoj emociji prema referenci nekih kao "Very Important People" čime automatski ostatak floora dobiva konotaciju onih "less important" ovo je jednostavno način na koji će se stvari vjerojatno odvijati jer se "premium" usluga nudi za mnogo prihvatljivije no što je to recimo VIP ekonomija u Pachi Liou i Ushuaii koju si mogu priuštiti samo jet setteri. Ibiza Rocks i Ocean Beach već su počeli nuditi pakete za koje ne moraš dići hipoteku.

8. Matador – Itajai (Original Mix)
{youtube}bV2uTN7ILvI{/youtube}

Nostalgija
2019. biti će velika godina za nostalgičare gdje je Clockwork Orange ekipa već počela nuditi okus Ibize 90-ih. Stvari ponekad više cijeniš samim činom da su sjećanje i da su nedostupne u istom obliku. Je li reanimirano sjećanje zaista jednako vrijedno i je li nostalgija potrebna, ostavljamo vama da stavite na vagu, no činjenica je da se događa.  Nick Ferguson, bivši Cream boss lansirat će One More Time iskustvo s DJ-ima, brendovima i vizualima koji su bili prisutni od 2000 -2010. Hej, pa ako nešto već ima reputaciju i snagu, zašto ne zajahati val umjesto da gradiš iz nule?

9. Energy 52 – Cafe Del Mar (Tale Of Us Renaissance Remix)
{youtube}P5AAGnAuqWI{/youtube}

San Antonio se vraća
Playa d'en Bossa bila je najpoželjnije mjesto mladih ravera u 90-ima, no zatvaranje Spacea i pad Sankeysa, rezultiraju promjenom demografije prema nešto starijim iskusnijim partijanerima, dok s druge strane San Antonio vrlo agresivno privlači mlade turiste u Ocean Beach i Ibiza Rocks Hotel i brendovima kao što je Defected, a velika imena koja su zaobilazila San Antonio sve češće mogu biti viđena u gradu. Na mladima možda svijet ostaje, no stari znaju stvari o kojim mladi još i ne sanjaju, i ne trebaju čitav svijet, već samo njegov mali kvalitetni komadić.

10. Adam Beyer & Bart Skils – Your Mind
{youtube}aU6z-pPEmY0{/youtube}

11. SEFF – Needle To The Groove (James Solace Remix)
{youtube}AYYbv4i1Ozs{/youtube}

defected zagreb mobile
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2