Skip to main content
  • 21.09.2018.

Imamo snimke nastupa Paul Oakenfolda na Stonehengeu

Da si živio prije cca 5 tisuća godina, +/- koje stoljeće i lutao područjem današnjeg Ujedinjenog Kraljevstva, sada poznatog kao Wiltshire, gledao bi svježe izgrađeni spomeniku njegovoj punoj slavi, ali nisi tada i tamo već si sada i ovdje.

Piše: 


Debate još nisu od-debatirale svoje nekim finalnim zaključkom pa se na listi inicijalnih funkcija ovog kamenog zdanja nalazi sve od svetišta, kolektivne grobnice za značajne članove društva, kalendara, mjesta za obrede, druid loungea…

Iako je kamene blokove teške i do 25 tona bilo gotovo nemoguće dovesti do lokacije onime što danas znamo o tehnologiji prije 5 tisuća godina, Paula Oakenfolda je naprotiv bilo sasvim lako dovesti na ovo mjesto njegovim afinitetom da nalazi sasvim nevjerojatna mjesta za svirku. 2003. je tako ovaj Britanac bio prvi koji je ikada upalio miksete na Kineskom zidu, a prošle godine lutanje ga je odvelo pod oblake u Everest Base Camp, samo da bi prethodnoga tjedna postao prvi glazbenik ikada koji je zasvirao na ovoj zazubici lokacija koja neprekidno grabi maštu posjetitelja.
{youtube}OQkJPU5g6lE{/youtube}

Pripreme za događaj bile su ekstenzivne dvije godine logistike, zaštite, pregovora i planova, a baš kao i u setu na Everest kampu, Paul ne čini ove stvari samo zato što može. Svirka na Stonehengeu nosila je također i humanitarni karakter usmjeravanja sredstava prema britanskoj organizaciji English Heritage zadužene za očuvanje 400 povijesnih spomenika unutar Ujedinjenog Kraljevstva. Koordinator projekta bio je Alon Shulman, event producent i poduzetnik koji je već u nekoliko navrata surađivao s English Heritage institucijom kako bi sakupili sredstva i prenijeli njenu važnu misiju i mlađim generacijama. Snimljeni set izaći će u digitalnom izdanju i prodavati se u English Heritage gift shopovima, baš kao i nova Oakenfoldova traka imenovana po i inspirirana ovim mističnim mjestom okupljanja.

I kako je sunce padalo nad ravnicom, mjesto želja, pozdrava, nada, molitava, magije i tajni omotano je u ukusni light show a Britanac je odlučio house i trance zamijeniti nešto više atmosferičnim tonovima i glazbom umjetnika kao što su  U2, Lana Del Rey, the Weeknd i Ennio Morricone… Rekao je da ovo nije rave već je za sićušnu listu uzvanika, njih oko 50ak, te je htio načiniti nešto sasvim posebno, stvoriti ikonički trenutak.
{youtube}9S9Qkt2u7gs{/youtube}

Nakon što je u zaključak seta premijerno pustio i novu traku "Stonehenge", za pultom mu se pridružio dobri duh svega onog elektroničkog, gospodin Carl Cox sam, i večer se uz osvjetljenje koje je plesalo po kamenju nastavila uz "silent disco" slušalice. Kroz čitav show pojačala su bina na minimumu kako bi se izbjeglo bilo kakvo potencijalno oštećenje drevnog kamenog zdanja vibracijama. Strah od oštećenja upravo je razlog zbog kojeg su odbijeni Rolling Stones, Led Zeppelin i Ryan Adams, a iako se Stonehenge Free Festival odvijao na obližnjem polju od 1974. do 1984., nikada nisu dobili dozvolu da ga održe baš na samoj lokaciji.
{youtube}LdAtJd1MPtU{/youtube}

English Heritage je dakako bio zabrinut da bi se Oakenfoldov nastup jednostavno mogao pretvoriti u rave s nepozvanim gostima pa se datum nastupa držao u strogoj tajnosti, a Oakenfold je pristao i da svu opremu nose pješke a ne automobilima, kako je čitavo okolno područje aktivna arheološka lokacija. Bilo je potrebno 20 ljudi samo da nose  opremu, a Oakenfold sam je nakon nastupa ostao dočekati izlazak sunca nad kamenjem. Napominje kako je "veliki fan povijesti, pa je uplitanje s English Heritageom na nečemu ovakvome odmah dobilo "Da, naravno da ću to učiniti. "pristanak" U planu su novi nastupi na neobičnim povijesnim lokacijama u suradnji s English Heritageom gdje se raspravlja i o uvođenju gosta vokalista i orkestra, a Paul jednostavno kaže da su ovakve pomaknute stvari organski dio puta i da se uvijek pita " Što bi mogao učiniti da me stvarno motivira i izaziva u godinama u kojima jesam i u fazi karijere u kojoj jesam?"…

Možda nikada nećemo saznati čemu je kamenje bilo namijenjeno jer je u svojoj prirodi nijemo – no jedno je sigurno – 50 sretnika dobilo je iskustvo života.

brejcha 2
brejcha 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 2