Skip to main content

Ron D Lim: Cilj mi je na Visu stvoriti međunarodnu platformu za ples i povezivanje

Razgovarali smo s DJ i producentom, vlasnikom labela Power of Love Productions – Ron D Lim aka Ron D 8 aka D-Unique koji ovog vikenda organizira prvo izdanje Spazm in The Multiverse glazbeno-edukativnog festivala na otoku Visu.

Piše: 


Festival je kombinacija glazbe, plesa i edukativnih elemenata poput radionica, predavanja, prezentacija, DJ natjecanja. Održava se u Komiži (uvala Kamenice) klub Lunatic od 29. do 31. srpnja, a povoljnije ulaznice možete nabaviti još uvijek na Entrio. Evo što nam je o svom glazbenom iskustvu, kao i ideji za festival rekao Ron.

Izdao si preko  65 singlova, 20 albuma i brojne remikse od 2008. Možeš li nam izdvojiti što je od toga značajno pomoglo u tvojoj karijeri?

Moj prvi profesionalni angažman bio je napraviti remix za Tippa Irie, autentičnog Jamajčanina koji živi u Brixtonu i koji je osvojio Zlatnu ploču, volio je glazbu koju sam tada proizvodio, pa je to bio moj profesionalno plaćeni remiks prije nego što sam pokrenuo svoju izdavačku kuću "Power Of Love Records" davne 1993. godine. Dakle, u tom smislu zapravo ne postoji određena pjesma koja je pomogla više od ostalih. Rekao bih kad se glazbena industrija promijenila i Vinyl prestao proizvoditi, a mp3 došao, napravio sam pauzu i studirao od 1997. do 2000. da vidim kako mogu promovirati, zaštititi i distribuirati ovaj novi format. U to vrijeme stvarao sam samo neke kompilacije CD-a za Japan do 2005. Nakon toga sam napravio remix za Louie Vega i želio vidjeti jesam li još uvijek dovoljno dobar povratak na scenu… Objavio sam tu pjesmu na Myspaceu i u 24 sata na moje iznenađenje bilo je preko 10 online trgovina poput Junodownloada i drugih koje su htjele distribuirati moju glazbu pa sam shvatio da nisam izgubio svoju vještinu. Na kraju sam ponovno pokrenuo svoj label Power Of Love Productions kao izdavačku kuću, digitalnu etiketu, produkciju glazbe i organizaciju događaja, međunarodnu tvrtku za razvoj umjetnika 2007. godine sa sjedištem u Miamiju na Floridi, SAD. Od tada smo narasli na preko 40 izvođača i dalje, a Katalog od tada ima objavljenih gotovo 1000 pjesama.

Surađivao ste s brojnim umjetnicima. Tko ti je bio uzor i inspiracija svih ovih godina i zašto?

Zapravo nemam uzore, ali nadahnuo sam se od svog tate koji je Motown slušao još 60-ih, a umjetnici koji su odatle izašli predstavljaju i Funk & Disco eru kao što su Stevie Wonder, Marvin Gaye, ali i isto su me inspirirali i Kraftwerk, T-Connection Quincy Jones i drugi.
 

Možeš li nam opisati svoje korijene u house glazbi?

Budući da House glazba nije postojala davne 1974, kad sam započeo kao DJ, zapravo smo bili oni Pioniri, koji su miksali raznoliku glazbu Diane Ross, miksajući je s Kraftwerkom ili Jean-Michelom Jarreom, a zvuk koji je iz toga proizašao na kraju je postao House.

Dok sam živio u Švicarskoj još 70-ih do sredine 80-ih imao sam priliku otići u New York pozvan od košarkaša koji me vidio kako puštam u Švicarskoj i mislio je da bi bilo sjajno da dođem. Preko njegovih veza vrtio sam kao niko u klubu Legendary Loft na otvaranju večeri i svi su se pitali tko je taj mladić … i na kraju jedna od skladbi "Take a Little Time" grupe Total Contrast (iz Londona ) koju sam puštao postao je hit, te sam je kasnije i remiksirao u New Yorku.

Još u New Yorku u "Paradise Garage" bio je legendarni Larry Levan, kao i Shep Pettibone, i Francois Kerworkian, ali i David Mancuso u "Loft-u". Njihov glazbeni žanr nazvan je "Garage" uglavnom zato što su remiksevi izašli iz Paradise Garagea, preteče Housea. Vraćajući se kasnije naprijed-natrag u New York, na kraju sam upoznao Frankieja Knucklesa i bio sam iznenađen kad sam čuo kako svira, jer sam imao praktički iste pjesme kao i on. Napokon smo postali prijatelji, neka počiva u vječnom miru. Tada su i ljudi kao što su David Morales, Kerri Chandler, Larry Heard (Mr Fingers), Marshall Jefferson definitivno utjecali na moje stilove.

Kada si prvi put posjetio Hrvatsku i što si sve ove godine naučio o našem party mentalitetu?

Vrtio sam još sredinom 80-ih u Dubrovniku, dok je još bila Jugoslavija, ali bilo je to 2019. godine prvi put kad sam bio pozvan da dođem u Hrvatsku. Odmah nakon rata, kad se Hrvatska obnavljala, Pepsi me pozvao da bookiram Juniora Vasqueza, no on je odbio jer uopće ne leti … Tako da sam bio prilično rano svjestan što se događa u Hrvatskoj, također iz glazbene industrije bio sam potpuno svjestan Defected-Croatia, kao i Exit festivala, Suncebeat, a također i manjeg Sunbreeze festivala koji je radio njemački DJ i producent. Ali većina festivala više se brine o techno glazbi. A starije generacije više vole Funk ili 80-te. Ipak je Deephouse ili soulful glazba glazba nestala u akciji.

