Skip to main content
  • loco dice

Ni ne znam što je to EDM

Njemački house i techno producent i DJ Loco Dice čest je i rado viđen gost u našim krajevima, a ove godine odrađuje i svoju prvu rezidenciju na party otoku, Ibizi.

Naslovna foto

loco dice
 
Pravim imenom Yassine Ben Achour karijeru je započeo kao reper i hip hop DJ, ali upravo ga je partijanje na Ibizi privuklo u svijet techna i housea u kojem rastura već više od desetljeća. Nakon stalnih gostovanja u Amnesiji i DC10, ovog ljeta  dobio je  dnevnu rezidenciju “Used and Abused” u Ushuaiji te je na samome početku rezidencije s njime porazgovarala Mixmagova ekipa, a mi prenosimo najzanimljivije dijelove razgovore.
 
Zašto je toliko vremena trebalo da dobiješ svoju rezidenciju na Ibizi?
Nikad nisam ni razmišljao o tome, jednostavno sam bio sretan s time da se u Amnesiji fantastično provodim. Ali tada nam je ekipa iz Ushuaije predložila dnevne partyje i rekli smo “ajmo to napraviti”.
{youtube}f7-4bnYHj64{/youtube}
 
Kada si prvi put svirao na Ibizi?
Prije petnaest godina, eto koliko mi je trebalo da dobijem svoju rezidenciju. Kada sam prvi put stigao, bio sam hip hoper u vrećastim hlačama i XXL majici. Bio sam DJ, ali nisam svirao elektroničku glazbu. Dolazak na Ibizu uvelike je doprinio mojoj promjeni. Vidio sam sve te DJ-eve i različite stilove i pomislio sam “wow” jer su stvarno oduševili. I ostao sam vjeran igri i Ibizi. Prvi party na kojem sam svirao bio je nenajavljen da bih na kraju završio svirajući u klubovima kao što su Space i DC10.
{youtube}tT1e_jN7lAo{/youtube}
 
Čini se kako hip hop proživljava renesansu, ima li koji reper s kojim bi htio surađivati?
I dalje u studiju radim s hip-hoperima. I dalje sam vjeran hip-hopu, ali moju najdraži reperi, Biggie i Tupac, nažalost, nisu više među živima. Možda s Dr Dreom ili Jay Z-jem. Jay Z je old school lik kojeg veoma poštujem. I dalje radim hip-hop, ali samo za sebe i samo za zabavu.
 
Napravio si kompilaciju za Defected, kako je došlo do nje?
Uvijek se svi žale kako ne mogu naći moje DJ setove jer ih mrzim snimati i zato sam htio napraviti kompilaciju kao utjehu. Ovakve kompilaciju održavaju scenu živom. Defected je uvelike pridonio house glazbi kroz godine i kad pogledam svoje police, ima brdo Defectedovih izdanja. Htio sam potpunu slobodu i oni su mi ju dali, Donekle odražava moje setove, ali je ujedno i odlična za slušanje prije izlaska ili u autu.
{youtube}5OQ7SJh4qdk{/youtube}
 
Lani si bio s Richiejem Hawtinom na CNTRL Beyond EDM turneji diljem SAD-a – planirate li opet?
Da, idemo opet jer mislim da smo napravili nešto veoma važno u vrijeme kada su mediji sve trpali pod nazivnik EDM. Ne pripadam EDM-u, nisam EDM, čak ni ne znam što je to EDM. Richie Hawtin je poput mene, veoma otvorena uma što se tiče glazbe i bilo je dobro pokazati ljudima tamo kako postoji i nešto drugačije.
 
Što misliš koliko se scena u SAD-u razvila nakon EDM eksplozije?
Sjećam se kada su Sasha i Digweed išli svirati u SAD i tada je nastao boom. SAD je uvijek bio vezan uz hype. Prvo hip-hop, pa r’n’b i sada EDM. Mi u Europi lako zaboravljamo kako SAD i dalje ima vibrantne underground scene u pojedinim gradovima, ali kako je riječ o velikoj zemlji, teško se probiti u sredinu. Ipak, mislim da je EDM boom otvorio i vrata nama.
{youtube}0s2BmXTxe3c{/youtube}
 
Dakle, misliš da je dobro to što su stvari postale overground?
Da, svakako jer to je nešto što smo oduvijek željeli. Da slavimo s više ljudi. Ono što ne želimo jest da raste prebrzo i bagatelizira se.
 
Do kraja Loco Diceove rezidencije u Ushuaiji ostala su još četiri partyja, a na jednome možete biti i vi otputujete li s nama na Ibizu.
brejcha 1
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
dam swindle mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
dam swindle deskstop