Skip to main content
  • 29.05.2019.

Ferreck Dawn: Treba raditi vlastitu produkciju. To je najbolji način da vas primjete.

Vrsni house stručnjak Ferreck Dawn dolazi nam na Forestland, najjači međimurski festival, koji se u bajkovitoj šumskoj idili Brezja u svojem sedmom izdanju održava od 19. do 21. Srpnja.

Piše: 

Ferreck Dawn otkrio nam je koji mu je najdraži klub, koje pjesme opisuju njegov život te zbog kojeg DJ-a jedva čeka Forestland. Ususret tom nastupu kojeg ne može dočekati, s Ferreckom smo proćakulali preko maila.

•    Dragi Ferreck, dobrodošao na stranice Klubske scene. Da je tvoja karijera osoba, sada bi već bila dovoljno stara da popije piće u baru. Možeš li se još uvijek prisjetiti svojih početaka? Koje su bile prve trake i umjetnici radi kojih si pomislio da bi se mogao baviti ovime što radiš danas?

Zavolio sam glazbu kad sam počeo ići na partije u dobi od 15 ili 16 godina. Vidjeti DJ-a u centru Amsterdam Arene tijekom Sensation Whitea u 2001. godini mi je bio nevjerojatan prizor koji me potaknuo da i sam postanem DJ. Taj me je event očarao.

Tada sam bio zainteresiran za trance, hardstyle i hard techno, što je prilično drugačije od onoga što me okupira danas. Mauro Picotto, koji također svira na Forestlandu, je tada bio među mojim najvećim favoritima.

•    Sjećaš li se svojeg prvog giga?

Zaista ga se ne sjećam, bilo je to prije 18 godina. Sjećam se tek tog perioda kao veće cjeline.

•    Koji bi bio tvoj savjet onima koji tek počinju svirati u ovom digitalnom hiperpovezanom vremenu globalne glazbe?

Izučite svoj zanat. Svatko može smiksati dvije trake, ali ga to ne čini dobrim DJ-em. Treba naučiti čitati gomilu, prepoznati što pali, a što ne. I, najvažnije od svega, treba raditi vlastitu produkciju. To je najbolji način da vas primjete.

•    Kako pristupaš stvaranju glazbe i kako izgleda tvoj kreativni proces? Jesi li striktan ili imaš slobodniji pristup kreiranju glazbe?  

Obično počnem s toplineom ili sampleom oko kojih onda gradim traku. Nemam set pravila, vise sam “go with the flow” tip. Ponekad se to sve dogodi vrlo brzo, a nekad mi trebaju tjedni da završim traku. S druge strane, prilično sam uredan i želim da sve bude savršeno pa me to košta vremena.

•    Svirao si u nekima od najrenomiranijih klubova i festivala diljem svijeta. Imaš li najdraži? Preferiraš li veća okupljanja ili intimnije atmosphere manjih klubova?

Najdraži mi je klub londonski Egg, obožavam vibru tamo. Preferiram manje klubove. Za house glazbu je bitno da se možeš povezati s publikom.

•    Ugostit ćemo te na Forestlandu. Imaš li poruku za svoje fanove s Balkana? Što pripremaš plesačima i gdje te možemo uhvatiti ostatak ljeta?

Presretan sam što se vraćam u Hrvatsku! Bezbroj puta sam puštao glazbu kod vas i mislim da je to jedna od najljepših zemalja svijeta. Obala je nevjerojatna! Zaista se veselim sve vas vidjeti na Forestlandu! Ostatak ljeta sam u Kanadi, Južnoafričkoj Republici, Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Belgiji, Nizozemskoj i Bugarskoj.

•    Wild card pitanje: da možeš složiti soundrack svojeg života, koje bi pjesme izabrao da predstavljaju poglavlja?

Ovo je zaista teško. Ali neki od favorita su mi: Ludovico Einaudi – Una mattida, Energy 52 – cafe del mar, Booka Shade – Night falls, Michael Jackson – Thriller te Ed Sheeran – I see fire (Kygo remix).

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk