Skip to main content

Ovih 5 filmova govori o seksu, drogi i clubbingu na Ibizi

U drugom svesku naše posvete filmovima koji radnju smještaju ili su vezani za Ibizu donosimo ponovno pet prijedloga.

Piše: 


U prvom dijelu mogli ste pogledati filmove "Born Balearic: Jon Sa Trinxa and the Spirit of Ibiza; White Island; Amnesia; One Zero One: The Story Of Cybersissy and BayBjane i Weekender. Pogledajte što smo pripremili u ovom serijalu.

1. More (1969) Barbet Schroeder – Pink Floyd

Priča o njemačkom studentu Stefanu koji na praznike u Pariz stiže autostopom. U Parizu na partyu upoznaje američku djevojku slobodnog duha Estelle u koju se odmah zaljubi. Prati je na putu prema Ibizi gdje se lagano upuštaju u vezu. Estelle ga malo pomalo upoznaje sa svim čarima, dražima i zadovoljstvima odnosno dobrim i lošim stranama "bijelog otoka". Clubbing i dekadencija, potpuna sloboda i konzumiranje različitih vrsta droga poput heroina dovode ga do ovisnosti, a u konačnici rezultat je tragičan.

2. A Short FIlm About Chilling

Jedan od prvih istaknutijih dokumentaraca o DJ i klupskoj kulturi na Ibizi. Snimljen je nedugo nakon čuvenog putovanja Danny Ramplinga na Ibizu. Radi se o materijalu snimanom tijekom zlatnog perioda Ibize u smislu klupske kulture. Zapisi iz kluba Ku (sada Privilege) i Es Paradisa; intervjui sa Terry Farleyem, suosnivačem Soma Recordsa Orde Meikleom, 808 State, Bocca Juniors, The Orb i Andrew Weatherall.

Producent filma Kevin Sampson je u to vrijeme vodio i acid house band "Farma", a s londonskim promotorom Charliejem Chesterom izradio je plan za organiziranje svirke na Ibizi u kojoj su sudjelovali The Farm, A Man Called Adam, 808 State, DJ Harvey i već spomenuti Farley , Sampson smatra da je Channel 4 platio dokumentarni film o cijeloj stvari i bio je u pravu. Dokumentarac je 31. kolovoza 1990. emitiran za 2,5 milijuna gledatelja i od tada je se smatra klasikom acid house glazbe.

3. It’s All Gone Pete Tong

Kad superzvijezda DJ Frankie Wilde iznenada postane gluh, on mora obnoviti svoju karijeru i vratiti se na prvo mjesto. Iako nije dobio kritiku, film je omiljen u srcima ravera zahvaljujući scenama snimljenim u vrhunskim klubovima Ibize, uključujući Amnesia i DC:10.

4. And The Beat Goes On…

Još jedan dokumentarac u kojem engleski glumac Jimy Mistry odlazi na Ibizu provjeriti o kakvom se hypeu radi i može li se i dalje pronaći stara čarolija otoka. S obzirom na to da je Bijeli otok stvarno eksplodirao u popularnosti, film uspijeva prijeći granicu između noćnog života i njegove drevne duhovne strane. Intervjuirani su Guetta, Andy Cato, Danny Tenaglia, Alfredo, Rampling, Tong, Oakenfold, Walker, a dokumentarac koristi kadrove iz Pache i Amnesije.

5. Zombie Spring Breakers

Britanski horor u početku je bio naslovljen kao "Ibiza Undead"

sibold mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
dam swindle mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
dam swindle deskstop