Skip to main content

DJ Keops: -Novim generacijama želim da osjete Peace, Love, Unity, Respect kao nekada-

2022. je godina ispunjena velikim obljetnicama, reunionima i povratcima legendarnih trenutaka iz zlatnog doba elektroničke glazbe

Piše: 

Sredinom prosinca iz zimskog sna budi se još jedna kultna klupska večer, Direct Drive koja se vraća u ponovno oživljeni The Best u Zagrebu. Ususret povratku Direct Drive večeri razgovarali smo s Vinkom Lalekom poznatijim kao DJ Keops, s kojim smo se osvrnuli na same početke, zanimljivosti, situaciju na elektroničkoj sceni i najavili sami nadolazeći povratak ove večeri.

Vratimo se malo u prošlost kako je krenula priča s Direct Driveom?

Direct Drive je krenuo 2000. godine četvrtkom u zagrebačkom klubu Sokol. Odrađeno je i puno after partyja, a radili smo još i partye u Tvornici Kulture u Zagrebu, 10. godišnjicu u klubu Aquarius i rezidenciju u Bestu.
 

Tematika koja se proteže najavama Direct Drivea je vezana uz znanstvenu fantastiku, svemir, koja je priča iza toga?

Uvijek smo bili posebni, a ne kopirali druge, s obzirom na to da je ekipa koja je sudjelovala u programu “brijala“ na SF su i flyeri bili u tom kontekstu.

Jel’ imate najdraži Direct Drive party, uspomenu ili pak neku anegdotu?

Od toliko partyja teško mi je izdvojiti najdraži ili najbolji, jer je na svakome bila posebna priča i svaki ima svoju anegdotu za sebe. Ono što bih mogao izdvojiti je 6. godišnjica Direct Drivea, prvi party u The Bestu na 4 floora s različitim stilovima elektroničke glazbe (techno, trance, tech-house i house) kada je bilo preko 2000 ljudi u klubu s nezaboravnom atmosferom i domaćim DJ-ima te gostovanje Ben Simsa u Bestu kada je bila oluja svih oluja i kiša u Zagrebu i bez obzira na to klub je bio pun. Ostaju u sjećanju partiji četvrtkom u Sokol klubu gdje je bila intimnija atmosfera zbog kapaciteta kluba, a uvijek dobra zabava te Tvornica Kulture s velikom produkcijom.

Kako ste došli na ideju povratka legendarnog klupskog programa?

Ideja se provlači već duže vrijeme jer radimo produkciju zvuka i rasvjete s firmom Lalek Production na poznatoj plaži Zrće u klubu Euphoria. Dolaze stranci i uživaju u elektroničkoj glazbi s poznatim DJj-ima i vrhunskom produkcijom. Radim sezone na plaži Zrće preko 20 godina, a kada se vratim i vidim ovaj balkanski mentalitet koji nam žele nametnuti, mislim da smo to prerasli i da je Zagreb europski grad koji bi trebao imati u ponudi vrhunsku elektroničku glazbu, a ne ovo što se servira današnjoj generaciji (narodnjaci, trap itd.)

Mislim da svatko ima pravo na izbor muzike koju će slušati, ali moja je generacija odrasla na elektroničkoj glazbi prije dosta godina tako da povratak narodnjaka i cajki u centar Zagreba u meni budi negativna osjećanja, jer mislim da je i Zagreb i Hrvatska na jednom višem nivou kao moderan europski grad. Zbog toga želim da izbacimo narodnjake iz centra Zagreba. Pobunio sam se i na dolazak srpsko-crnogorske muzike na Zrće plažu jer mislim da je plaža isprofilirana s elektroničkom glazbom i da nam ne trebaju takvi festivali.

Najavljeno je 11 DJ-eva za “lansiranje u svemir”, spoj neki starih lica s mladim snagama…

Mislim da je to dobra kombinacija jer stara garda DJ-eva koji će nastupiti i koji nastupaju već 20-tak godina mogu prenijeti duh elektroničke glazbe i zajedništva (PLUR) kako je nekad bilo, a naravno da treba dati i priliku novim mladim DJ snagama kako bi pokazali svoj talent za generacije koje dolaze. 

S obzirom na to da vas posljednjih godina češće možemo vidjeti u produkcijskim ulogama, koliko stignete često odraditi DJ setove? Hoće li vam ovaj set biti poseban? Što spremate, trake iz “naftalina” ili nešto pak novo?

Ove i prošlih godina sam odradio produkciju zvuka, videa i rasvjete u Euphoria klubu na Zrću te nisam imao vremena nastupati kao DJ, ali nastupio sam na 2 velika eventa na Zrće plaži – Hideout festival iSonus festival. To su mi bile jedine dvije svirke ovo ljeto s obzirom na to da sam morao paziti na produkciju u klubu. Za ovaj nastup u The Bestu spremam novu glazbu uz pokoji stari hit ;).

 

Najavljena je i bogata produkcija, o čemu je riječ, što nam možete otkriti?

Napravit ćemo određenu rošadu u odnosu na “Stari Best“ te će DJ-evi nastupati na velikom stageu uz najbolje ozvučenje L-acoustic i dodatnu rasvjetu, nadamo se nezaboravnom glazbeno-scenskom spektaklu.
 


 

 

Dugi niz godina ste involvirani i bliski s elektroničkom scenom, koliko se ona promijenila kod nas, od doba kada su Direct Drive večeri žarile i palile Zagrebom?

Nadam se i vjerujem da će se elektronička glazba vratiti u klubove diljem Zagreba i Hrvatske. Imamo puno hrvatskih kvalitetnih promotora elektroničke glazbe koji se trude da vratimo elektroničku  scenu, u vrh gdje i pripada.


 

Kakvu publiku očekujete, s obzirom na to da je ovo povratak kultne klupske večeri, jeste li možda načuli da li se starija garda partijanera sprema za ponovni izlazak ili će pak neka nova lica se upoznati sa zlatnim dobom elektroničke glazbe kod nas?

Mislim da će to biti mix stare garde i novih generacija partijanera. Stvarno smo se potrudili s promocijom i nadam se da ćemo se svi zajedno podružiti, mi stari dinosauri i mlađa ekipa 😉

Što dalje možemo očekivati Direct Drivea, neko periodično pojavljivanje, čekanje neke obljetnice ili nešto drugo?

S obzirom na veliku zainteresiranost za ovaj event, možete očekivati nastavak serije Direct Drivea kroz koji mjesec uz jedno zanimljivo strano gostovanje.
 

Poruka čitateljima za kraj…

Dođite na Direct Drive 17. prosinca u subotu u The Best u Zagreb i neka ljubav i zajedništvo zavlada kao nekad uz dobru glazbu. Novim generacijama želim da osjete Peace, Love, Unity, Respect kao nekada. Samo ljubav i vidimo se na partyju godine. <3

Ulaznice za Direct Drive dostupne su u pretprodaji kroz sustav Eventim.

sonus 1
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 2