Skip to main content
  • 30.11.2022.

Novo istraživanje: Halucinogene gljive pomažu kod liječenja teže depresije

Osim za užitak u tripu, još jednom je potvrđena pozitivna strana korištenja halucinogenih gljiva

Piše: 

Znanstvenici već godinama proučavaju kakve učinke ima psilocibin na poremećaje mentalnog zdravlja. Dosadašnje studije su pokazale obećavajuće rezultate, ali su provedene u prekratkom periodu za procjenu trajnijeg učinka tog sastojka.


Foto: iStock

Istraživanje “Single-Dose Psilocybin for a Treatment-Resistant Episode of Major Depression” objavljeno u znanstvenom časopisu New England Journal of Medicine, pokazalo je da sastojak halucinogenih gljiva može poboljšati simptome teške depresije u razdoblju do 12 tjedana. Naime, tableta psilocibina od 25 mg dovodi pacijente u stanje koje nalikuje snovima, zbog čega je vjerojatnije da će psihološka terapija imati učinka.

U najnovijem istraživanju stručnjaci su 233 ispitanika iz 10 zemalja Europe i Sjeverne Amerike davali doze od 1 mg, 10 mg i 25 mg, pri čemu je najveća doza dala najbolje rezultate.

Većina ispitanika bila je oko 40 godina starosti i patila od teške depresije više od godinu dana, rekli su znanstvenici s Instituta za psihijatriju, psihologiju i neuroznanost na Sveučilištu King's College London.

Poslije primjene jedne doze Comp360 psilocibina od 25 mg, uz psihoterapiju, nakon tri tjedna jednom od tri ispitanika više nije dijagnosticirana depresija, a svaki peti je nakon 12 tjedana prijavio značajno poboljšanje.

Psihijatar James Rucker sa Sveučilišta King's College London smatra da lijek izravno djeluje na mozak, stavljajući ga u fleksibilnije stanje za terapiju. Pacijenti su ležeći na krevetu u mirnom okruženju imali psihodelični "trip", odnosno doživljaj koji se može opisati kao budno sanjanje, u trajanju od šest do osam sati.

"To stanje može biti vrlo pozitivno, ali i negativno. Mogu se, primjerice, prilikom boljeg spoznavanja sebe pojaviti tegobna sjećanja iz prošlosti" rekao je Rucker.

Voditelj Odjela za psihijatriju na Sveučilištu Edinburgh, Andrew McIntosh, rekao je kako je ova studija pružila "najjači dokaz do sada da su opravdana daljnja i veća ispitivanja psihodelika".

"Psilocibin bi mogao biti potencijalna alternativa antidepresivima koji su se propisivali desetljećima", dodao je.

Uskoro bi trebalo krenuti drugo istraživanje u kojem će se analizirati koliko je doza psilocibina potrebno za sprječavanje povratka depresije.

brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk