Skip to main content
  • 1.12.2022.

Pogledajte kako se elektronička glazba stvara iz vlastitih moždanih valova

Techno producentica u kratkometražnom dokumentarcu otkriva kako je uz pomoć neuroznanstvenika skladala novu glazbu

Piše: 

Japanska DJ-ica i producentica Kyoka je u kratkometražnom dokumentarcu, široj publici, približila svoj kreativni proces za novi koncept njenog live showa New Music Syntax.

U filmiću dostupnom na YouTubeu, dostupni su isječci Kyokainog govora i nastupa sa Signals Festivala 2022., s početka listopada u Funkhausu Berlinu. Kroz svega nekoliko minuta dobivamo uvid u Kyokainu kreativnost, um, unikatnost i jedinstveno umijeće. Naime, Sveučilišta u Berlinu te Tokiju i njihovi studenti koji se bave neurologijom, izmjerili i zapisali su moždane valove japanske producentice kako bi ih ona iskoristila za izrdadu svoje nove kompozicije.

“Jako sam inspirirana navikama mog mozga. Pokušavam napraviti vlastitu sintaksu mozga i glazbe, koja je gotovo kao moj vlastiti glazbeni jezik. Ja ih dodjeljujem vlastitioj kompoziciji nakon što provjerim moždane valove i analiziram ih što je više moguće.” otkrila je japanska producentica redateljici Raw Chicksa Beatei Kunath. “Ovo je zapravo prvi put da sam pokušala shvatiti kako funkcioniraju emocije ili kemija publike u stvarnom znanstvenom pristupu temeljenom na teoriji, poput adrenalina ili dopamina. I pokušala sam to pripisati svojoj glazbi.” zaključuje Kyoka.

Kratkometražni dokumentarac je dostupan na YouTubeu i služi kao uvertira za njen nastup na Mutek Tokiju u prosincu.

sea star desk
dobar house mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
dobar house mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.