Još 2019. godine boravio sam preko 5 mjeseci u Hrvatskoj i posjetio razna mjesta i vidio da većina organizatora festivala donosi svoje koncepte, talente kao i što line upovi još nisu stvarno uključivali Hrvate, a kod nekih i cijene su bile vrtoglavo skupe za domaće stanovništvo.

Kako je nastala ideja o pokretanju festivala na Visu?

Pozvao me prijatelj koji je nekoliko godina živio u SAD-u i na kraju se vratio u Hrvatsku. Otišao je na otok Vis i otkrio prekrasno mjesto. Tako je 2019. namjeravao stvoriti Festival koji se na kraju nije dogodio. Ipak, pozvan sam da nastupam na službenom partyu za otvorenje ljetne sezone i zaljubio sam se u njega. Prekrasan grad Komiža, skrivene plaže i reakcija mještana nadahnuli su me da se vratim i stvorim događaj.
 

Koji koncept predstavljaš krajem srpnja u klubu Lunatic na Visu?

SPAZM in The Multiverse će sadržavati glazbena događanja, glazbene panoe, radionicu i DJ battle. Tijekom popodneva predstavit ćemo neke Chillout zvukove, navečer će to biti House to Techno, a bit će i afteri.
 

Koja je razlika između Spazm in The Multiverse festivala i ostalih festivala na obali?

Vidio sam kako se trenutni festivali uglavnom temelje na stranim talentima, pa sam želio uključiti više hrvatskih DJ-a, kao i ponuditi događaj koji je i njima cjenovno dostupan i to u u prekrasnom ambijentu koju Beach Club Lunatic nudi. Cilj mi je stvoriti međunarodnu platformu na kojoj će Hrvati moći otkriti i upoznati inozemne glazbenike, kao i njihovu glazbu.

Kakvu priliku nudite hrvatskim glazbenicima i publici općenito?

Ideja je predstaviti neke uvide o tome kako ući u profesionalnu glazbenu industriju, kako zaraditi za život kao glazbeni producent, DJ i tako dalje. To će biti edukativni sadržaj koji će pružati potrebne informacije o industriji. Ipak, također radionicom demonstriramo razvoj tehničkih aspekata.
 

Kako je odabran line up? I ukratko nam reci više o izvođačima koje ovdje dovodite?

Zbog Covid situacije, ograničen sam od početne ideje za ovo prvo izdanje SPAZM-a, ali ideja je imati talente koji dolaze iz SAD-a, Velike Britanije i Hrvatske. Glazbeno mudro, uključivati ​​žanr koji ide od House / Deephouse, Techhouse / Techno kao i Nudisco i Downtempo (posebno za Chillout popodnevne sesije) Dakle, u tom smislu želio sam donijeti mnoštvo umjetnika s više od 30 godina rada i biti dio toga . B-Side je putovao u više zemalja, a živio je i nekoliko godina u Velikoj Britaniji. On je multitalentirani DJ producent, a posjeduje i bogato tehničko znanje.

Hrvatski DJ poput Pillea bio je stanovnik Hvara i ima bogato glazbeno znanje kao i neke glazbene produkcije. DJ Jock je novi hrvatski talent koji je imao neke međunarodne talente poput Carla Coxa (mog dugogodišnjeg prijatelja) koji je dao nekoliko priznanja i koji je pokazao da je "tamo" moguće doći.

Imaš li savjet za mlade DJ-e, producente i one koji žele biti dio elektroničke glazbe u Hrvatskoj?

Preporučujem da prisustvujete na našim panelima koji vam daju informacije o tome kako postati autor/ kompozitor / skladatelj da biste na kraju mogli stvarati glazbu. Ili kako stvoriti svoje ime tamo. Informacije o tome kako biste postali profesionalac u klubu, glazbenoj i zabavnoj industriji.

Zatim se potrudite, vjerujte u sebe i nastavite forsirati, nemojte kopirati druge, već uzmite svoj stil i trikove. Najvažnije je ostati ponizan.

Kakvu poruku šalješ onima koji planiraju posjetiti tvoj festival?

Prije svega budite sigurni, nudimo PCR test za vašu sigurnost na mjestu održavanja po vrlo pristupačnoj cijeni.

Ovaj događaj se odnosi na kreativnost, glazbu, zabavu i stvaranje novih kontakata. Također, ako prvi put posjećujete otok, preporučujem na kraju da se vozite brodom i posjetite poznatu Modru špilju.

Dostupne su posebne ponude pitajte nas za više informacija.

I radujemo se što ćemo vas sve vidjeti na Danceflooru!

#AlwaysLoveNoMatterWhat

Festival info

Najavljeni su još i brojni drugi izvođači poput

MIKE AGENT X CLARK (DETROIT/USA)
RON D 8 LIM (Power of Love Productions, NYC/MIAMI/ZURICH/USA/EU)
B-SIDE (MIAMI/USA)
IMMANUELE SIMONELLI (NYC/USA)
DJ JOCK (BEST CROATIAN TECHNO TALENT PAST 3 YEARS/CROATIA)
DJ PILLE (HVAR/CROATIA)
MR BIZZ (LUNATIC/CROATIA)

sonus 1
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
disco fever mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 2