Skip to main content
  • 10.07.2018.

Ilija Djoković – Performans je sinergija između umjetnika i publike

Mladić iz Smedereva 2010. potpuno se priljubio uz elektroničku glazbu i fokusirao na izgradnju vlastite karijere DJ-a i producenta. Danas, osam godina kasnije uz sav rad i trud koji se uvijek isplate postaje prepoznatljiva techno figura regionalne scene. On je Ilija Djoković.

Piše: 

Kada u samo tri godine od prvog vlastitog izdanja postaneš član obitelji onih velikih, globalno prepoznatljivih, onda nešto ima u tebi. Ilija Djoković pronašao je techno glazbu kao izvor komunikacije i listajući internetom trenutno mu ide odlično. Možda skroman i samokritičan, ali oni koji nalete na ime Ilija Djoković svjesni su da je to ime koje zaslužuje svaku pozornost. Produkcijski gledano slušaš ga na labelima poput Phobiq i Terminal M, dok je na YouTube platformi zastupljen na popularnim glazbenim kanalima Progressive Astronaut, Mia Mendi i Prisoneer. Taman prije nego se skine lokot sa drugog omiškog Labyrinth Open Croatia festivala posjeli smo ga u intervju stolac i priupitali svaša-nešto. Čitamo se dalje pa podcrtavamo što nam je sve interesantnoga otkrio:

1. Ilija, kao umjetnik u usponu s Balkana, možeš li opisati koji su bili najveći izazovi da se tvoje ime istakne među ostalima?

Da budem  iskren, sam sam sebi najveći izazov. Vrlo sam samokritičan u vezi svoga rada pa tako sve što radim – od produkcija, mikseva do javnog imagea i čitave karijere generalno, mora biti provjereno velik broj puta prije no što bude objavljeno.

2. Prem Darvinu onaj koji preživljava onaj je s najboljom sposobnošću prilagodbe. Koja je po tvom mišljenju najvažnija stvar kojoj se Dj treba prilagoditi i što DJ nikada ne bi trebao usvojiti?

Svaki umjetnik bi trebao usvojiti činjenicu da su on i publika jedno i bez obostranog uvažavanja ni jedna strana neće biti zadovoljna. Sinergija je ključ.

3. Kako bi opisao samorealizaciju kroz glazbu?

Kako samo još uvijek mlad umjetnik, još uvijek prolazim kroz proces samorealizacije i strpljivo radim na ostvarenju svoje vizije.

4. Da možeš započeti karijeru iznova što bi učinio drugačije?

Sviđa mi se kako mi se karijera razvija. Sve ide u pravom smjeru i najponosniji sam na činjenicu da sam sve što sam postigao 100% ostvario svoji radom.

5. Kako zamišljaš savršeni noćni clubbing event? Što je ono zbog čega svaka noć nije savršena (ekipi se ne sviđa uvijek glazba, cijena je previsoka, loše ozvučenje, nema plesača, nedostatna rasvjeta)?

Svaka noć ima svoj šarm. Ako nešto i nedostaje druge stvari to nadoknade.

6. Što to u glazbi utječe na tvoje emocije i kako to preneseš kroz nastup?

Glazba sama utječe na moje emocije i kao sam napomenuo u jednom od prethodnih pitanja, performans se sastoji od sinergije između umjetnika i publike.

7. Kako bi opisao ljude oko sebe i koja je njihova uloga u tvom umjetničkom izričaju?

Ljudi oko mene igraju vrlo važnu ulogu u mome životu, i uvijek cijenim njihove impresije i mišljenje u vezi glazbe koju stvaram.

8. Za kraj, možeš li opisati najvažnije iskustvo koje si do sada imao u karijeri?

Kada svaki vikend sviraš na drugome partiju pred drugačijom publikom, sakupiš mnogo fantastičnih i loših trenutaka, i svaki do njih je važno iskustvo. No mogu reći da je gaža u Londonu jedan od vrhunaca karijere do sada.

Sve što te trebalo dočekati u festivalu Galeb odakle upijaš svu energiju #LABO18 festivala prestalo je biti tajna. Od line-upa koji je kompletiran impresivnom listom izvođača, tu su i popratni sadržaji poput glazbene konferencije. Ako si član onih last minute osoba, šanse da kartu ipak uloviš postoji, pa idi pa vidi na linku za regionalce.


 

sonus 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
soul gravity desktop